Reklama

Reklama

Proč? 13x proto

(seriál)
  • USA 13 Reasons Why
Trailer 2
Drama / Mysteriózní
USA, (2017–2020), 47 h 32 min (Minutáž: 49–99 min)

Tvůrci:

Brian Yorkey

Předloha:

Jay Asher (kniha)

Hrají:

Dylan Minnette, Katherine Langford, Christian Navarro, Alisha Boe, Brandon Flynn, Justin Prentice, Miles Heizer, Ross Butler, Devin Druid, Amy Hargreaves (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(49)

Tajemství. Lži. Pomsta. Na Liberty High mají všichni co skrývat… A pravda už má brzo vyjít na světlo. (Netflix)

Videa (8)

Trailer 2

Recenze (443)

dO_od 

všechny recenze uživatele

// 13 Reasons Why je jinde. Když to přirovnám k letošním seriálům, kde na jedné straně stojí extrémně odlehčený Riverdale a na druhé zase extrémně seriózní Sedmilhářky, 13 kličkuje tak nějak mezi obojím. Potíž je, že řeší zatraceně těžké téma sebevraždy, a podle mě hlavní výtka většiny lidí, kteří s ním budou mít problém, je ta, že občas je ta sebevražda, ten čin, podáván až příliš uměle. Sleduju fikci, sleduju polovinu času docela přesvědčivou fikci, jenže pak začnu přemýšlet, ptát se proč a přesně v tuhle chvíli tvůrci začnou fatálně selhávat. Chování postav je tady další velký problém, především té hlavní. Zároveň ale plně chápu, že to spousta jiných lidí v klidu zvládne přejít a seriál si užijí jak jen to v rámci možností jde. Mě to nestrhlo a byť tomu nelze upřít řemeslnou kvalitu a silný závěr, ten pocit, že z toho šlo vytřískat mnohem víc, toho už mě nikdo nezbaví. 7/10 ()

Tirion 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál má výborný koncept, skvělou kameru (a že by se zrovna v tomhle žánru mohlo leccos odbýt), super střih a knižní bestseller v zádech jako předlohu. Prostě zaděláno na teen událost roku. Nicméně se tam hodně projevila nesourodá režie a chabý scénář. To se podepsalo na sem tam horších dialozích, předvídatelnosti a hodně plochých postavách. To mi asi vadilo nejvíc. Dost na to dopláceli nezkušení herci, se kterými si režiséři dělali, co chtěli. Hodně často to pak právě zavánělo nekonzistencí postav a jejich jednání. Když navíc série cca v půlce ustrne, tak to pak seriál nedokáže zachránit povedeným finále, protože už vlastně všichni vědí, jak to dopadne a jak se to událo. Na konci se tak nic nedostavilo. Jinak je to ale výborný seriál pro teenagery, který se pro ně může stát televizní relikvií. Jako za nás třeba Beverly Hills 90210. Ale, aby to více zaujalo i dospělého diváka, muselo by to nabídnout víc originality a zkrátka něco navíc. A seriál tam podle mě necílil. Nic navíc nechtěl. Jen dobře zadaptovat předlohu. To se mu povedlo - proto tři hvězdičky. (P.S.: Jinak ta různá nepřímá přiznání a odůvodnění smrti jsou, mezi námi, dost chabá.) ()

Reklama

veru_needy 

všechny recenze uživatele

Když jsem si tento seriál poprvé pustila, nečekala jsem, že mě chytí až natolik, že projedu několik epizod za den. Už dávno jsem věděla o knize (kterou jsem teda nečetla) ale vzhledem k tomu, že jsem přeci jen něco málo o této knize už věděla, řekla jsem si, že by nebylo špatné vyzkoušet i zfilmovanou verzi. Určitě toho nelituji. Líbí se mi jak je seriál originální a na úrovni. Také určitě dávám velké plus za to, jak je vše zpřeházené do různých časových useků a nechává to tak diváka přemýšlet o tom, kde se v čase nachází a co se asi tak stane dál. Když už jsem zmínila časové úseky, musím tento seriál určitě pochválit i za Clayovu jizvu na čele, protože nebýt této jizvy, asi by byli diváci dost zmatení a nevěděli by, zda se nachází v přítomnosti nebo minulosti. Co se týká symboliky - nápad se starými nostalgickými kazetami byl rozhodně skvělý, když se vezme v potaz to, že hlavní hrdinka mohla klidně všechno nahrát na novodobé přenašeče. Jinak výběr herců pro hlavní role a soundtrack mě také samozřejmě potěšil. Nemůžu jinak než hodnotit 100% protože mě už dlouho nic tak nenadchlo. Tento seriál se určitě dá řadit mezi mou TOP desítku. - "Take me back to the night we met." ()

