Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1942 přijímá fašistická vláda tzv. Slovenského štátu norimberské zákony. Zabavené židovské podniky předává do rukou prověřených slovenských občanů. Truhlář Tono Brtko (Jozef Króner), poctivý a slušný člověk, pod nátlakem chamtivé manželky a vysoce postaveného švagra neochotně přijme arizační dekret na galanterní krámek stařičké paní Rozálie Lautmannové (Ida Kamińska). Polohluchá paní nechápe, co se v zemi děje, a považuje Tona za svého pomocníka. Doma a na veřejnosti ovšem Brtko předstírá, že „arizuje". Ve skutečnosti u paní Lautmannové renovuje letitý nábytek, zatímco ona o něj pečuje jako o syna. Nadejde však den, kdy všichni Židé z městečka obdrží předvolání k transportu a Tono musí přiznat barvu... (Česká televize)

(více)

Recenze (520)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Z doposud tří českých/československých držitelů prestižního Oscara je podle mě Obchod na korze filmem, který si zlatou sošku zaslouží bezpochyby nejvíce. Zpočátku pozvolný příběh s několika humornými momenty se mění v psychologické drama s neodvratným koncem. Snímek realisticky přibližuje atmosféru během druhé světové války v jedné ze slovenských vesnic. Přirozené a přesvědčivé herectví Kronera a Kaminské dodává filmu na kvalitě. Samozřejmě nejpůsobivější sekvencí jsou poslední scény s deportací židů a se smutným koncem, který se rázem mění v závěr plný optimismu, naděje a spásy (nechci spoilerovat). Zkrátka velice pěkný, autenticky udělaný a zahraný snímek, který mě rozesmál, dojal i ohromil - a to mluví za vše. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Celkom zvláštny pocit pustiť si tento film pri 70. výročí SNP. Film ako protest a kritika všetkých totalitných ideológií je o to dôležitejším a prelomovejším dielom, že bol natočený pod cenzárou jednej z nich. Veľmi silný zážitok, ktorý umocňuje mrazivá hudba a fenomenálne výkony Kaminskej a Kronera. Prostý, jednoduchý dej ako hodnoverný obraz doby, ktorý sa časom zmení na vynervovanú drámu s krutým koncom. 85%. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jestli existuje důvod, aby se Kadár a Klos za své filmové počiny z 50. let smažili v pekle (a ono jich pár existuje), pak tímhle filmem svá provinění bohatě odčinili. Výborné mrazivé drama z válečné doby, které ukazuje, jak diktatura a temná doba dokáže křivit lidské charaktery. Mimochodem, když srovnáme oceňovaný Hřebejkův snímek Musíme si pomáhat s Obchodem na korze, pak pochopíme, jaký je rozdíl mezi velmi dobrým a vynikajícím filmem a jaký je rozdíl mezi sázkou na jistotu a filmařskou odvahou. Celkový dojem: 100 %. Jeden z nejlepších filmů, jaké kdy československá filmová škola vyprodukovala. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Opät dalsi film z obdobia 2 svetovej vojny, kde zase beha mraz po chrbte, hlavne v poslednej tretine filmu, ale najviac sa o to postaral hereckych koncert dvoch protagonistov Jozefa Krónera a Idy Kaminskej. Obchod na korze ziskal Oscara za cudzojazycny film za rok 1965, ale herecka Ida Kaminska bola este dodatocne ale i pravom nominovana na Oscara za najlepsiu herecku v hlavnej ulohe o rok neskor za rok 1966, avsak väcsie stastie s Oscarom mala vtedy Elizabeth Taylor za dramu KDO SE BOJI VIRGINIE WOOLFOVE? (1966)... 18.04.2010 _______ Ida Kamiňská - (Rozálie Lautmanová) +++ Jozef Kroner - (Tóno Brtko) +++ František Zvarík - (Kolkocký) +++ Hana Slivková - (Evelyna) +++ Martin Hollý St. - (Kuchár) +++ Martin Gregor - (Jolič Katz) +++ Adam Matejka - (Piti Báči) +++ Alojz Kramár - (Balko Báči) +++ Hudba: Zdeněk Liška +++ ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Hudba vynikající, scénář vynikající, herecké výkony vynikající, ale stejně to u mě není za plný počet, protože mě tyhle filmy zase tolik neříkají. Téma holocaustu se mi nelíbí a to že jsou lidi svině již vím dávno. Každý si když jde do tuhého rád zachrání tu svou kůži. Tady je to sice podáno trošku více dramaticky, ale to na mém rozhodnutí pranic nemění. U filmu se raději chci dobře bavit. Přesto tento film nedostanu jen tak z hlavy a budu nad ním ještě dlouho přemýšlet. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (49)

  • Do záberov natáčaných na pouličnom trhu (pred arizovanou galantériou) neboli obsadené herečky, ale tvorcovia kvôli tomu dali doviesť dedinské ženy z okolia Michaloviec. Chceli tým vraj autentickejšie vystihnúť podstatu klasických dedinských tržníc spolu s nárečím, ktoré bolo pre daný kraj blízko pri poľských hraniciach typické. (Santino7)
  • Deti, ktoré sa vo filme len mihli, dostali desaťkorunáčku, gazdinky na trhu s husou pod pazuchou si zarobili za deň päťdesiat korún, gazdovia s konským povozom si zarobili dvojnásobok. (Raccoon.city)
  • V Sabinove, kde sa film nakrúcal, je v Kultúrnom centre zriadená expozícia pripomínajúca nakrúcanie filmu. (corona)

Související novinky

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

22.07.2021

Letos se v obou Těšínech budou slavit prázdniny s filmem. Na přelomu července a srpna se po pandemické přestávce diváci setkají naživo v rámci filmové přehlídky „Kino na hranici”. Co je čeká? „Loňský… (více)

Švankmajer letos na Oscary nedosáhne

Švankmajer letos na Oscary nedosáhne

18.01.2007

Americká filmová akademie už oznámila užší výběr pro nominace na Oscara v kategorii Nejlepší cizojazyčný film. Z šedesáti tří filmů vybrala devět titulů, které se ještě poperou o místo v nominační… (více)

Reklama

Reklama