Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Michael Collins, muž a film, se nemusí hrbit. Muž je hrdina, jehož taktika boje se stala vzorem pro ostatní zápasy 20 století, státník, který sjednal odtržení Irska od Velké Británie, politický mučedník, zavražděný pro velký cíl, za nějž žil a dýchal. Film je epický triumf, „stejně odvážný a upřímný jako Statečné srdce“ (Jack Mathews, Newsday)... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (102)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Těžko natáčet objektivní film o irském boji za nezávislost na britské koruně, když je člověk Ir, že jo. Takže Irové jsou tu vymalovaní o něco líp a Angláni, zvlášť black and tans, o něco hůř, než by odpovídalo realitě. Jinak je ten film povedený, s výborným obsazením a historickými kulisami. Jako celek se mi to docela líbilo, ale od Neila Jordana budu mít jako top asi jeho další kousky. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Možná trošku příliš irský ( a tím pádem jednostranný) pohled na "Jejich věc", nicméně moje znalosti této části historie jsou příliš kusé, abych mohl lépe soudit. Ale teror v podání IRA - zabíjení policistů vs. teror v podání Britského impéria -- zabíjení nevinných ... no možná to bylo na počátku skutečně takové. ()

Reklama

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Vynikající herecké obsazení, příběh s obrovským potencionálem, založeno na pravdivé události a i přesto jsem se místy dost nudila. Celý příběh je poměrně rozvelký, romantická linie děje působí nedopracovaně - Julia Roberts by mohla být nahrazena figurínou a asi bych si toho ani nevšimla, konec, který už je jen jakýmsi nutným vysvětlením - prostě kde nic tu nic! Finální zjištění, že 31 letého Collinse hraje v té době 44 letý Neeson je pak už jen dalším z řady zklamání, jelikož naprosto mění celý pohled na danou událost a na Collinse samotného. 3/5 za scény se souboji a výborného Rickmana. ()

oli.G 

všechny recenze uživatele

Neil Jordan u mňa počas LFŠ 2005 jednoznačne bodoval, síce som od neho zhliadol len dva filmy, no u oboch ma svrbela ruka na plné hodnotenie. MICHAEL COLLINS má všetko, čo potrebujete uprostred maratónu viac či menej "festivalových" a (pseudo)artových filmov - hviezdne obsadenie, vašej pozornosti hodný príbeh a hlavne skvelú réžiu (zvlášť scény zachytávajúce vykonávanie "špinavej práce" mi aj vďaka výraznému soundtracku privodili príjemné zimomriavky). Len vám neodporúčam čo len na minútku rezignovať od diania na plátne, môže sa vám to nepekne vypomstiť. ()

numi 

všechny recenze uživatele

Silný film. Při plnění vražedných úkolů jsem si vzpomněl na Kmotra, a to snad mluví snad za vše. Neil Jordan navíc dává divákovi plnou kontrolu nad svými názory, nic mu nevnucuje, snaží se barvitě a skutečně ukázat něco, co je šedé a neskutečné. A daří se mu to výborně. Snad jen příběh "zamilované trojky" a důraz na postavu Julie Robertsové v závěru se trochu podbízivě vtírají do přízně, ale malá moucha dojem nepokazí. Zvlášť když je bravurně natočena. Výborný Liam Neeson a víceméně v jediné ženské roli také výborná Julia Roberts. [červenec 2006] ()

Galerie (68)

Zajímavosti (30)

  • Neil Jordan k postave de Valeru (Alan Rickman) povedal, že nikdy nemal v úmysle naznačiť, že de Valera mal podiel na atentáte a sám označil zobrazenie de Valeru vo filme ako „nespravodlivé“. (Arsenal83)
  • Film obsahuje rad historických nepresností a odlišností. Neil Jordan to obhajoval tým, že nemôže poskytnúť úplne presný popis udalostí, keďže išlo o dvojhodinový film, ktorý musel byť zrozumiteľný pre medzinárodné publikum, a to nepoznalo detaily írskej histórie. (Arsenal83)
  • Z obavy pred reakciou IRA výkonný riaditeľ Warner Bros. Rob Friedman tlačil na režiséra, aby pretočil koniec a zameral sa na milostný príbeh medzi Collinsom (Liam Neeson) a Kiernanovou (Julia Roberts), v snahe bagatelizovať krach rokovaní o anglo-írskej zmluve. (Arsenal83)

Reklama

Reklama