Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Michael Collins, muž a film, se nemusí hrbit. Muž je hrdina, jehož taktika boje se stala vzorem pro ostatní zápasy 20 století, státník, který sjednal odtržení Irska od Velké Británie, politický mučedník, zavražděný pro velký cíl, za nějž žil a dýchal. Film je epický triumf, „stejně odvážný a upřímný jako Statečné srdce“ (Jack Mathews, Newsday)... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (101)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Těžko natáčet objektivní film o irském boji za nezávislost na britské koruně, když je člověk Ir, že jo. Takže Irové jsou tu vymalovaní o něco líp a Angláni, zvlášť black and tans, o něco hůř, než by odpovídalo realitě. Jinak je ten film povedený, s výborným obsazením a historickými kulisami. Jako celek se mi to docela líbilo, ale od Neila Jordana budu mít jako top asi jeho další kousky. ()

DEXTER099 

všechny recenze uživatele

Irové jsou drsný národ a tento příběh je zachycuje v období po první světové válce kde jejich vůdce či spíš nejaktivnější z aktivních Michael Collins usiluje o samostatnou republiku Irsko,ale když už se mu podaří po cestě plné krvi vyjednat s Británii dohodu,kde Irové musí přísahat věrnost koruně tak se mu stane osudné to co sám nepředpokládal a to vlastní lid,který chtěl víc než jen kompromis.Dobrý herecký výkon Liam Neesona (jak už je jeho zvykem) a menší role ,ale do významná docela velká pro Julii Roberts.Za mě celkově 75 % a čtyři hvězdy. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

V podstate zaujímavý životopisný film, avšak dĺžka mu dosť škodí. Niečo na spôsob Gangov v New Yorku aj keď nie tak dobré a so slabším režisérom. Vo filme sú popravy, že by sa za ne nehanbil ani Godfather, skvelí herci a človek sa pri filme aj niečo priučí z histórie. Čo sa týka hudby, tak si po 10 hodinách nepamätám na žiadnu pesničku ani melódiu. Na záver napíšem že som si nejak zvlášť hlavnú postavu neobľúbil a nevžil sa do nej, ale čiernobiely záver je spracovaný pekne ale myslím že to už je neskoro na to, aby ma tento film dojal. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Bezesporu kvalitní historicko životopisný film, v podstatě přesně takový, jaké se v 90. letech točily. Jelikož ale neznám nijak podrobněji historii Irska, doplatil jsem na způsob, jakým Michael Collins přistupuje k divákovi. V podstatě mu během filmu nedodává žádný bližší kontext a spoléhá na to, že příjemce ho buď zná, nebo si ho tak nějak domyslí. A protože tak jako téměř každý životopisný snímek, i Michael Collins je spíše sled na sebe kupících se událostí, než dramaturgicky vystavěný filmový příběh, absence zmíněného kontextu i různých motivací postav poměrně bolí. Půlku filmu jsem tak strávil s otevřenou Wikipedií a pokoušel jsem se sám sobě osvětlit, proč tenhle, který předtím byl na téhle straně, je nyní na straně opačné a co chce tenhle, když předtím chtěl něco jiného. Celý ten kontextový guláš zachraňuje výpravnost a velkolepost samotného vyprávění i přítomnost velkého množství slavných hereckých jmen. Jsem nicméně rád, že jsem se díky/kvůli tomuhle filmu dozvěděl něco málo o historii Irska, i když to vlastně nebylo jeho přímou zásluhou. 5/10 ()

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Vynikající herecké obsazení, příběh s obrovským potencionálem, založeno na pravdivé události a i přesto jsem se místy dost nudila. Celý příběh je poměrně rozvelký, romantická linie děje působí nedopracovaně - Julia Roberts by mohla být nahrazena figurínou a asi bych si toho ani nevšimla, konec, který už je jen jakýmsi nutným vysvětlením - prostě kde nic tu nic! Finální zjištění, že 31 letého Collinse hraje v té době 44 letý Neeson je pak už jen dalším z řady zklamání, jelikož naprosto mění celý pohled na danou událost a na Collinse samotného. 3/5 za scény se souboji a výborného Rickmana. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (30)

  • Hoci inde sa film vysielal od 15 rokov, v Írsku urobili výnimku a schválili ho od 12 rokov, a to kvôli historickému významu. Cenzor sám uviedol, že film je medzníkom v írskej kinematografii a že „vzhľadom na tému by rodičia mali mať možnosť rozhodnúť sa, či ich deti film uvidia alebo nie“. (Arsenal83)
  • Po úspechu Neila Jordana s Interview s upírmi (1994) sa štúdia pýtali, čo natočí najbližšie. Režisér a scenárista vyrukoval s Michaelom Collinsom, ktorého scenár mal v vymyslený už 12 rokov dopredu. (Elessar.)
  • V dvoch scénach možno vidieť vlaky DART, vnútromestskú železničnú rýchlodráhu v Dubline. Film sa odohráva v rokoch 1916 až 1922, no DART bol spustený až v roku 1984. (Arsenal83)

Reklama

Reklama