Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladičká zdravotní sestra Marie Sahulová (A. Mihulová), „poslední panna na intru“, se rozhodne, že se stůj co stůj stane opravdovou ženou. Jenže má smůlu, vrátný ji přistihne s pacientem a ona musí za trest do zapadlé pohraniční vesničky. Její kolegyní se stane moudrá a zkušená žena, zvaná Babi (J. Jirásková), a ta dívku svérázným způsobem zasvěcuje do života a vede ji po stezkách jeho strastí i krás. Mariin příběh se vine množstvím pestrých epizod, je zalidněn rázovitými postavičkami, jejichž život je otevřený „sestřičkám“ vždy důvěrněji než jiným lidem… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (161)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Léta padesátá na našem venkově očima mladé dívky z města. Dříve se mi tento film vůbec nelíbil, ale jak stárnu, dívám se na něj raději a raději. Alena Mihulová ve své prvotině předvedla příjemný herecký výkon, Jiřina Jirásková je úžasná. Zajímavost: Jiří Růžička, který ten rok točil i "Slunce, seno, jahody" říká sestřičce, že jeho žena odešla na návštěvu do Hoštic. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Začátky socialistického zdravotnictví byly těžké stejně jako začátky erotického života jedné sestřičky na českém venkově let padesátých. Lidé mají pořád stejné problémy, ať je u moci bolševik, Hitler nebo Kaddáfí. Pořád je tu láska, nevěra, hříchy a ctnosti. V jakékoli době se dá o tom natočit film a přitom zůstat stranou politiky. To Kachyňa udělal a udělal to nadmíru dobře. Herecký koncert Jiřiny Jiráskové posouvá tuto komedii do kategorie nezapomenutelných. Můžeme o tom vést spory, diskutovat, to je ale asi tak všechno, co se proti tomu dá dělat... ()

Reklama

horovska 

všechny recenze uživatele

Není to sice ten můj nejoblíbenější Kachyňův film, ale nelze mu upřít atmosféru. Syrovost venkovského prostředí a až realistická popisnost doby... Pro mne mimo jiné i srovnání, jak málo před padesáti lety mohl mít jednotlivec vliv na svůj vlastní osud v porovnání k dnešní době. Nesvoboda a bezvýchodnost na mne mezi řádky působí, přesto, že snímek je natočen odlehčeně a nijak se divákovi nepodbízí. Jako obraz své doby zraje a nejspíš svoje kvality v budoucnu ještě potvrdí... ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Karel Kachyňa sa sústredil na neľahký život žien v päťdesiatych rokoch, keď sa emancipačné snahy v profesionálnom aj súkromnom živote nestretávali s veľkým porozumením. Odhodlaná Marie má však šancu vytvoriť si vlastný priestor k životu skôr na vidieku, kde vstupuje do interakcií s najrôznejšími ľudskými prípadmi. 7/10 ()

progression 

všechny recenze uživatele

Výborné komediální drama z poválečného pohraničí z "dílny" Karla Kachyni. Ten takovéto filmy uměl na jedničku a dost mne překvapuje celkové (a podle mne nezasloužené) nižší hodnocení. Skvělá Jiřina Jirásková v roli "Babi" a velice dobrá Alena Mihulová ve své první filmové roli, kde hodně příjemně překvapila. Karel Kachyňa si uměl vybrat ... Ústřední dvojice se přes dvougenerační rozdíl perfektně doplňuje, spousta dalších rázovitých i zajímavých postav jen doplňuje pestrobarevnou mozaiku lidských osudů, radostí i starostí. A ani po letech tento příjemný film neztratil nic ze své působivosti, spíše právě naopak - zraje jako víno. Hodně moc dobrý ročník. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (21)

  • Karel Kachyňa byl první vážnou známostí Aleny Mihulové (Marie Sahulová), která tak při natáčení filmu prožívala v osobním životě téměř to samé, co její filmová postava. (JoranProvenzano)

Související novinky

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

01.11.2011

Po dlouhé, těžké nemoci zemřel dlouholetý člen činohry Národního divadla herec Bořivoj Navrátil. Kroměřížský rodák studoval na ekonomické škole v Jihlavě, následně na brněnské JAMU, kde absolvoval v… (více)

Reklama

Reklama