Reklama

Reklama

Rašín

(TV film)
  • angličtina Rašín (festivalový název)
TV spot 2

Obsahy(1)

Příběh muže, který dokázal uskutečnit sen o samostatném státě navzdory monarchii i snahám uchýlit se pod křídla carského Ruska, a který také napsal text prvního zákona nově vzniklého Československa. Ve filmu se názorově střetnou Kramář a Rašín, přesto se oba sejdou v jedné vězeňské cele a nakonec i ve vládě nově vzniklé republiky. S tou bývají nejčastěji spojováni Tomáš Garrique Masaryk a Edvard Beneš, zatímco další, neméně důležité osobnosti, zůstávají v jejich stínu. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (126)

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Svoboda je TV rutinér, ktorý vie za málo peňazí natočiť dobovku s kostýmami, vozidlami, exteriérmi a atmosférou. To bola jasná objednávka, ale trafil pekne aj reálie, aj herecké obsadenie. Niekedy je to nudné, ale na pozadí treba vždy hľadať vyšší zámer a v každom dialógu zachytiť nejaké nitky, ktoré sa na konci spoja. A konečne niekto docenil Kramara s Rašínom a ukázal aj ich historickú podstatu a zásluhy v kreovaní ČSR. 4 z 5 ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Film měl (teda aspoň dle mého názoru) vnést více světla do událostí předcházejících vzniku republiky a také vysvětlit působení tak důležitých lidí, jako byli Kramář a Rašín. Bohužel se tak nestalo. Jedná se o další moderně natočený film o historii, tzn. je kladen důraz na emoce a pouze krátký časový úsek. Historická fakta jsou zde spíš jako to v pozadí, obvykle bez dalšího vysvětlení, takže divák-nehistorik nemá šanci se v tom orientovat. Největší průser je v tom, že podstatné události a činnosti Rašína po r. 1918 jsou jen zmíněny několika větami na konci. Herecky je to zvládnuté perfektně. ()

Reklama

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Kde se bere to nízké hodnocení! Vždyť to byl velký film věrohodně zahraný. Nejen Kramář, Rašín... i ostatní byli hodně hodnověrní. Vetchý podal jeden ze svých nejlepších výkonů. Přesnost Rašína dokonalá. I když je trochu jiný, tak na konci filmu jak byl pohled na skutečného Rašína.... Začal se mi tam dokonale Ondra Vetchý promítat. Chtěli tvrdého chlapa s jistým nezlomným přesvědčením, ale nežnýma očima, které opravdu pan Rašín skutečně měl. A velice si jim to povedlo ve výběru hlavního hrdiny. To byl prostě Rašín.... Pan Donutil pak také dokonalost sama.... Nikdy jsem neměla ráda politické filmy, ale jak jsem se o to začala před pár lety zajímat, tak pak připadám velký obdiv... ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Škoda premárnenej príležitosti ukázať z dejín menej známe osobnosti českého národa. Príliš akademické debaty s niektorými topornými dialógmi nemohli diváka vtiahnuť do deja, akoby si tvorcovia želali. A herecké výkony všetko zachrániť nedokázali. Tvorcovia zostali na polceste, očakával som plnohodnotnejšiu prácu. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Jsem hrdý na to, že ČT se snaží dělat výpravné, dobové, dějepisně poučné tv filmy, které skvěle obsazuje a taky i Rašína beru pozitivně už jen kvůli tomuto ( je celkem dobře vidět, že vznik Československa nebyl nic formálního logického po rozpadu monarchie, ale že museli být hrdinové, kteří to vybojovali i při hrozbě trestu smrti ) Problém je že tenhle film působí dost sterilně a nenapínavě ačkoliv to mohlo být nervydrásající drama. Už začátek kdy deset minut umírá Rašín a zjevují se mu dialogy ... prostě to celé šlo udělat lépe a poutavěji než jen jako hraný dokument. ()

Galerie (296)

Zajímavosti (10)

  • Premiéra filmu byla stanovena na 28. 10. 2018, na 100. výročí založení Československé republiky. (Jurkodak1)
  • Film rekonstruuje Rašínův život na základě deníků jeho manželky. Štábu zápisky půjčila politikova rodina. Scénář se tak mohl opřít o skutečné emoce, které prožívali jeho nejbližší. [Zdroj: Ceskatelevize.cz] (rakovnik)

Reklama

Reklama