Reklama

Reklama

Obsahy(1)

15 ročná Lina (Bel Powley) žije pokojný mierový život v Litve v kruhu svojej rodiny. V roku 1940 po obsadení Litvy sovietskymi vojakmi dochádza k násilnému vysídleniu nepohodlných osôb ďaleko za Ural. Tento osud postretne aj Lenu s mamou a bratom, ktorí boli odoslaní na Sibír do gulagu, kde bojujú o prežitie, proti tyranii, ale aj proti ťažkým prírodným podmienkam. (Volodimir2)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (14)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nečekejte naturalistické scény plné hrůz, které pobyt v gulazích či trestaneckých koloniích přinášel. Ne že by se jim film vyloženě vyhýbal, ale v porovnání s realitou je k uvězněným rodinám příliš mírný. Nicméně tady je to především o postavách a to jak o Litevcích, kteří se snaží zachovat si důstojnost i v těch nejtěžších podmínkách, tak o příslušnících NKVD, mezi kterými nejsou výhradně krvelačné bestie. A vyšlo to. Ne dokonale, ale díky solidní britsko-skandinávské herecké sestavě se daly některé nedostatky snadno přehlédnout. Celkově se z filmařského hlediska nejedná o žádný zázrak, ale podobných filmů není nikdy dost. 70% ()

nineweh 

všechny recenze uživatele

Vizuálně nádhera, ale hloubky a síly knižní předlohy to nedosahuje ani z desetiny. Postavy se smrskly na několik hlavních, přičemž v knize se hlavní hrdinka a potažmo čtenář o stalinistickém teroru a lágrech nejvíc dozvídá právě díky postavám vedlejším. Navíc obsadit do role sadistického kápa tak sexy chlapa, jako je Franzén, je prostě hodně vedle, jak ho pak máte nenávidět? O té "ruštině" ani nemluvím. Škoda. Takhle si fakt radši přečtěte knihu, dá vám mnohem víc. ()

Reklama

pafka 

všechny recenze uživatele

Teda udelat film o svem narodu a dostatecne filmem nesdelit jeho utrpeni, odvahu, statecnost a historicke ukrivdeni, kdyz to tak skutecne bylo, je naprosto trestuhodne. Ja jsem si z toho filmu vlastne poradne nic neodnesl, nic mi to nesdelilo, moc jsem se nedozvedel a to by tenhle typ film SAKRA MEL! ()

goauld 

všechny recenze uživatele

Pomineme-li jistou "nepřesnost" v mapce úvodních titulků (Polsko a východní Německo bylo jaxi taky v područí velkého bolšvického CCCP po 2sv.válce) tak celkově film byl v podstatě věrohodný, tím jak NKVD na rozkaz Stalina nechávala deportovat "nepohodlné" obyvatele území, které vzdorovaly ideologii "tatíčka národů". Nicméně deportace byly v reálu asi poněkud drsnější (nebál bych se přímo říct krvavější než ty nacistické), než nám ukazuje tento (spíše) americký film. Taktéž tam nepasovala ta angličtina (se vším všudy - včetně anglicky psaného dopisu Kaunaské univerzity) u těch Litevců. Naopak u soudruhů z řad NKVD ruština byla bez námitek. Osobně bych ocenil původní znění s eng titulky než "roubování" jiného jazyka, ale.... když i u nás se v podstatě všechno "dabuje"... Takže holt se s tímto musí člověk smířit :-( ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velmi silné téma, historie gulagů je světovými filmaři víceméně opomíjena, ale proč je sakra vše tak silně poetizované a většina bezpráví tabuizována? Více realismu a naturalistických scén by snímku velmi prospělo. Zvlášť dnes v době MeToo je s podivem, že tvůrci tabuizují znásilňování vezeňkyň atd. atd. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • Natáčalo sa predovšetkým v litovskom meste Kaunas a blízkom okolí. Scény odohrávajúce sa na Sibíri boli natočené na západe Litvy v okolí Nidy. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama