Reklama

Reklama

Rašín

(TV film)
  • angličtina Rašín (festivalový název)
TV spot 2

Obsahy(1)

Příběh muže, který dokázal uskutečnit sen o samostatném státě navzdory monarchii i snahám uchýlit se pod křídla carského Ruska, a který také napsal text prvního zákona nově vzniklého Československa. Ve filmu se názorově střetnou Kramář a Rašín, přesto se oba sejdou v jedné vězeňské cele a nakonec i ve vládě nově vzniklé republiky. S tou bývají nejčastěji spojováni Tomáš Garrique Masaryk a Edvard Beneš, zatímco další, neméně důležité osobnosti, zůstávají v jejich stínu. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (126)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Sterilní skromný televizní film. 1) Zúžením, byť pochopitelným, děje na dobu za války a zejména na Rašínovo věznění došlo k posunu vnímání Rašínovy osobnosti. Jinak řečeno - film mi přijde v detailu věrný, ale jako celek vyjadřuje jen část skutečnosti. A jak říkal údajně už Benjamin Franklin: polopravda je často obrovská lež._____ 2) Zaujal mě 56letý Ondřej Vetchý (Alois Rašín), 67letý Miroslav Donutil (Karel Kramář) a asi 15letý Daniel Žižka (Rašínův syn Ladislav)._____ 3) Bohužel film ani náznakem nezprostředkoval pronikavé úsudky, které byly Rašínovi vlastní. Například v tajném memorandu Masarykovi v lednu 1919 popsal Rašín chování obyvatel mj. takto: ... stůně třemi těžkými chorobami._____ První z nich jest naprosté zlenivění a zlenošení..., protože vyživovací prostředky, placené v ohromných sumách, zbavovaly každého potřeby, aby pracoval. A tak si ohromné množství lidu myslí, že zůstane to trvale tak, aby stát živil dvě třetiny obyvatelstva._____ Druhou velkou chorobou jest to, že obyvatelstvo si skutečně myslí, že stát může dělat všechno. Nikoho, ani vůdčí lidi, neodstraší to, jak ty věci vypadají u železnic, u pošt a v jiných státních podnicích._____ Třetí chorobou jest, že lid myslí, že svoboda předpokládá neposlušnost a že svoboda znamená zákaz poroučení. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře udělaný snímek, i když mne mrzí, že Rašínovu účast v prvorepublikové vládě tak odflákli. Nicméně i tak skvělý vizuál, hudba a velmi dobře zahrané. Zvláště Vetchý a donutil mne příjemně překvapili. O Topferovi jsem nepochybovala. Snad jen Vlasáková dostala málo prostoru, což je škoda. její postava je zajímavá a Lenka na to má. Za mne 80%. ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Je moc dobře točit takové filmy. Své historii dlužíme tisíce kilometrů filmového pásu. A té moderní nejvíc. Spekulovat jak a proč byly ty které scény natočeny zrovna tak, co bylo vybráno co vypuštěno, to je koneckonců námět pro diskuzi, kterou má film vyvolat. Abychom všichni hledali, zajímali se. V každém případě- jména z učebnic oživly, dostaly tvář a jsou zapamatovatelná. A to je oč tu běží. Miroslav Donutil podal vynikající výkon. 80% ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Svoboda je TV rutinér, ktorý vie za málo peňazí natočiť dobovku s kostýmami, vozidlami, exteriérmi a atmosférou. To bola jasná objednávka, ale trafil pekne aj reálie, aj herecké obsadenie. Niekedy je to nudné, ale na pozadí treba vždy hľadať vyšší zámer a v každom dialógu zachytiť nejaké nitky, ktoré sa na konci spoja. A konečne niekto docenil Kramara s Rašínom a ukázal aj ich historickú podstatu a zásluhy v kreovaní ČSR. 4 z 5 ()

Galerie (296)

Zajímavosti (10)

  • Film rekonstruuje Rašínův život na základě deníků jeho manželky. Štábu zápisky půjčila politikova rodina. Scénář se tak mohl opřít o skutečné emoce, které prožívali jeho nejbližší. [Zdroj: Ceskatelevize.cz] (rakovnik)
  • Premiéra filmu byla stanovena na 28. 10. 2018, na 100. výročí založení Československé republiky. (Jurkodak1)
  • Natáčení probíhalo mj. i na zámku Josefa Hlávky v Lužanech (Nadace "Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových). (jungewolf)

Reklama

Reklama