Reklama

Reklama

Hranice lásky

  • Česko Konec aféry (více)

Obsahy(1)

Trnitá cesta na dno lásky a žárlivosti. „Toto je deník hluboké nenávisti.“ Tak začíná spisovatel Maurice Bendrix svou nejnovější autobiografickou knihu. „Ale možná, že bych ho nikdy nepsal, kdybych se tehdy oné temné deštivé noci nezastavoval, a kdybych šel dál…“ Jenomže Maurice se zastavil a nabídl Henrymu, s nímž se kdysi znával, že jej schová pod deštník. Obyčejná věta obyčejné lidské slušnosti. Ale v Mauricovi to náhodné setkání probudilo vše, o čem věřil, že se mu již podařilo překonat. Znovu otevřelo tu propast lásky, nenávisti a žárlivosti, do níž se před dvěma lety, po rozchodu se Sárou, zřítil. Znovu se mu začaly vybavovat zlomky těch dní, útržky těch chvil, v nichž zažíval nejvyšší možné štěstí, i momenty bezmezného zoufalství. A on ví, že to musí sám v sobě nějak uspořádat, že se s tím musí vyrovnat, aby mohl žít dál. A proto začíná psát tu knihu… Snímek režiséra Jordana vznikl podle románu Grahama Greena, který v češtině několikrát vyšel pod názvem Konec dobrodružství. Líčí milostné drama dvou charakterově odlišných lidí, v němž významnou roli hraje vedle lásky a nenávisti – jako ostatně u většiny Greenových děl – i víra v Boha. Neil Jordan, který jej natočil podle vlastního scénáře, v něm vytvořil film, připomínající svým tempem a stylizací klasické britské filmy 40. a 50. let. Podařilo se mu v něm dokonale spojit obraz s literárním textem a vytvořit mimořádně sugestivní atmosféru, umocněnou samozřejmě skvělými hereckými výkony všech tří protagonistů. Film získal řadu britských i mezinárodních cen, nominován byl i na čtyři Zlaté glóby a dva Oscary. (Česká televize)

(více)

Recenze (90)

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Nádherný ľúbostný príbeh, plný dažďa a nadpozemskej hudby. Okrem fantastického Ralpha Fiennesa má tento film ešte niečo spoločné s Anglickým pacientom - láska ide ruku v ruke s bolesťou a milostný trojuholník nie je taký jednoduchý, ako by sa mohol zdať. Ťažko povedať viac, akosi neviem nájsť tie správne slová... ()

pinguinka 

všechny recenze uživatele

Povedená adaptace Greenovy knihy, i když jsem při pohledu na český název filmu zaváhala, zda jde opravdu o "Konec dobrodružství" (osobně mám pocit, že pokud v titulu nepadne slovo l á s k a , není s filmem něco v pořádku ;o) Silný příběh podepřen skvělými herci a bezchybným zachycením rozjitřené atmosféry, kterou spolu s obrazem vytváří hudba - nesmírně smutná, ale krásná...hudba, co prší... ()

Reklama

smrt.ka 

všechny recenze uživatele

Fiennes opět ukazuje, jak skvělý herec to je. Julianne Moore také, a ke všemu ještě, jak je krásná. O to více bych ocenila, kdyby se film mohl pochlubit i něčím víc, než obrovským počtem postelových scén; kvality si pořád cením více, než kvantity. V průběhu filmu jsem začala Sáru nenávidět a jejich láska se mi stala naprosto lhostejnou. Takže herci, prostředí, kostými a déšť byli sice špičkoví, ale monotóní děj, který udělal z lásky cosi nesmrtleného (a především neutichajícího, čemuž nevěřím) a ze zamilovaných hlupáky, hudba, která byla sice krásná, ale byla vůbec se mi k ději nehodila a oslava milenecké lásky (padlo tam nějaké slovo o špatném svědomí?) mě moc nebaví. ()

JohnFarst 

všechny recenze uživatele

Prvé čo by sa dalo tomuto filmu vytknúť je jeho prehnaná komornosť a odrovnanosť. Herecké výkony sú síce pekné ale až priveľmi nezáživné a od hercov ako Fiennes, Moore alebo Rea by som čakal väčšie ponorenie do postavy a oživenie už tak plytkého príbehu. Na svete je omnoho viac filmov s rovnakou tématikou, ktoré sú ale zaujímavejšie napísané alebo zrežírované. Už od začiatku tušíme ako sa všetko skončí a Jordan sa nepokúsi ani o jeden dramatickejší oblúk, ktorý by mohol zaviesť myšlienky diváka do slepej uličky. Príbeh sa vlečie k neodvratnému koncu pomaly čo spolu s aj tak príliž dlhou stopážou uberá ďalšiu pozornosť. Jediná "akčnejšia" scéna je pri zhode bomby a aj tú nám v celej dĺžke autori naservírujú dvakrát akoby sa ňou chceli sami pochváliť. Pripomína mi to Anglického pacienta a asi mi tieto romantické drámy z vojnového prostredia nesedia ale tu pozadie vojny aspoň trochu oživuje suchý príbeh obyčajnej trojiche ľudí s obyčajnými problémami. ()

Jane18CZ 

všechny recenze uživatele

Ze začátku, tak do poloviny filmu mi to přišlo zmatené, kolikrát jsem nevěděla kde se příběh nachází, ale pak se to zklidnilo a ke konci mě ten film i celkem dojal. Problém je že já moc nemusím J. Moore, alespoň ne v tomto filmu. Mě se tam nelíbila, ne že by svou roli hrála špatně, ale neseděla mi tam. Za to na Ralpha se dívalo nádherně :) ()

Galerie (35)

Zajímavosti (3)

  • Film byl natočen podle románu britského spisovatele Grahama Greenea „The End of the Affair“ z roku 1951. Film zachycuje mimomanželskou aféru, která trvá od roku 1939 do roku 1946. Děj se odehrává během druhé světové války a po ní. (classic)
  • Ralph Fiennes (Maurice) získal cenu za nejlepší brýle v soutěži GQ Men of 2000 Awards za brýle National Health Service, které nosil ve filmu. (classic)
  • Michael Nyman později použil skladbu „Diary of Love“ na úvod a závěr svého sólového alba „The Piano Sings“ (2006). Stejně jako v mnoha jiných Nymanových skladbách z 90. let, i zde je použit materiál z jeho Smyčcového kvartetu č. 3, který zase vycházel ze sborové skladby „Out of the Ruins“. Během několika scén a závěrečných titulků je v pozadí slyšet dobová nahrávka písně „Haunted Heart“ od Jo Stafford. (classic)

Reklama

Reklama