Reklama

Reklama

Dark

(seriál)
  • Německo Dark
Trailer
Drama / Krimi / Sci-Fi / Mysteriózní
Německo, (2017–2020), 24 h 23 min (Minutáž: 45–73 min)

Režie:

Baran bo Odar

Hudba:

Ben Frost

Hrají:

Louis Hofmann, Oliver Masucci, Jördis Triebel, Karoline Eichhorn, Maja Schöne, Stephan Kampwirth, Daan Lennard Liebrenz, Andreas Pietschmann (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(26)

Pohřešování dítěte vede čtyři rodiny ke zběsilé honbě za odpověďmi a odkryje zarážející tajemství, které se táhne napříč třemi generacemi. (Netflix)

Videa (4)

Trailer

Recenze (479)

luka4615 

všechny recenze uživatele

Německá variace na úspěšný seriál "Stranger Things" dopadla v mých očích na výbornou, jelikož i zde nalezneme bravurně vypointovaný příběh a atmosféru, jež celému počinu dodává punc tajemna. Seriál Dark má podle mého názoru největší přidanou hodnotu právě ve výše zmíněném příběhu, který se místo rozplétání s každou další epizodou více a více zamotává, pročež Vás ke konci každé série zanechá se spoustou nezodpovězených otázek, což jde ruku v ruce s ještě větší "žízní" po další řadě. Tomuto atributu rovněž nahrává i precizní výběr soundtracku, jehož temné tóny ve Vás bez problému navodí tu patřičnou náladu. Přičtěte si k tomu všemu i vtahující kameru, atraktivní lokace a sympatické herecké výkony a vznikne Vám něco, co může beze studu stát na piedestalu vedle těch nejlepších seriálů. Jsem velmi rád, že Netflix dává šanci i tvůrcům i mimo USA, jelikož právě díky němu se můžeme ponořit do tajemství cestování časem v malém německém městečku Winden společně s jeho obyvateli. Pokud tedy stále váháte, zda si tento seriálový klenot pustit, už vážně nemusíte. Směle do toho! (Netflix) „The big things and the little things don’t follow the same rules. We won’t be able to change the grand scheme of things… but the details. We change a grain of sand, and with that, the whole world.“ ()

Makky 

všechny recenze uživatele

Ohromne špecifický projekt. Je veľmi náročné Dark k niečomu prirovnať. Ide o zmes rôznych poznaných prvkov, ponúka však navyše mnoho nového. Ak sa tomuto seriálu otvoríte, zoberie vás na dobrodružstvo jedného malého mestečka, v ktorom sa všetci poznajú a osudy postáv sú prepletené navzájom veľmi zvláštnymi väzbami. Postavy prežívajú svoje minulosti, prítomnosti aj budúcnosti a táto ich cesta je skutočne nevídaná. Cesta, ktorú postavy prejdú od prvej časti až po tú poslednú sa javí siahodlho, v skutočnosti sa bavíme o zopár hodinových častiach. Dajte tomuto seriálu šancu, tak navrstvený príbeh ste už dávno nevideli. A ak prekonáte tú hranicu, kedy pochabé tempo, nejednoznačnosť a zvláštne postavy prestanú frustrovať, otvorí sa vám svet, ktorý totálne pohltí. Hoci má Dark veľa nedostatkov a nad mnohými aspektami sa dá polemizovať, nevídaná prekombinovanosť a atraktívny audiovizuál posúvajú celý projekt do vysokého nadpriemeru. "Peklo je prázdne, všetci diabli sú medzi nami." ()

Reklama

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se konečně dostal i k této německé pecce. Hned se nabízí srovnání se Stranger Things a trochu i s 12 opicemi. Atmosféra je skvělá a dost ji podtrhuje dobrá hudba. Dostáváme se do malého německého městečka, kde se ztrácí děti a zřejmě se to děje v jisté periodě jako v To. Máme tu totiž co dočinění s cestováním časem. Hlavními hrdiny je parta puberťáků, která objeví v lese tajemnou jeskyni. Dál už se dějí jen samé šílené věci, žeru to. Atmosféru skvěle podtrhuje vynikající hudba. Každou z postav zde vidíme několikrát, a to v různém věku. Dost se tu skáče a časový rozsah seriálu je 1888-2052. Krom cestování časem tu narazíme i na více dimenzí. Vše se neustále mění a my nevíme, komu vlastně věřit. Dost se mi líbí, jak si to hraje s divákem, a nakonec do sebe vše hezky zapadne. To nebývá až tak běžné u těchto seriálů. "Jsme pro sebe stvořeni." ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Občas to klopýtne, ale ve výsledku jsem z Dark nadšený. Stylově to míchá Stranger Things, Twin Peaks a ponurou Pustinu až by se člověk bál, že to vůbec nebude "svoje." Ale je a jak moc. Je to pořádný guláš to zaprvé, fakt si zvykejte, že některé scény si přetočíte a bude tápat, co se tedy děje, ale nakonec se to hezky sejde dohromady. První série mě dostala výbornými herci a temnotemným vizuálem. Doufám v druhou. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Německá reakce na Stranger Things, která ačkoliv postrádá humor a podobnou nostalgickou náladu, je i přes všechny podobnosti svá a originální. DARK dalece převyšuje evropskou seriálovou tvorbu a jde naprosto sebejistě proti všem hitům západu! Perfektní kamera a vizuál, poutavej a hlubokej mysteriózní příběh (i když v jádru - stejně jako tematicky všechny podobný seriály/filmy - nemusí dávat vždycky smysl), skvělý herecký výkony, temná bezvýchodná atmosféra a super soundtrack! Je skvělý vidět, že Netflix podporuje originální projekty nejen v Americe, ale i ve světě a dává tak vzniknout nezapomenutelným zážitkům. Jenom škoda, že vzhledem k absenci scénáristů s nápadem a režisérů s vizí něco podobnýho nikdy nevznikne i u nás. PS: Nečekejte, že si oblíbíte kteroukoli z postav. Charaktery se tady nesnaží skrze sympatie podlejzat divákovi - v "Temnu" je každej vážnej a depresivní. ()

Galerie (145)

Zajímavosti (44)

  • V epizodě hraje písnička „Enter One“ od anglické písničkářky Sol Seppy. (Doomcourier)
  • Ve seriálu často narazíte na čokoládovou tyčinku Twix, která se v Německu mezi lety 1976 a 1991 prodávala pod názvem Raider. Jedna ze scén, odehrávající se v 2019, ve které nalezne Ulrich (Oliver Masucci) obal tyčinky s nápisem Raider, odkazuje na 80. léta. (Ignus.cz)
  • V několika epizodách lze vidět videohru „The Surge“ od německých DECK13 Interactive. Pro potřeby seriálu zobrazují falešný split-screen multiplayer, který se ve hře ve skutečnosti nevyskytuje. (FritoleXx)

Související novinky

Seriál 1899 končí po první řadě

Seriál 1899 končí po první řadě

03.01.2023

Možná až příliš ambiciózní byli tvůrci kultovního seriálu Dark od Netflixu. Jejich novinka 1899 totiž opět vrstvila jednu záhadu za druhou, aniž by to však dělala natolik uspokojivým způsobem, jako… (více)

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

20.11.2022

Tento týden vyšel seriál 1899, mysteriózní thriller o záhadě ztracené posádky velkého parníku. A premiéra to byla opravdu úspěšná. Netflix se do propagace novinky docela opřel, na sociálních sítích… (více)

Reklama

Reklama