Reesam 

všechny recenze uživatele

Já teda nevím jo, ale Hannah je děsná hysterka. Ale o tom potom. Seriál má slušně najeto. Spousta dobrých - až skvělých recenzí -, a je z toho skoro mánie. Kdo se nějak neztotožňuje s Hannah, jako by nebyl. Na špici to drží nápad, styl vyprávění, a právě Katherine, která je nesmírně krásná. Jenže jak jsem prvních 5 dílů shlédla hned, tak pak jsem se k tomu nutila. Vždyť vyváděla kvůli prkotinám. A Clay? Tomu bych jednu natáhla, aby se vzpamatoval. Dech to nabralo znovu někdy kolem 10. epizody, a spadlo to zase u 13.. Z Claye se stal formát, a jak mi Hanny bylo líto, tak 13. dílem to zabila. Neví, co chce, to je pak těžký. Stěžuje si, že jí nikdo nepomohl, přitom se jí každý ptal, zda je ok. Tak eh..? Ale konec vcelku dobrý, i přes ty kopance se těším na další sérii. Mimochodem, uniká mi smysl, proč si teď poslední měsíc všichni píšou na twitter: cítím se jak Hannah Baker, Jsem úplně jak Hannah Baker, Jsem broken jak Hannah Baker. Čekám, kdy bude in páchat sebevraždy, protože Hannah.. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Prvá séria 13 Reasons Why sa dala opísať ako jedinečné dielo. Výborne napísaná, bezchybne zahraná a fantasticky zrežírovaná sonda do života nielen mladých ľudí, ktoré sa musia podieľať so starosťami, akým by sa najradšej vyhol každý z nás. Dokonale podmanivý zážitok bez zbytočného dielu a s unikátnym spôsobom dávkovania informácií, ktorý dokáže budovať napätie šikovnejšie ako poniektoré kriminálky. O viac viac škoda, že nakoniec neostalo iba pri jednej sérii. Pozvoľný pád, ktorý som dlhší čas toleroval, totiž vrcholí nezmyselne vystavanou a poriadne rozháranou záverečnou sériou, ktorú zachraňuje snáď iba úplné finále. Celkovej pachuti sa však zbavuje iba ťažko. 70% ()

Galerie (458)

Zajímavosti (48)

  • Zpráva publikovaná v časopise Americké akademie dítěte a adolescentní psychiatrie (Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry) přinesla zjištění, že v dubnu 2017, měsíc po uvedení seriálu, vzrostl počet sebevražd dětí ve věku 10 až 17 let o 28,9 %. To bylo nejvíc za sledované období posledních pěti let, jímž se výzkum zabýval. Naopak vědci z Pennsylvánské univerzity (University of Pennsylvania) zjistili, že mladí lidí ve věku 18 až 29 let, kteří viděli druhou sérii, myslí na sebevraždu méně, než ti, kteří ji neviděli. [Zdroj: Lidovky.cz] (Duoscop)
  • Tříminutovou scénu sebevraždy, kdy si Hannah (Katherine Langford) ve vaně přeřezává tepny, nechal Netflix po nátlaku vystřihnout. „Chtěl jsem zobrazit ošklivou a bolestivou realitu,“ řekl ke scéně sebevraždy tvůrce seriálu Brian Yorke s tím, že chtěl jejím naturalistickým zobrazením všechny odradit od napodobování. [Zdroj: Lidovky.cz] (Duoscop)
  • Christian Navarro, představitel Tonyho, šel na casting poté, co se o projektu doslechl od svého kamaráda Brandona Flynna, který hraje Justina. Christian byl však čtyřikrát po sobě odmítnut, protože byl na roli příliš starý. Nakonec ho přeci jen oslovil jeden z režisérů potom, co se jim nepodařilo získat vhodnějšího představitele. (filmovyfan)

Související novinky

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

12.03.2022

Těšili jste se coby fanoušci Daredevila nebo Punishera ze zprávy, že studio Disney ve spolupráci s Marvelem přidalo tyto netflixovské seriály na streamovací službu Disney+? Pak zjevně nejste součástí… (více)

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

28.09.2021

Netflix zveřejnil kupu dat, díky kterým si teď celý svět může zase jednou udělat obrázek o tom, jak moc je vlastně streamovací služba úspěšná, a které seriály potažmo filmy patří k těm… (více)

Reklama

Reklama