Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nahlédneme do světa dvou stárnoucích sester, intelektem i povahou zcela odlišných, a to s citlivým humorem a velkým pochopením, který tomuto snímku náleží. Ta první z nich, Jiřina Venclovská (J. Jirásková), je náročnou, úspěšnou a obávanou primářkou interního oddělení v městské nemocnici. Ta druhá, Fanynka (J. Bohdalová), je i ve zralém věku nevinným dítětem, které hledí na svět s naivní důvěrou a úsměvným očekáváním. Ta první se o sebe umí postarat dokonale, ta druhá je v dětinské nesamostatnosti odkázána na vnímavou péči bližního, který ji bude umět pochopit a milovat. Celý život žily tyto dvě ženy životy navzájem nezávislé. Osud je ale svedl dohromady a obě musejí projít krkolomnou cestou nesnadného soužití s neustálými rozmíškami… (Česká televize)

(více)

Recenze (217)

Stružák 

všechny recenze uživatele

Bohužel ani velmi, VELMI, slušnej výkon Bohdalový nezachránil jinak poměrně plytkej a nezajímavej scénář. Film v ledasčem připomíná Rain Mana, ale je mnohem samoúčelnější, plošší a ve výsledku ne až tak zajímavej. Jsou tu dějový linky, které by stály za hloubější vyprávění (např. Jirásková versus Huba). Myslím, že Fany patří mezi "filmy, které musíte vidět" trošku neprávem. Nicméně na jedno zkouknutí, proč ne. 💁‍♂️ ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Takový slušný film, ale žádné veledílo - rozhodně Kachyňa umí líp. Bohdalová opravdu hraje skvěle - navíc se skvělou maskou, připomenul bych ovšem i Jiřinu Jiráskovou, která vytváří k Bohdalové skvělý protipól a navíc neměla tak vděčnou roli. Bohdalová získala České lva, nominován byl film a scénář - což ovšem po zásluze proměněno nebylo. ()

Reklama

kulyk 

všechny recenze uživatele

Obě stařeny tu připomínají ,,vokoralej chleba", ale hrát ještě nezapomněly. Bohdalka si dala Rákosníčka na živo, Jirásková patrně čerpala z předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové. A taky tam běhá psík. Stejně jako Donutil, který se zatím nestihl nacpat snad jen do příhod dráčka Soptíka. Nevím co, ale něco mi na tom těžce dojalo. Patrně má laktace dostupuje vrcholu. ()

Markussis 

všechny recenze uživatele

Pod režisérskou taktovkou Karla Kachyni se zde scházejí Jiřina Bohdalová a Jiřina Jirásková. Fany v podání Paní Bohdalové je přímo smutně roztomilá. Nejvíce se mi líbilo oslovování vlčáka přízviskem Pane divoký. To bylo neuvěřitelně krásné. Jiřina Bohdalová zde podala ojedinělý herecký výkon. Ovšem k její silné výraznosti jí v tomto filmu pomohla její role. Jiřina Jirásková zahrála svůj part naprosto zkušeně a rutinérsky. Bohužel mne trochu zamrzelo, že celý film byl jakousi exibicí v ukazování vztahu Jiřiny Jiráskové k její psychicky nemocné filmové sestře. Nevím, nejsem žádný profesionální scénárista, ale mám pocit, že tento scénář by mohl být ještě bohatší. Nemám zde sebemenší problém s vykreslením charakterů postav, líbí se mi herecké výkony, ale celistvě tomu zkrátka něco chybí. Něco na co jen tak nezapomenete ani po skončení filmu. V uvozovkách tím film na mne malinko působil jako polotovar, možná i účelný polotovar. Jen dobře natočená, příjemná podívaná. Bohužel díky absenci nějaké další myšlenky i lehce zapomenutelná podívaná. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Překrásný herecký koncert Jiřiny Jiráskové a Jiřiny Bohdalové. Výborný scénář z pera Jiřího Hubače jak jinak než geniálně na filmové plátno převedl Karel Kachyňa. A ten nádhernej ústřední hudební motiv Petra Hapky - to je prostě kouzelné pohlazení. A když se ve filmu objeví vlčák pan Divoký, jsem dojat. Čarokrásný film. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (4)

  • Jiřina Bohdalová se před natáčením kvůli roli Fany nechala zavřít na jeden den do ústavu pro duševně choré. Učinila tak po vzoru Dustina Hoffmana, který strávil v rámci přípravy na film Rain man (1988) s autisty více než půl roku. (Jizni Tlapa)
  • Krematorium ve filmu se nachází v Nymburce. Dále se filmovalo převážně v Kutné Hoře. (M.B)

Reklama

Reklama