Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uma ThurmanováGérard Depardieu, králova přítelkyně a umělec francouzské kuchyně, se setkávají uprostřed velkolepých slavností Ludvíka XIV... Píše se rok 1671. Francouzský šlechtic Ludvík Bourbon, kníže z Condé se topí v dluzích a jediným východiskem jak získat finance, je požádat krále Ludvíka XIV. o velení ve vojenském tažení proti Holandsku. Král je pozván s celým versailleským dvorem na zámek de Chantilly, a Condé svěří svůj další osud do rukou Françoise Vatela, svého vrchního šéfkuchaře. Geniální Vatel, proslulý přípravami opulentních hostin a nejvybranějších lahůdek, připraví třídenní podívanou, na kterou král nesmí jen tak zapomenout. Ludvík XIV. přijíždí na návštěvu i s královninou dvorní dámou Anne de Montausier. Vatel je krásnou ženou okouzlen a stává se sokem v lásce nejen svému panovníkovi, ale i královu důvěrníku markýzi de Lauzun. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (91)

RHK 

všechny recenze uživatele

Opulentní hostiny a velkolepé podívané pro krále Slunce Ludvíka XIV. a jeho dvořany, které organizuje Gérard Depardieu v roli velmi schopného, ale o to svobodomyslnějšího správce Vatela. Jenže svoboda, nezávislost a poměr s královou milenkou se u francouzského dvora zrovna nenosí... Moc mne potěšila i krásná Uma Thurman v roli milenky i záporák Tima Rotha, už méně chvályhodný byl však děj bez výraznějšího vývoje i dialogů. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=RGIp_NZX00c ()

asirtes 

všechny recenze uživatele

Jeden červený bobek navrch za tú opulentnú šaškáreň na zámku Chantilly 21.-24. apríla roku páne 1671, čo nemá historickej obdoby. A ktorú v podstate spôsobil celú tento šikovný Monsieur. To ako sa s tým vyhrali Joffé a jeho banda fakt potešilo, pobavilo, udivilo... To či si tu miestny budú honiť triko na margo nejakej historikej nepresnosti je ich vec, každopádne len ťažko sa dá niečo kvitovať na základe výlevov madam Sevigné. Byť tam a zažiť tú extravagant banquet párty tisícročia! A v parochni! ()

Reklama

milancecil 

všechny recenze uživatele

257. Těžko dokáži popsat všechny ty mocné pocity s přesností tak, jak bych si zde vypsat přál, právě ve ztvárnění charakterní postavy Francoise Vatela je mi Gérard Depardieu velmi blízký, námět nerovného souboje svobodomyslného, úžasně tvořivého člověka se zhoubným režimem, se zvůlí, bezohledností, pohrdáním, jen pro nekončící zábavu a radovánky, stále lačná slast a rozmařilá potěšení jako symboly osobního postavení a vlivu v mocenské hierarchii, bída a strádání jako doživotní, nezměnitelný úděl, ani smrt, ani zmrzačení, nic nesmí narušit kolorit vznešenosti a pýchy, obraz bezpráví a bezmoci, jen s jedinou svobodnou volbou, vzít sám sobě život, odejít s hrdostí a nepřijmout ponížení, zachovat si svoji důstojnost, i když to znamená smrt, velmi silný, podnětný příběh s mnoha odkazy k současnosti, díky za takovou tvorbu, je nutná k pochopení následných historických událostí v širším kontextu. ()

Pulper 

všechny recenze uživatele

Typicky francouzský kostýmní film. Bohatá výprava, mraky vedlejších postav, lehce vtipné přirozené dialogy a tradičně kvalitní scénář. Obyčejný příběh muže plnícího své povinnosti až do extrému s moralizujícím přesahem. Brilantní herecké výkony Gérarda Depardieu a Tima Rotha, který si zopakoval hajzlíka z Roba Roye. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Vybraná společnost, vybraná krmě. Měli ale rozmazlený žaludek, honily je mlsné, nevybíravé chutě. Dosáhla výš. Setli ji. Zapálená hlava bohatýra múz dvorní zábavy v rozkolu s mocností nabobů narcistní výbavy. Mistr, jehož um nesl se slavnostně nádvořím, zahradami, mistr člověčí etiky, o jaké kdy slyšelo podzámčí. Sám odemkl si klíčem celu, oblízl smetánku na tři prsty, nakrojil i královský hermelín. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (1)

  • Vatel zahajoval filmový festival v Cannes 2000. (Hal_Moore)

Reklama

Reklama