Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V polovině 20. století Amerika přemýšlela o své budoucnosti – a vzhlížela k nebi. Správná posádka natočená podle knihy Toma Wolfa je příběh o tom, jak začala budoucnost. Vypráví o neohroženém testovacím pilotu Chuckovi Yeagerovi a sedmi průkopnických astronautech vesmírného programu Projekt Merkur. Philip Kaufman napsal scénář a režíroval svou filmařskou bravurou výcvik, hrdinství... a náhlou slávu, pro níž žádný výcvik neexistuje. Ed Harris, Barbara Hershey, Sam Shepard, Dennis Quaid a Fred Ward tvoří obsazení filmu, který získal 4 ceny Akademie. Vzhůru k nebesům, chlapci! (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (132)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Možná to nemuselo být až natolik romantizující a odlehčené, ale zase by to pak přišlo o tu tolik specifickou auru, díky které je ona olbřímí stopáž více než snesitelná. Každopádně pocitu, že to jsou násilně pospojované dva filmy (jeden o Yaegerovi a druhý o sedmi pionýrech vesmíru; a oba výtečné!), které spolu dohromady ne úplně štymují, jsem se nezbavil po celou dobu. ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

Philip Kaufman dokázal natočit velkolepý, skvělý, úžasný, výpravý, vtipný, jiskřivý film, ale zároveň i seriózní a informativní, ale přesto neskutečně zábavný a přetékající charismatem. Jestli si myslíte, že to není možné, tak se pletete. The Right Stuff je zřejmě jedním z posledních hollywoodských velkofilmů, které se nesnaží podbízet nejpřízemnějšímu vkusu a místo hraní na první signální soustavu sází na vtipný, inteligentní scénář a nenápadnou, ale chytrou a lehkorukou režii. Dnes už se málokterý drahý velkofilm odváží jako Chuck Yeager vzlétnout až k nebesům, i za rizika, že se může zřítit z nadoblačné výšky. Všechny blockbustery se těžkopádně motají u země, aby zpohodlnělí diváci nemuselí příliš zaklánět hlavy. Doufejme, že ta doba se zase vrátí, stejně jako že dojde ke znovuzrození troufalého a velkolepého kosmického programu, kdy hrdinové jako Alan Shepard, John Glenn nebo Gordon Cooper posouvali hranice lidského důvtipu výš a dál, až ke hvězdám. ()

Reklama

movie 

všechny recenze uživatele

Hodně razantní režijní delikatesa s velmi zvláštní, meditativní, byť dramatickou aurou. O dukladné Kaufmanově režii, která nic nebere na lehkou váhu, by se dalo rozepisovat třeba celý den. Já vypíchnu precizní práci ve vykreslování vztahu pilotů a austronautů a jejich manželek (Ed Harris a Mary Jo Deschanel anebo Sam Shepard a Barbara Heshey) - tam Kaufman narazil na ředu skutečně skvělých momentů. A nebojte se té délky, dejte si to klidně na tři díly, nic tím nezkázíte. Tenhle nejhutnější casting osmdesátých let je tzv. MUST WATCH. ()

packa 

všechny recenze uživatele

Dva filmy v jednom. Dva víceméně průměrné filmy v jednom. A tuny, opravdu tuny vaty! Vystříhat vatu, pokrátit vedlejší linku na Edwardsově letecké základně, více se věnovat samotnému projektu Mercury a přeobsadit nesnesitelného Quaida, mohl vzniknout (v mých očích) slušný film. Drze si dovolím ostře nesouhlasit s golfistou, Quaid se tři hodiny permanentně usmívá, celé tři hodiny si vystačí s jediným, frackovitě slizským úsměvem, to pro mě není zádné skvělé herectví. golfisto, vzpamatuj se ;-) ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Neberou mě silná auta, neřeším si blížící se střední věk uřvanou motorkou... jsou to na mě totiž hrozně slabé motory. Správný thrust to weight ratio je v jednotkách, ještě lépe desítkách a víc... Každopádně tenhle film velmi adoruje zejména americké hrdiny Glenna (Harris) a Yeagera (Shepard), oba naprosto právem (a i herci Quaid i Glenn září). Spousta spíš anekdotických scének spíš škodí a spousta je jen kvůli dramatizaci, silně v rozporu se skutečností (Yeager neletěl bez povolení, Grissom nic nezvoral apod.). Ale i tak, tenhle dlouhatánský film je něco pro mě... ()

Galerie (62)

Zajímavosti (38)

  • Ken Wahl si měl původně zahrát Gordona Coopera. Nahradil jej Dennis Quaid, který se tak vzdal natáčení filmu The Outsiders (1983). (HellFire)
  • Když Alan Shepard (Scott Glenn) dostává medaili od Kennedyho, má ji na klopě připnutou již před předáním. (JohnSmith)
  • Hudbu k filmu mal pôvodne skomponovať slávny John Barry, ale nakoniec z tejto spolupráce zišlo. Vraj nemohol vôbec pochopiť, čo po ňom režisér chce: "Mala by (hudba) znieť, ako keď ide človek po púšti, uvidí kaktus, položí na neho nohu a kaktus skrze nej jednoducho začne rásť." (classic)

Související novinky

Zemřel herec Fred Ward

Zemřel herec Fred Ward

13.05.2022

Dnešní květnový pátek třináctého bohužel přináší jednu smutnou zprávu pro svět filmu, ve věku devětasedmdesáti let totiž odešel americký herec Fred Ward, známý z filmů jako Chvění, Sedm neohrožených… (více)

Reklama

Reklama