Reklama

Reklama

Leningradskí kovboji na začiatku filmu neprodukujú hudbu v Leningrade, ale na ďalekých a šírych sibírskych pláňach. Napriek majstrovsky vytváraným kompozíciám a grandióznej inštrumentácii ich hudba nikoho nezaujíma a hlavne za ňu nikto neplatí. Čo najviac ťaží manažéra skupiny Vladimíra. Stačí však malé vnuknutie a zoskupenie sa presúva do Spojených štátov amerických. Sprevádza ich aj netradičný náklad v podobe zmrznutého basistu Silu Seppäla uloženého v niečom, čo by sme mohli nazvať kadibúdkou. (ASFK)

(více)

Recenze (72)

eLeR 

všechny recenze uživatele

Aki ma svojimi filmami vždy pozitívne naladí, a tentokrát ma aj pobavil. Každá druhá veta perla, Matti ešte lepší nebol a svojim štýlom ma zaujal aj klávesista/harmonikár. Síce to pred koncom trošku stráca dych, ale aj tak ma kovboji z Leningradu bavili a za celý čas mi nezmizol úsmev z tváre. That's All!! 4,5* ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Stylovy a hodne ujety film od reziserskeho virtuoza Aki kaurismakiho /Ariel, Stiny v Raji/. Je to maximalne sympaticky mix hudby, road movie, dialogov, ktore nie vzdy davaju zmysel, a kadejakych blaznivych napadov. Ucesy su doslova genialne a Matti Pellonpaa to vskutku dobre tahal. pre mna jeden z najlepsich filmov svojrazneho Aki Kaurismakiho : 95 % ()

Reklama

vypravěč 

všechny recenze uživatele

„Musíte dýchat z plných plic a nastavit tváře slunci,“ radí manažér Leningradských kovbojů svým svěřencům a vskutku: jen ojediněle herci ve filmech dýchávají tak přesvědčivě jako tito finští věrozvěstové rokenrolu. Jen málokdy je na koncertech tak veselo – a Amerika se nechá dobýt - světlem z Východu. ()

TomPrusik1 

všechny recenze uživatele

Tohoto finského režiséra jsem si poslední dobou celkem oblíbil. Jeho filmy jsou takové netradiční, a ne jinak je tomu i u Leningradských kovbojů. Zajímavostí je, že tato kapela skutečně vznikla a hraje po celém světě. Celá kapela je celkem bláznivá a dostává se do různých úsměvných situací v kontrastu s jinou západní kulturou. Stylem humoru mi to připomínalo asi nejvíc filmy Emira Kusturici. Vhodným příkladem mohou být scény, kdy dostanou od svého vůdce Vladimíra k obědu cibuli, a nebo vozí zmrzlého člena kapely na kapotě auta. První seznámení s postavami je v skutku zajímavé a netradiční (obdivujeme jejich vizáž, chování, mluvu atd.), ovšem po čase to poněkud opakuje a bez nějakého většího finále to končí. Je to jako když se na závodě parádně rozběhnete, předbíháte všechny závodníky, ale pak vám nějak dochází dech a s těží se dopotácíte do cíle. O humor ve filmu se asi nejvíc stará manažer kapely Vladimír, který ví vždycky nejlépe, co by kapele pomohlo k tomu, aby se proslavila v Americe. Jestli máte rádi trochu netradiční komedie, a máte cítění i pro jiný styl humoru, film se vám s největší pravděpodobností bude líbit. Pro mě ale Kaurismaki vyházel zbytečně brzo všechny karty na stůl a v závěru už toho neměl tolik co nabídnout. 7/10 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kaurismaki sa zameral na odvrátenú stranu Ameriky a keďže bude mať z tohto filmu asi každý iba príjemné pocity, pretože to nie je žiadna depresívna dráma ale komédia, tak aj tá odvrátená strana sa môže nakoniec mnohým zdať ako tá pravá, nefalšovaná a šťastná Amerika. A prečo by nemohlo byť takéto kvázi mini turné po špinavých baroch zábavnejšie ako celosvetové turné slávnej kapely? Piva je dosť aj chladnička, kde ho chladiť (kto videl, vie, o čom hovorím:))))), naučíte sa nový jazyk a hrať nový hudobný štýl a všetko je iba na vás. Ak si budete chcieť oddýchnuť, necháte sa na pár dní zabásnuť, až tak zle v tej americkej base nie je. No a ak budete mať šťastie, stretnete aj Jima Jarmuscha. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (2)

  • V malé cameo roli prodavače aut se ve filmu objeví režisér Jim Jarmusch. (poz3n)
  • Kapela ve filmu je výmyslem režiséra Kaurismäkiho, hraje jí skutečná finská kapela Sleepy Sleepers. Po dokončení filmu ovšem Leningrad Cowboys vznikli doopravdy a hrají dodnes. (washek)

Související novinky

Pondělky s Akim Kaurismäkim na Dlabačově

Pondělky s Akim Kaurismäkim na Dlabačově

12.02.2018

Únorové a březnové pondělky budou v kině Dlabačov ve znamení filmů od finského režiséra, jednoho z nejvýznamnějších evropských filmových tvůrců Akiho Kaurismäkiho. Těšit se můžete na jeho režijní… (více)

Reklama

Reklama