Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V polovině 20. století Amerika přemýšlela o své budoucnosti – a vzhlížela k nebi. Správná posádka natočená podle knihy Toma Wolfa je příběh o tom, jak začala budoucnost. Vypráví o neohroženém testovacím pilotu Chuckovi Yeagerovi a sedmi průkopnických astronautech vesmírného programu Projekt Merkur. Philip Kaufman napsal scénář a režíroval svou filmařskou bravurou výcvik, hrdinství... a náhlou slávu, pro níž žádný výcvik neexistuje. Ed Harris, Barbara Hershey, Sam Shepard, Dennis Quaid a Fred Ward tvoří obsazení filmu, který získal 4 ceny Akademie. Vzhůru k nebesům, chlapci! (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (132)

HAL 

všechny recenze uživatele

Můžu vůbec jako space-exploration buff hodnotit jinak? :) Parádní pseudo docu drama o počátcích amerických cest do vesmíru, které je mnohem víc o extrémních osobnostech prvních pilotů než o širokém kontextu studené války vrhající na vše v té době svůj stín, a které je mnohem víc "feel good" než by se dalo z námětu tušit. Ty tři hodiny+ utečou jako nic 9/10 ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dost neznámý a opomíjený kosmonautský film. Zcela jistě by mohl mít své místo třeba někde u Apolla 13. Pokud zvládnete tu délku, která se snést dá (ale i tak je film podle mě zbytečně dlouhý) dostanete skvěle natočený a nasnímaný příběh, který má sice vzhledem ke zmiňované délce slabší momenty, ale působí příjemně monumentálním dojmem filmového díla, které dnes už pravděpodobně neuvidíte. Sluší se vyzdvihnout scény na obloze a v kosmu. Je to přesně ten typ vizuálních efektů, které považuji za čistě filmové a vzhledem k dnešní době za oceněníhodné. 7/10 ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Nepříliš známý, přesto však naprosto zásadní film pojednávající o experimentálních pilotech USAF a souboje o dobývaní kosmu v šedesátých letech. 200 minut hrdinských frajerů, ódy na USA, místy zdravého humoru a sebeparodie a na svoji dobu skvěle natočené dramatické scény s důrazem na realističnost a historickou přesnost. Až do Apollo 13 zřejmě nejlepší film o dobývání vesmíru s legendárním hereckým ansámblem, který v dnešní době seženete tak akorát do Avengers. ()

Adman 

všechny recenze uživatele

Na svůj věk ještě pořád skvělý film co za shlédnutí stojí téměř neustále. Žitovní osudy našjich rádoby hrdinů, kterým malinko narostly křídla včetně jejich rodin je čistě realistický a proto číhají dotěrní a místy až nepříjěmní novináříi za každým rohem aby získali nějakou tu zprávu. Film zachycuje v 50., 60. a počátku 70. let důležité události v oblasti letectví na území Spojených států amerických od překonávání rychlosti zvuku (mach1) až do vyslání kosmonautů do vesmíru se šťastným návratem. Posákdka správných hochů, je vybírána přísnými podmínkami, ale nejlepší pilot, který drží všemožné rekordy za pokořování stále vyšších hranic, se do astronautismu moc nehrne. Posádku tvoří nakonec 7 silných a statných pilotů kteří jsou oslavováni celým světem už jen za to že jsou. Je zde moc vyzdvihováno to Amícké vlastenectvií a "Amerika je nejlepší!" a soutěžení s Ruskými raketami o to kdo utratí víc peněz pro nic za nic aby děti v Africe neměli co jíst. Chvilku jsem uvažoval jestli mě tenhle fakt na straně negativ převáží váhu blíže ke 4 hvězdičkám, ale naštěstí se tak nestalo. Zažijeme i pár horkých chvilek v podobě problémů zařízeních, poruch strojů, nebo další šílený pokus překonat rekord o bůuhvíco v letadle což naštěstí končí dobře (žádný Amík přeci nemůže přijít o život že!). Film je určitě hlubší než se na první pohled zdá a proto si ho chce s pořádně spoceným zadkem (193min) vysedět ještě párktrát, protože to opravdu stojí za to! ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Film by se sice mel zabejvat celym americkym vesmirnym programem, ale ja jsem teda videl neco jinyho. Prvni hodinu se film totiz venuje bande pilotu, co se poflakujou v nejaky prdeli nekde v pousti, sem tam se nekdo proleti letadlem a snazi se prekonat rychlost zvuku. Ne, ze by to s vesmirnym programem vubec nesouviselo, nejdriv samozrejme museli vymyslet jak letet rychle, ale stejne tak by se film tim padem moh venovat vymejsleni letadel a podobne. No nicmene po trosku utahany hodince, ktera slouzi hlavne jako predstavovacka vetsiny postav, se film konecne presune k samotnejm pripravam k letu do vesmiru. Pak to zacne bejt zajimavy, ruzny prapodivny testovani pilotu, nekolik vtipnejch scen na tema rusove nas zas predbehli a prvni neuspesny starty raket. Pak se to samozrejme zacne darit a par hlavnich hrdinu se do vesmiru vyda. Zarazilo me, ze se film nevenuje i dalsim dulezitejm vecem, treba letu na mesic a podobne, ale to je tim, ze spis nez na vesmirnej program se film zameruje na jednotlivy postavy a tudiz nevypravi o tom, kde nebyli. Ale je to trochu skoda, posledni pulhodinu uz film tak nejak nema co vypravet a tak sme nuceny sledoval nejakyho zapadlyho pilota nekde v prdeli, co na nej vsichni tak nak zapomneli, pritom zamerit se na Apollo a jak to bejvaly vesmirny hrdinove sledujou, by nemuselo bejt marny. Ale nicmene na trihodinovej film v podstate bez akce, kde se vetsinou jen mluvi a do toho je par zaberu na lety, tak je docela sviznej a nenudici, k cemuz taky prispiva docela chytlava hudba, ktera by ale mohla hrat castejc a hlavne vynikajici sestava hercu. Potesil me namakanej Scott Glenn, typicky mladej machrujici Dennis Quaid, mladej a v porovnani se svym partakem neskutecne vysokej Goldblum a tradicne perfektni Harris, zde navic jeste s necim, cemu se da rikat vlasy. Naopak treba pritomnost takovyho Henriksena fakt nechapu, na par zaberech se tvari nepritomne a nerekne ani jedno slovo. Celkove rozhodne zajimavy, misty sice utahany, ale i tak si to 5* zaslouzi. Ale ze bych to musel videt znovu, to asi ne. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (38)

  • Bill Conti byl k produkci přizván tak pozdě, že skládal hudbu k již hotovému filmu. (HellFire)
  • William Goldman napsal první verzi scénáře. Ve své knize "Adventures in the Screen Trade" nazval setkání s režisérem Philipem Kaufmanem „noční můrou.“ (HellFire)
  • Sam Shepard, který hraje legendárního pilota Chucka Yeagera, se ve skutečnosti bojí létání. (HellFire)

Související novinky

Zemřel herec Fred Ward

Zemřel herec Fred Ward

13.05.2022

Dnešní květnový pátek třináctého bohužel přináší jednu smutnou zprávu pro svět filmu, ve věku devětasedmdesáti let totiž odešel americký herec Fred Ward, známý z filmů jako Chvění, Sedm neohrožených… (více)

Reklama

Reklama