Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V nemocnici na malém městě se odehrávají převážně příběhy dospělých. Nikdo z nich se zrovna nenachází v úspěšném období života, mají porouchané vztahy, nedaří se jim v práci. Hořkost z nich dělá lidi nepříjemné, a tak i třináctiletý uličník dostává kapky od každého, koho potká. Ne neprávem si vyslouží přezdívku Lže a krade, ale podezření na něj padá i ve chvílích, kdy je nevinný. Jenže zrovna tenhle kluk si usmyslí, že udělá radost jedné smutné holce. A protože je 5. prosince, slíbí jí, že do nemocnice přivede Mikuláše. To ovšem znamená, že se musí dostat ven. A pod bystrým zrakem vrchní sestry to nebude nijak snadný úkol. Tenhle souboj s nejistým výsledkem má ale v závěru jedno jisté – všichni jeho aktéři pomalu otvírají oči a jako zázrakem otvírají svá obrněná srdce a prožijí chvíli vzájemného porozumění. (Česká televize)

(více)

Recenze (162)

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Myslím, že slovy ani nedokážu popsat toto Kachyňovo mistrovské dílo. A nejen Kachyňovo. Nadstandardní herecké výkony všech kvalitu filmu jen podtrhují. To se prostě musí vidět. Jen bych připomněl to, o čem se tu zmínili už i jiní, že to je sice film s dětmi, ale ne nezbytně pro děti. I já musím pochválit skvělou hudbu, která film perfektně dokresluje. O tomto filmu se nedá psát, ten se musí vidět. (pondělí 07.12.2009) ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Film, který nic nepředstírá. Doktor je opilec a kurevník, Sestra Mihulová je opět zamilovaná. Dětský pacient mluví sprostě a kouří. Ano, takto to mohlo být. Vrchní sestra je protivná jak hovno, takové většinou vrchní bývají kromě Nadi Tokely z Brna. Zprvu jsem se lekl, že to skončí tragédií. Končí to ale tak, jako vše v životě. Ani dobře ani špatně. Prostě to nějak pokračuje s vysokými ztrátami na všech stranách, ()

Reklama

helianto 

všechny recenze uživatele

“- Sestřičko, nemám horečku? Pořád slyším zvonění…. Pořád se mi zdá, jak venku někdo vyzvání… - Venku chodí Mikuláš…“ Venku chodí Mikuláš a otevírá lidská srdce, i ta zdánlivě studená, i ta údajně pro kriminál zrající… A mistr Kachyňa nám o tom tiše vypráví, bez zbytečného patosu, s poetikou sobě vlastní. A mistr Hapka kreslí svým klavírem něžné obrázky zimní romantiky, z níž zní to andělské zvonění… ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Tak ako chlapec som mladému Rudovi celkom fandil a fakt že po rokoch si na niektoré zo scén pamätám (najmä keď ho prichytili fajčiť) filmu vyslúžil 4*, nemyslím si že teraz by ma až natoľko oslovil a preto si ho nepozriem opäť a budem naňho spomínať ako na jeden z tých filmov, ktoré ma oslovili v detstve. ()

Gortyna 

všechny recenze uživatele

To je k uzoufání. Včera jsem hodnotil novou Annu Kareninu (****) a teď mám hodnotit tohle! To se můžeme začít bavit o tom, zda jsou vůbec filmy srovnatelné a hvězdami hodnotitelné. A nakonec dostane Mikuláš víc než Karenina. A to za skvělého Abrháma, za drsný příběh. Tohle se úplně vymyká českému mainstreamu televizních filmů. Dneska by to v produkci ČT vzniklo těžko. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (6)

  • Filmovalo se v Bohnicích. (M.B)
  • Jan Procházka společně s režisérem Karlem Kachyňou napsal tento filmový scénář podle vlastní povídky „Lže a krade“ v roce 1969. K jeho realizaci už ale na úsvitu normalizace, kdy Procházkovo jméno figurovalo mezi zakázanými umělci, dojít nemohlo, a tak musel Kachyňa počkat dalších 20 let, než se k tomuto projektu svého dvorního scenáristy mohl vrátit. (Letní filmová škola)
  • Pôvodne chceli režisér Karel Kachyňa a scenárista Jan Procházka natočiť film na začiatku sedemdesiatych rokov. Avšak Procházka bol v tej dobe na čiernej listine komunistického režimu v Československu a jeho scenár nemohol byť realizovaný. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama