Reklama

Reklama

Emocionálně působivý film vypráví příběh osamělého mladíka Cala (Dean) bojujícího o přízeň svého přísného otce (Raymond Massey) a oblíbenějšího bratra Arona (Richard Davalos). (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (219)

Sawy 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl,o ději jsem moc nevěděl,Deana jsem před tím nikde neviděl.A film mě dokázal totálně přikovat k sedačce,prožíval jsem ho od začátku do konce.Málokterý film se mě emocionálně dotkl tak silně jako tenhle.Dokonalý není a bez skvostného Jamese Deana by možná byl poloviční,ale přesto je jedním z mých nejoblíbenějších.A předlohu bych si moc chtěl přečíst.95 % ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Skvěle zahraná rozervanost trpícího Cala, snaha změnit osudové určení "prokleté" povahy, kterou zdá se, zdědil po své zlé a kruté matce, která rodinu opustila, zatímco se bratr Adam vyhříval na výsluní otcovy lásky, jež Cal nikdy nepoznal. Přirozený výkon J.Deana zastínil teatrální herectví ostatních protagonistů, v době vzniku snímku běžně vídané. ()

Reklama

andrii 

všechny recenze uživatele

"Šeptem prosím o lásku tvou. Neopomínej ji. Přijmi ji z mého srdce zmateného. Rozděl ji dílem spravedlivým do komůrek." Ztracen a vyrván kořenům rodičovských. Dvoření se stýskání, žárlivosti. Křehce rebelující „malý princ" James Dean zatoulaný v citové rozkolísanosti, ostýchavě bloudí zbořeništěm. Je tulákem nevyslyšené duše. Na obou stranách mincí raubířem z nepřítomného porozumění, tápajícím v uchopení niterné mazlivosti. Tichý příboj zálivu upřímných, nesmělých citů, plačtivost srdcí, věčná touha hledání lásky, cesta do hlubin k poznání svého vnitřního "ustrojení." Odlož nerozhodnost, dovol mi vstoupit a podat ti ruku pomocnou. Přítomnost, působivost síly a poetiky příběhu, který opatrně našlapuje a vplétá se do vaší mysli. Hloubka, tvář a magický vánek snové krásy v klopě herectví Jamese Deana. Každý jeho krok, pohyb ve filmu, je tak elektrizující, s nebývale šimravým chvěním. Působí tak osamoceně, zranitelně, že se vám chce zdolat devatero hor a přebrodit devatero řek, abyste ho objali a dali mu pocit hřejivé náruče. Ohlédnutí, jeden dotek, jeden polibek. Herecký Olymp otevřel bránu jednomu z nejosobitějších talentů filmové historie. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nádherný film nakrútený pred pol storočím podľa polovice Steinbeckovej knihy. James Dean v ňom predstavuje Cala Truska a je ľahké pochopiť, prečo ho milovali davy žien napriek tomu, že nakrútil iba tri filmy. Jeho stvárnenie Cala, ako hľadajúceho, túžiaceho, vybuchujúceho mladíka, niekedy prepadajúceho malovernosti a zúfalstvu je dokonalé a nezabudnuteľné. Cal môže žiariť aj vďaka skvelej ženskej spoločnosti Abry a jeho matky a poľahky dominovať nad nevýrazným Aronom a bigotným otcom. Film nie je ani zďaleka dokonalý, ale obsahuje niekoľko scén, kvôli ktorým ostáva v mojej Top 100. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Asi zde budu za škarohlída, snad i za barbara... John Steinbeck je můj nejmilejší americký autor. Mám doma (a samozřejmě jsem četl) od něj všechny knihy co u nás byly vydány. Miluji dobu kam sází své romány jimiž je povětšinou Amerika dvacátých a třicátých let. Amerika chudých a tvrdě dřících farmářů, námezdních dělníků, sezónních česáčů ovoce, tuláků....Steinbeck miloval tyto prosté hrdiny a navzdory tehdejší módě jim věnoval své romány čímž zprvu působil všeobecné pohoršení.... Na východ od ráje byla tou první a asi i nejkrásnější. Zde už Steinbeck spisovatelsky velmi vyzrál. Táta mi ještě na sklonku komunismu vyprávěl o skvělém filmovém zpracování s ,,rebelem" Deanem... Urputně jsem čekal až se k filmovému zpracování dostanu plný očekávání, zvědavosti a i touhy. Tak se také stalo ale já byl zklamán. Film převypravuje a to ještě neúplně knihu respektive její první část. Snad je to tou už jinou (novou moderní) dobou kdy jsem film viděl, ale ani film, ani Dean na mne nijak nezapůsobili. Tehdejší vzor rebela trochu vyčpěl... Zpracování je hezké, ale to je málo. Snad vidět to tenkrát v šedesátých někde v kině v barvě, snad bych byl uchvácen Kazanovým zpracováním rodu Trasků v údolí Salinas.... Je zajímavé, že táta to po letech cítil podobně a vliv na něj nemělo až tak zpracování jako spíš vzpomínky na tu dobu a jistý sentiment.... Timšel * * * . ()

Galerie (83)

Zajímavosti (18)

  • Oscarová nominace Jamese Deana na sošku pro nejlepší mužský herecký výkon byla první posmrtná nominace v historii Oscarů. (Ruuzha)
  • James Dean dělal při natáčení vše pro to, aby spor jeho postavy s rodinou maximálně vynikl. Mimo kamery např. soustavně provokoval svého kolegu Raymonda Masseyho, aby v něm vzbudil nefalšovanou nevraživost. (jenik71)

Reklama

Reklama