Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden panák – oslepnete. Dva – zemřete. Čeká na vás v trafice, v dárkové tašce od kamaráda, na svatební hostině… Víte, co pijete? Kdokoliv ho může sehnat v trafice, najít v dárkové tašce od kamaráda, dostat na svatební hostině. Případ, který spojil policii, soudy, novináře i politiky. Skutečná událost, která se může kdykoli zopakovat. Na sklonku letních prázdnin v roce 2012 zatřásly Českem události, které veřejnost, kriminalisté ani právníci nepamatují. Alkohol vyrobený ze směsi etanolu a prudce jedovatého metanolu zabil během několika týdnů nejméně třicet osm a vážně přiotrávil nejméně osm desítek lidí. Nicméně „potenciál“ namíchané směsi by mohl usmrtit 158 000 lidí... Srpen 2012. Ruda Fulín (David Máj) dělá ve firmě na výrobu ostřikovačů a hrozí mu vyhazov. O to víc potřebuje zaujmout obchodníka Malotu (Lukáš Vaculík) nápadem, jak rekordně srazit cenu lihové směsi, kterou pod rukou prodají… Uklízečka Iveta (Kristýna Podzimková) má trable s mámou (Veronika Freimanová). Obě rády alkohol ze stánku za rohem a jejich potíže rázem vypadají menší… Září 2012. Kapitán Hálek (Vasil Fridrich) si potrpí na svůj klid, ale je pověřen vyšetřováním kauzy s největším počtem obětí a obviněných od roku 1989. Jak rychle dokážou s drsným kolegou Zakopalem (Martin Finger) najít vraha v podobě 10 000 litrů otrávené směsi, aby konečně přestali umírat lidé? (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (366)

misterz 

všechny recenze uživatele

Zaujímavo spracované udalosti metanolovej aféry. Večná pravda, ľudská hlúposť nemá hranice - ten Ruda, no neviem... Ale aj tí ostatní, keď sa nepremýšľa tak obyčajne prídu následky... a čo je horšie, môže prísť aj veľká tragédia. Toľko zlomených ľudských životov. Viac ma bavila tá prvá čas s rozbehom metanolového biznisu, no zlé nebolo ani samotné policajné vyšetrovanie. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Šlapalo to výborně a tak přehlédnu sem tam pár těch nehereckých výkonů např. v podání ,,státního zástupce'' co neustále plácal všechny z vyšetřovacího teamu po zádech. U filmu až mrazí, když si člověk uvědomí, že se to všechno stalo. Že se našlo několik gaunerů co pro pár desítek tisíc šlo vědomě do toho, že to někdo šeredně odskáče. No a..? Chlast ze stánků pijou jen socky řekne si někdo. Někdo kdo nepije vůbec nebo má doma v barové skříňce nějakou tu flanděru koňaku V.S.O.P nebo několikaletý rum z Barbadosu... Ale to je pohled těch jimž štěstí či život přál. Strašlivé je to v tom jak široký dopad kauza měla a také v tom, že je toho mezi lidem ještě dost... Mně se to nemůže stát řeknete si. Ale až půjdete s pomlázkou koledovat a místo vajíček dostanete po lampě do jedné i druhé nohy od souseda, kterýmu chlast přivezl jako prezent na návštěvu někdo ze severu nebo jen proto, že to dostal a on sám nepije... Už nejednou mi takhle nalévali na koledě cosi z PET lahví od Dobré vody a teď jsem tedy koukal co ten sajrat při rozkladu v těle dělá a co to dělá s člověkem... Výborně hrál Vaculík, tradičně Finger a Fridrich... Hána jako Hána :-) odhodil svůj komediální ráz a pěkně předvedl, že umí hrát i razantního detektiva. ČT tentokráte zamachrovala! Jen tak dál!!! Dávám za čtyři etikety Vodka - Lunar. * * * * ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Kam se hrabou smyšlené horory na hrůzu způsobenou lidskou blbostí a chamtivostí. Udělám něco, co dělám velmi zřídka, pochválím Českou televizi, od Případů prvního oddělení je to asi poprvé, kdy něčemu, co vyprodukovala, dávám jednoznačně palec nahoru. Dialogy jsou přirozené, herci minimálně dobří s tím, že Vaculík a Feimanová jsou extratřída. Po technické stránce není co vytknout, slušná hudba, nestatická kamera není jen něco okoukaného odjinud, ale opravdu funguje. Velmi slušné čtyři hvězdy. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

O tom, jak si chtěl jeden ichtyl postavit na zahradě bazén... a jeho debilní nápad zabil desítky lidí. Spojení dvou dílů do jediného by možná urychlilo tempo vyprávění, na druhou stranu chápu záměr tvůrců - nejdříve ukázat motivace pachatelů a životní osudy budoucích obětí a následně seznámit diváky s postupy vyšetřovatelů. Právě druhá část mě zaujala více, a to díky výkonům pánů Vasila Fridricha a Martina Fingera a stylu podobnému mým oblíbeným "Případům 1. oddělení". V oblasti původní televizní tvorby je Čétéčko pořád machr. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

V rámci české televizní tvorby vynikající počin, který téměř dokonale využívá potenciál zvoleného námětu a kauzu, jež otřásla zemí a způsobila mnoho utrpení, zachycuje v její plné "kráse" a perfektně rozdělené na dvě části, z nichž první se zaměřuje spíše na pozadí, motivace a počínání viníků a druhá na následky, vyšetřování a soud. Jde tak v podstatě o rekonstrukci, jež je výjimečná značnou podrobností, strhující vysokým tempem, působivá tísnivou atmosférou a oplývající skvělými výkony snad všech herců, kteří jsou navíc z naprosté vtšiny zcela neokoukaní. 90 % ()

Galerie (57)

Zajímavosti (20)

  • Spolumajitel firmy Fros, Tomáš Fládr, si zahrál ve druhém díle. [Zdroj: Deník.cz] (Duoscop)
  • Ve druhém díle, v čase 59:57 na displeji spektrometru svítí datum 2017, tedy o celých 5 let později než by se měl film odehrávat. (Globus_Jirka)
  • Hned ze začátku filmu, kdy se Malota (Lukáš Vaculík) seznamuje s Fulínem (David Máj) u výměny pneumatiky, se mu Malota představuje jako Karel Hofman. Poté nechá pozdravovat Sikoru od Maloty, tedy jeho pravého jména. O pár okamžiků později, když pozdrav vyřizuje, tak vysloví jeho celé jméno – Jiří Malota. To se ale nikdy nemohl dozvědět. (HolyKeeper)

Reklama

Reklama