Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden panák – oslepnete. Dva – zemřete. Čeká na vás v trafice, v dárkové tašce od kamaráda, na svatební hostině… Víte, co pijete? Kdokoliv ho může sehnat v trafice, najít v dárkové tašce od kamaráda, dostat na svatební hostině. Případ, který spojil policii, soudy, novináře i politiky. Skutečná událost, která se může kdykoli zopakovat. Na sklonku letních prázdnin v roce 2012 zatřásly Českem události, které veřejnost, kriminalisté ani právníci nepamatují. Alkohol vyrobený ze směsi etanolu a prudce jedovatého metanolu zabil během několika týdnů nejméně třicet osm a vážně přiotrávil nejméně osm desítek lidí. Nicméně „potenciál“ namíchané směsi by mohl usmrtit 158 000 lidí... Srpen 2012. Ruda Fulín (David Máj) dělá ve firmě na výrobu ostřikovačů a hrozí mu vyhazov. O to víc potřebuje zaujmout obchodníka Malotu (Lukáš Vaculík) nápadem, jak rekordně srazit cenu lihové směsi, kterou pod rukou prodají… Uklízečka Iveta (Kristýna Podzimková) má trable s mámou (Veronika Freimanová). Obě rády alkohol ze stánku za rohem a jejich potíže rázem vypadají menší… Září 2012. Kapitán Hálek (Vasil Fridrich) si potrpí na svůj klid, ale je pověřen vyšetřováním kauzy s největším počtem obětí a obviněných od roku 1989. Jak rychle dokážou s drsným kolegou Zakopalem (Martin Finger) najít vraha v podobě 10 000 litrů otrávené směsi, aby konečně přestali umírat lidé? (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (366)

Nach 

všechny recenze uživatele

První část: Výborná kriminálka, která těží z celé kauzy a navíc si dokáže pohrávat s divákovo očekáváním. Je v této lahvi smrtící dávka methanolu? Ano, nebo ne? Příběh krásně přebíhá z roviny výroby pančovaného alkoholu do roviny obyčejných lidských osudů, které methanol poznamenal. Vše je přitom přehledné a není problém se v postavách vyznat. Aktéři jsou velice charakteristické a dobře napsané. Nevím kolik procent je skutečnost a kolik fikce, celek ale vypadá velice reálně a uvěřitelně až se mi chce zvracet hnusem. Další palec nahoru za až skoro dokumentární kameru. Prostě za první část velký palec nahoru a snad pokračování půjde v těchto šlépějích. Druhá část: Příběh nyní o vyšetřování celé kauzy. A nutno dodat, že velice záživně. Vidíme tak problémy, před kterými policie stála i opravdu hyenistický postoj mafie, která se snažila jednoznačně jedovaté lahve dostat dále k zákazníkům. Kamera i režie jede v duchu předchozí části a kvality si celek udržuje až k poslední scéně. Tedy tleskám České televizi. Konečně natočila vysoce kvalitní kriminálku, jenž reflektuje naší nedávnou historii. Celkové hodnocení obou dílů: 80% ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Alkohol nad 20% už nepiji! Ještě štěstí, že miluji portské víno :-) (hodnocení 50%, zas taková pecka na 80% to nebyla!) Zajímalo by mne, jak to, že Vaculík vypadá ve svých 55 letech jako starý 80 letý dědek. A to je přitom abstinent, nechodí po zábavách a nepracuje manuálně v těžkém průmyslu. Prý ale kouří 50 cigaret denně... pak doporučuji na ten ksicht nějaký krém +55, protože v 60 letech už bude hrát jen pradědečky. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Zaujímavo spracované udalosti metanolovej aféry. Večná pravda, ľudská hlúposť nemá hranice - ten Ruda, no neviem... Ale aj tí ostatní, keď sa nepremýšľa tak obyčajne prídu následky... a čo je horšie, môže prísť aj veľká tragédia. Toľko zlomených ľudských životov. Viac ma bavila tá prvá čas s rozbehom metanolového biznisu, no zlé nebolo ani samotné policajné vyšetrovanie. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Výborná výpověď “jak to bylo”. Realistická, detailní, strhující, emocionální, děsivá. A v druhém dílu s detektivní rovinou i trefně suchohumorná - ta závažnost a boj s časem by jinak bez odlehčení uvrhla diváka do snad až nežádoucí depky. Dramaturgicky našlapané dvě hoďky s neokoukanými a skvěle vybranými herci, podle kvalitního scenáře, který zručně operuje s každou postavou a významnou scénou. Což jsou tady vlastně všechny - akorát ty emocionální jsou navíc ve skvěle dlouhých záběrech. Paní režisérka válí. HBO kvalita od ČT. ****1/2 ()

Rohy212 

všechny recenze uživatele

Nebýt známých hereckých tváří, nebylo by těžké splést si ho s vyspělejší zahraniční produkcí. Tím, jak kamera proklouzává po místnosti, zrychluje a zpomaluje, kde si o to příběh říká, a drží se detailů, navozuje Kopáčová pocit autenticity a mechanizace. Uvádí diváky do procesu a zároveň je pocitově vrací do nedávné minulosti. Záporné postavy přitom od začátku chytře stylizuje za mříže nebo snímá z nelichotivých přehnaně detailních úhlů. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (22)

  • Natáčelo se také v prostorách, kde se měl metylalkohol míchat. Tedy v prostorách bývalé Opavie v Lepařově ulici. V areálu sídlí firma Fros, jejíž zaměstnanci se ve filmu objevili jako komparzisté. [Zdroj: Deník.cz] (Duoscop)
  • Lukáš Vaculík dostal od režisérky pokyn, aby se vyvaroval svých běžných hereckých projevů, jako například mrkání. (Fenk)
  • Ve 28. minutě, když Malota (Lukáš Vaculík) zavírá zadní dveře dodávky, zavírá je naopak, dveře by se tak nikdy nemohly zabouchnout. (molotow)

Reklama

Reklama