Reklama

Reklama

Dark

(seriál)
  • Německo Dark
Trailer 2
Drama / Krimi / Sci-Fi / Mysteriózní
Německo, (2017–2020), 24 h 23 min (Minutáž: 45–73 min)

Režie:

Baran bo Odar

Hudba:

Ben Frost

Hrají:

Louis Hofmann, Oliver Masucci, Jördis Triebel, Karoline Eichhorn, Maja Schöne, Stephan Kampwirth, Daan Lennard Liebrenz, Andreas Pietschmann (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(26)

Pohřešování dítěte vede čtyři rodiny ke zběsilé honbě za odpověďmi a odkryje zarážející tajemství, které se táhne napříč třemi generacemi. (Netflix)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (479)

hellstruck 

všechny recenze uživatele

První řada je geniální. A to především díky tomu, že sází zatím na mysteriózní notu. Něco tak originálního jsem asi neviděla, o to víc je to překvapení, když Dark pochází od našich sousedů. Místo toho, aby se hlavní zápletka začala pomalu rozplétat, zamotává se ještě víc, atmosféra každým dílem houstne, emoce fungují natolik, že občas i ukápla slza. Bohužel, druhá řada má dvě hlavní vady na kráse - za fatální chybu považuji odsunout do pozadí Ulricha (svým charismatem utáhl v první řadě hodně scén) a dát většinu scén prostor Jonasovi. Ten klučina neumí moc hrát, takže se věčně tváří křečovitě. Celkově střídá asi dva výrazy, navíc jeho postava je hrozně plochá - ten kluk prostě není sympatickej (vždyť akorát brečí nebo na někoho řve a křiví u toho hubu), nelze s ním moc soucítit nebo se s ním ztotožnit a to v žádném směru. Je to velká škoda, protože ostatní herci jsou špičkoví. Druhou osudovou chybou je to, že hustá a mysteriózní atmosféra je tatam, příběh je průhlednější a hlavně už nikdo nijak nezapře, že se jedná o sci-fi. Tady už všichni cestují časem, děj je dost překombinovaný a zapletá se to tolik, až mám pocit, že ani tvůrci se z toho nezvládnou vymotat. Jsem zvědavá, kolik mindfuck zvratů ve stylu "tvoje dcera je tvoje matka" nebo "tvoje holka je tvoje teta" ještě přijde. ()

yakoob 

všechny recenze uživatele

Mám rád takové mystery příběhy: promyšlené, nenáročné na akci, stačí jen dobře napsaný scénář, tajuplné lokace a seriál je na světě. Klidně bych si dokázal představit podobný počin i u nás. Takové seriály prostě dneska frčí. Jsem zvědav, jak si Němci poradí s další sérii. Hlavně méně "časových paradoxů". ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdičky jsou alibistickým zprůměrováním rozporuplného projektu, který začal mým nadšením nad první sérií a končil hlubokým rozčarováním v průběhu třetí sezóny. Tvůrcům nutno přiznat, že dokázali z mála (projekt si vystačí s minimem lokací a fakticky jen hrstkou herců) vykřesat působivou a atmosférickou hříčku o časových paradoxech a marné snaze zvrátit nevyhnutelné události a změnit svou budoucnost. Nečekejte výpravné obrazy, které by vyrobili američtí producenti, ale i s tím minimalismem šikovní scénáristé předvádí, jak málo stačí k zaujetí divákovy pozornosti. Seriál netáhnou žádné hvězdy, nicméně i lokální herci ve spojení se zajímavým námětem a chytlavým scénářem dokáží zázraky. Co seriál v mých očích potápí, je jeho rozmáchlost, snaha vytěžit z nápadu maximum. Invence postupně vyprchává, roste repetitivnost, hra na osudovost začne být falešná a únavná, kouzlo se vytrácí... Závěrečné rozuzlení přichází mnohem později, než by se slušelo. Darku by slušela sevřenost, přiznaná skromnost, 10 dílů by bylo akorát... K hříchům musím přidat i směšný pohled tvůrčího týmu na jadernou energetiku. Vím, jsme na půdě zábavního průmyslu, kde se nic nedá brát vážně a Německo je kolébkou protijaderného aktivismu, jenže všechno má své meze a tady řada scén  - posuzována pohledem člověka z branže - vypadá jako nechtěná parodie... Nechám tedy 50% celkového dojmu a příště prosím o větší dávku soudnosti. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

