Reklama

Reklama

Rašín

(TV film)
  • angličtina Rašín (festivalový název)
TV spot 1

Obsahy(1)

Příběh muže, který dokázal uskutečnit sen o samostatném státě navzdory monarchii i snahám uchýlit se pod křídla carského Ruska, a který také napsal text prvního zákona nově vzniklého Československa. Ve filmu se názorově střetnou Kramář a Rašín, přesto se oba sejdou v jedné vězeňské cele a nakonec i ve vládě nově vzniklé republiky. S tou bývají nejčastěji spojováni Tomáš Garrique Masaryk a Edvard Beneš, zatímco další, neméně důležité osobnosti, zůstávají v jejich stínu. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (126)

hygienik 

všechny recenze uživatele

Film o dejinách, kde sú dejiny len kulisou, na ktorej pozadí vedú 2 páni síce občas emotívnu, ale skoro akademicky noblesnú debatu o podobe českej štátnosti. Aj po čase strávenom v spoločnej cele sa stále oslovujú pane doktore! Čo to dá nezainteresovanému divákovi - 2 hodiny nudy. Za multietnický štát (napr. všeslovanskú ruskú monarchiu, Československo, EU), či za národ? S Ruskom alebo s USA? Keďže ani po sto rokoch sme nenašli v týchto otázkach zhodu, možno je čas uznať, že je to vlastne jedno. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavé televizní zpracování postav, na které se už vzpomíná pouze v hodinách dějepisu a troufám si říct, že průměrnému Čechovi už téměř nic neříkají. A je to velká škoda. I proto vzdávám hold autorům, že si vybrali nelehké téma a zpracovali ho do dvoudílného filmu. Ano, možná místy to chtělo více střihačských nůžek, ale i tak je to výjimečně kvalitní televizní podívaná s československou historií, na kterou bychom neměli zapomínat. ()

Reklama

klukluka 

všechny recenze uživatele

Zvlášť s ohledem na téma moc pěkné kino. Hlavně ale zajímavé- pro mě tedy každopádně. Mám mizernou paměť, všechno se mi to časem zase vykouří z hlavy, ale mohl bych si aspoň chvíli pamatovat, co tehdy panu císaři stačilo k tomu, aby někoho nechal popravit... Opravdu jsem netušil, že byla monarchie tak útlocitná. Přitom by možná stačilo, kdybych dával větší pozor u Švejka. Každopádně to bylo poučné a přitom záživné, pan Svoboda umí. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Zdařile zdramatizovaný televizní počin, zasazený do věrohodných dobových kulis. Nabízí neotřelý pohled na přelomovou etapu historie naší země prostřednictvím postojů a ČINŮ dvou mužů, kteří ji pomáhali utvářet. Velice ráda bych věděla, zdali by se našli i dnes ... alespoň DVA - z nekonečného zástupu těch, kteří se pravidelně (a horlivě) účastní rozdělování politických funkcí v naší zemi ... kdyby museli hrát o budoucnost národa a vlasti v TAK vypjaté době ... zdali by hráli POCTIVĚ - obzvláště pokud by byly jejich aktivity spojené s vysokou mírou rizika ... pro ně i pro jejich blízké. Jsou uvyklí hrát, to je pravda ... sleduju je skoro každý den, jenomže jejich karty jsou dle mého soudu vesměs falešné a jejich motivace vesměs prospěchářské. Ale nechci být zbytečně pesimistická ani jízlivá, takže hlubokomyslné úvahy ohledně jejich charakterů ráda přenechám jiným. P.S.: Drobnější vadu na kráse zpracování nacházím v obou hlavních představitelích. Nemůžu si pomoct, ale primárně nevidím Karla Kramáře a Aloise Rašína, ale Ondřeje Vetchého a Miroslava Donutila, a nějak si nejsem jistá, jestli je to moje chyba nebo jejich. Slabší 4* ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Jsem hrdý na to, že ČT se snaží dělat výpravné, dobové, dějepisně poučné tv filmy, které skvěle obsazuje a taky i Rašína beru pozitivně už jen kvůli tomuto ( je celkem dobře vidět, že vznik Československa nebyl nic formálního logického po rozpadu monarchie, ale že museli být hrdinové, kteří to vybojovali i při hrozbě trestu smrti ) Problém je že tenhle film působí dost sterilně a nenapínavě ačkoliv to mohlo být nervydrásající drama. Už začátek kdy deset minut umírá Rašín a zjevují se mu dialogy ... prostě to celé šlo udělat lépe a poutavěji než jen jako hraný dokument. ()

Galerie (296)

Zajímavosti (10)

  • Opera „Turandot“, z níž pochází árie „Nessun dorma“, kterou ve filmu hraje Rašínova (Ondřej Vetchý) žena, vznikla v letech 1921–1924 a Rašín se ani nedožil její premiéry. (Giovanni69)
  • Film rekonstruuje Rašínův život na základě deníků jeho manželky. Štábu zápisky půjčila politikova rodina. Scénář se tak mohl opřít o skutečné emoce, které prožívali jeho nejbližší. [Zdroj: Ceskatelevize.cz] (rakovnik)
  • Rašín (Ondřej Vetchý) neměl až do 80. let 20. století hrob. Teprve v 80. letech dovolil režim do rodinné hrobky na hřbitově Šárka u sv. Matěje v Praze-Dejvicích přidat jeho urnu, ale bez nápisu na hrobce. To se napravilo až v roce 1989. (sator)

Reklama

Reklama