Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Michael Collins, muž a film, se nemusí hrbit. Muž je hrdina, jehož taktika boje se stala vzorem pro ostatní zápasy 20 století, státník, který sjednal odtržení Irska od Velké Británie, politický mučedník, zavražděný pro velký cíl, za nějž žil a dýchal. Film je epický triumf, „stejně odvážný a upřímný jako Statečné srdce“ (Jack Mathews, Newsday)... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (102)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Možná trošku příliš irský ( a tím pádem jednostranný) pohled na "Jejich věc", nicméně moje znalosti této části historie jsou příliš kusé, abych mohl lépe soudit. Ale teror v podání IRA - zabíjení policistů vs. teror v podání Britského impéria -- zabíjení nevinných ... no možná to bylo na počátku skutečně takové. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Neil Jordan mi omnoho viac ulahodil čistokrvnou upírsštinou (Interview s upírom) a melancholickou romantikou (Hranice lásky), ale Michael Collins vo mne napriek perfektným hercom a dobrému scenáru nezanechal takmer žiadne dojmy. Bohužiaľ, mne čoby zhýčkanej milovníčke Hollywoodu nestačí k 100%tnému uspokojeniu "len" prepracovaný obsah. Zmocnil sa ma nepríjemný pocit, akoby som sa dívala na nezáživnú televíznu drámičku na nedeľné poobedie, ktorá v rámci vizuálu nemá vôbec čím nadchnúť, práve vďaka tomuto nedostatku si na razantného bojovníka za Írsku slobodu o mesiac už ani nespomeniem. Škoda, že tento významný politický námet nedostali do rúk majstri filmárskej zručnosti - bratia Scottovci, Fincher, .... ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Výborné drama o počátcích IRA a jejím zakladateli Michaelu Collinsovi. Ačkoliv z ústřední čtveřice herců nemusím Robertsovou, Quinna ani Neesona, tak tady mi ani jeden z nich vůbec nevadil a Neeson podal skvělý živelný a pravděpodobně i životní výkon. Společně s Ve jménu otce nejlepší film zabývající se problematikou IRA. 90% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Vždy mi boli sympatické akékoľvek hnutia, ktorými sa nejaká komunita snažila zbaviť imperiálnej nadvlády, pričom nie je dôležité, o aké impérium v konkrétnom prípade ide. Impériá sa pozoruhodne podobajú. V prípade boja Írov proti anglickej nadvláde mám problém s tým, že okrem už zmienenej sympatie ma historické detaily príliš nezaujímajú. Film ma nenudil, ale ani vo mne nevyvolal väčší záujem. ()

Ravi 

všechny recenze uživatele

Postava tohoto muže, který byl radikálem a zároveň politikem je nadmíru zajímavá právě proto, že o dějinách Irska nám není tolik známo ale jsou historicky velmi hodnotné, co se týče sebeurčení národů v první polovině 20. století. Doporučuji shlédnout Michaela Collinse a poté Krvavou neděli. Film Neila Jordana uchvátí přes svou délkou komplexním a bravurně odvyprávěným příběhem, kde se najde místo na skvělé herecké výkony i dramatickou akci. Není to akční film, ale na své si přijdou milovníci vyprávěných historických dramat. 80% = 4/5 ()

Galerie (68)

Zajímavosti (30)

  • Úlohu študenta natočeného v Marsh's Library si zahral Aengus O'Malley, praprasynovec Michaela Collinsa (Liam Neeson). (Arsenal83)
  • Liam Neeson měl při natáčení 43 let, zatímco skutečný Michael Collins zemřel v 31 letech.. (D3VIL)

Reklama

Reklama