V Německu se rozhodli udělat své Stranger Things líznuté Návratem do budoucnosti, aniž by tvůrci pochopili dvě základní esence úspěchu svých vzorů - humornou nadsázku a dobře napsané, chytlavé a živoucí postavy. Dark má sice do detailu vymyšlený (možná až přemyšlený) princip fikčního světa, kde se cestuje v časem na několika rovinách, nicméně ve chvíli, kdy zde není jediný skutečně zajímavý charakter, který by byl definovatelný více než dvěma rysy, divák z toho stejně moc nemá. O nadsázce pak nemůže být řeč vůbec, v souladu s názvem je celá první série jednou velkou bezvýchodnou a depresivní temnotou, která se tak moc snaží být osudová, až je chvílemi nezáměrně úsměvná. Ke konci jsem si říkal, že ještě jednou uslyším, že "Alles ist mit einander verbunden", asi vypínám. Kdyby ona zmiňovaná temnota aspoň nebyla tak šíleně artificial. Dark je audiovizuálně vypiplaná podívaná, za kterou evidentně stojí chytří lidé, kteří nad vymýšlením scénáře strávili spoustu času. Ale co naplat, když je celá ta pracně budovaná atmosféra natolik nepřirozená, nepřijde mi možné se do ní skutečně vnořit. 1. série: 50 % Okej, tak po druhé sérii už ten fenomén začínám trochu chápat. I když je to pořád šíleně repetetivní jak v obsahu, tak ve výstavbě jednotlivých epizod, člověk skoro až začíná mít pocit, že je to tvůrčí záměr. Aby se divák cítil ve stejném osudném kruhu, ve kterém jsou lapeny (furt extrémně nezajímavé, ale to už se asi nezmění) postavy. Sice je to za mě trochu lame tvůrčí záměr, ale who am I to judge, že? Audiovizuálně je to v některých chvílích neskutečný žrádlo, sice ten koncept "v každým dílu deset minut před koncem pustíme padnoucí song a do toho prdneme osudovou montáž" je tak důsledně využívaný, až je to funny, ale u God's Whisper nebo My Body is a Cage mrazí tak nějak z principu. Takže jo, sice furt nejsem fanda, ale teď už ani apriori hater, protože Dark opravdu má jakýs takýs potenciál na to stát se popkulturním fenoménem. 2. série: 75 % Doufal jsem, že kvalitativní růst bude pokračovat i v závěru, kde ale Dark místo toho spíš zůstal přešlapovat na místě a utopilo se ve své u publika nejsilnější zbrani - časových paradoxech. Ať mi všichni ti zatvrzelí milovníci přestanou věšet bulíky na nos, jak to do sebe krásně zapadá. Zapadá jasně, ale smysl to už nedává pražádný. Stále vizuálně krásná monotónní time-travel bublina, po jejímž konci si člověk s nostalgií zamáčkne slzu při vzpomínce na LOST. Tolik hejtu tenkrát, jen aby se dnes vynášelo do nebes todle... 3. série: 55 % ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Absolutně nečekaně skvělý německý seriál, který je možná jeden z nejmysterioznějších a nejnapínavějších, co jsem z tohohle žánru viděl. První polovina série má úplně vtahující mystickou atmosféru, kdy má divák desítky otázek a hltá každý další díl. Ve druhé polovině série se to sice trochu vytratilo, ale zato se hodně rozvíjí děj a stávají se jedny situace za druhými, takže to vůbec neztráci na tempu, právě naopak to vrcholí do samého konce. Posledních pár dílů bylo trochu mindblowing, kdy jsem musel hodně zapojit mozek, abych si uvědomil, kdo je kdo a co se vlastně děje, ale to vidím na seriálu jako velký plus. Samotný závěr série je úplně dechberoucí a má to luxusní náběh na druhou řadu, na kterou se díky posledním 3 minutám hrozně těším. Velkým pozitivem je solidní, tajemná hudba a něměčtí herci, od kterých jsem nečekal tak dobré a přesvědčivé výkony. Celkové zpracování, nápad a víceméně jeden zvrat za druhým, který seriál divákovi odkrývá seriálu akorát dodávají na originalitě. ()

Galerie (145)

Zajímavosti (44)

  • Ve seriálu často narazíte na čokoládovou tyčinku Twix, která se v Německu mezi lety 1976 a 1991 prodávala pod názvem Raider. Jedna ze scén, odehrávající se v 2019, ve které nalezne Ulrich (Oliver Masucci) obal tyčinky s nápisem Raider, odkazuje na 80. léta. (Ignus.cz)
  • Vždy při úvodních titulcích epizody můžeme slyšet hudbu od německých Apparat, konkrétně skladbu „Goodbye“ z alba „Devil's Walk“ vydané společností Mute records v roce 2011. (mart71)
  • Obraz hory je od německého alchymisty Heinricha Khunratha. Je k vidění v nemocnici, kde si jej přivlastní Mikkel. A také jako tetování člena Sic mundus. Na originále však není znak triquetry (ten byl zřejmě přidán pro účely seriálu). Nápisy na obraze jsou překlad smaragdové desky Herma Trismegista. Nápis „Sic mundus creatus“ est se na něm skutečně nachází, jen je rozdělen na dvě části. (zabr23)

Související novinky

Seriál 1899 končí po první řadě

Seriál 1899 končí po první řadě

03.01.2023

Možná až příliš ambiciózní byli tvůrci kultovního seriálu Dark od Netflixu. Jejich novinka 1899 totiž opět vrstvila jednu záhadu za druhou, aniž by to však dělala natolik uspokojivým způsobem, jako… (více)

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

20.11.2022

Tento týden vyšel seriál 1899, mysteriózní thriller o záhadě ztracené posádky velkého parníku. A premiéra to byla opravdu úspěšná. Netflix se do propagace novinky docela opřel, na sociálních sítích… (více)

Reklama

Reklama