Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Sen Rubina "Hurikána" Cartera vyhrát šampionát v boxu ve střední váze se hroutí poté, co je zatčen společně s dalším mužem za vraždu tří lidí v baru v New Jersey. Nespravedlivě obvinění Carter a John Artis byli usvědčeni a odsouzeni na doživotí ve věznici, kde se Carter rozhodl dát průchod své frustraci a svému zoufalství tím, že sepsal svůj příběh. O několik let později mladý Američan žijící v Kanadě poprvé v životě pochopil směr, kterým se má ubírat, když si přečetl Carterovu knihu. Začal si s ním psát. Ani ne dvacetiletý mladík byl natolik přesvědčený o Carterově nevině, že přesvědčil sociální kurátory, aby rozjeli kampaň za jeho propuštění. Ačkoli byl Carter nejprve vůči těmto aktivitám opatrný, brzy si ho získali svým výjimečným nadšením a nesobeckým nasazením v jeho případu, což okomentoval slovy: "Nenávist mě přivedla do vězení, láska mě dostane ven." Carter v sobě našel víru a rozhodnost pustit se znovu do boje za spravedlnost, nakonec opustil stěny věznice jako svobodný člověk. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (167)

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Povinné filmové vzdělání doplněno a rozhodně bych nečekal, že si tenhle film zařadím do své topky deseti prozatím nejstěžejnějších filmů, které jsem kdy viděl. Tenhle film na mě přišel takovým mixem...co do lidskosti a síly emocí to byl trošku Shawshank, zároveň jsem tam viděl i prvky třeba Čisté duše a v neposlední řadě i třeba výbornému dramatu Philadelphie. Obrovskou měrou k tomu přispívá Denzel Washington v hlavní roli nespravedlivě odsouzeného nadějného boxera s pohnutou minulostí, který "žil bohužel ve špatnou dobu" a ocitl se ve spárech nemilosrdného nakládání s lidskými právy a diskriminací. 140 minut uteklo jako voda a mě bylo fakt líto, že už je konec...Slza ukápla................moje hodnocení = 10 z 10. ()

Nepi 

všechny recenze uživatele

Film mi silně připomínal mix Rockyho a právnické Philadephie, kde Washington už jednou zazářil. Nic méně jde o snímek velmi povedený a přetvořený do prostředí lží,zrad a nespravedlnosti. Jde o další snímek, ve kterém černošský Denzel opět vyniká a kde si zaslouží trochu pozornosti. Takže i po výtečném Zuřícím býkovi, Rockym a dalších, se snímek řadí lehce za jejich stín,ale jen lehce. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Řekl jsem si, že svoje tělo změním na zbraň. Budu bojovník a vzdělanec." Bílí jsou rasisti, černí jsou diskriminovaní a mě tento černobílý pohled na svět dost nebaví. A Hurikán byl černý, tak to na něj ti bílí zmetci ušili - to je tutovka. Možná to tak i bylo a já se za toto nedopatření, ke kterému dochází maximálně třikrát za deset let, jménem své rasy omlouvám. Nicméně naše společnost se dostala do situace, kdy mladí, zdraví a osmahlí muži běhají na úřady pro sociální dávky, s noži v ruce vyřvávají něco o rasismu, v noci potěší spící pracující svým řevem a bílí rasisti jim platí pohodlný život bez práce. To jsme to dopracovali, takže, Hurikáne, promiň, ale já na intelektuály z ghetta nevěřím a tobě fandit nebudu. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Nevím čím to je, ale jakmile je nějakej film o boxerovi, tak vždy stojí za to. "Hurricane" je sice trochu o něčem jiném než jen o boxu, což ale není vůbec na škodu. Denzel Washingotn v plné parádě předvádí jak velkým je hercem. Rubin Hurricane Carter je postava dost složitá, ale Washington zvládá všechny herecké polohy s neuvěřitelnou bravurou. Dost dlouhá stopáž vůbec nevadí, takže všechna čest režisérovi. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Aj Dalibor Janda si ríkal, že Hurikán, no našťastie v base 16 rokov nadarmo nehučal. Každopádne plne súhlasím s komentárom užívateľa Matty. Je ťažké hodnotiť. Mám hodnotiť film, ktorý bol bezpochyby dobrý, alebo mám hodnotiť to, že si prikrášlil fakty, niektoré úmyselne zatajil a v podstate to všetko zvalil na bielych mafiánov, ktorí nenávidia černochov? Pretože o žiadneho svatouška teda nešlo, Carter pred týmto prípadom vykonal niekoľko trestných činov, prepadnutí a v base si aj posedel. Ani žiadnu vzletnú reč sudcovi na súde nepovedal, všetko je to len pre krásnu dramatizáciu, o akého veľducha nespravodlivo pošpineného ide - filmovo ale určite veľmi účinné. A veľmi dôležité: Carterov trest nebol zrušený pre skvelú obhajobu, ale pre neschopnú žalobu, ktorá zle spracovala dôkazy. Nesúdim, neviem, ani súd podľa mňa nevedel, pretože dnes to už nie je o vine a nevine, ale o tom, kto má lepších právnikov, čo vedia nájsť právne výkruty. Ale film je to dobrý, hoci nemá tak silný šmrnc iných "červených" filmoch z basy a odsúdených. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (24)

  • Obraz Malcolma X v Hurikánovej cele je obraz Denzela Washingtona ako Malcolma X z filmu Malcolm X (1992). (Smok)
  • Príbeh je založený na životopise boxeristu Rubina "Hurricane" Cartera, amerického boxera v strednej váhe, ktorý súťažne boxoval od roku 1961 do roku 1966. (Smok)

Související novinky

Zemřel režisér Norman Jewison

Zemřel režisér Norman Jewison

23.01.2024

V požehnaném věku sedmadevadesáti let v sobotu 20. ledna opustil filmový svět kanadsko-americký na sedm Oscarů nominovaný režisér a producent Norman Jewison, tvůrce legendárních a oblíbených snímků… (více)

Reklama

Reklama