Reklama

Reklama

Emocionálně působivý film vypráví příběh osamělého mladíka Cala (Dean) bojujícího o přízeň svého přísného otce (Raymond Massey) a oblíbenějšího bratra Arona (Richard Davalos). (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (219)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Věru těžké hodnocení. Mí oblíbení uživatelé sází po pěti hvězdičkách jako při kulometné palbě, ale já na Kazanův film hledím se skeptickým krčením ramen. Ty hvězdičky totiž nejsou ani tak za film jako takový, jako spíš za vynikající Steinbeckovu literární předlohu a kult Jamese Deana. Což o to, téma je mimořádně silné a ve své době ten snímek představoval určitě vysoce nadstandardní počin, jenže s odstupem času je vidět, jak je zatížený dobovým balastem melodramatičnosti, patosu, přehrávání, kvílení smyčců velkého orchestru - zkrátka a dobře Na východ od ráje představuje typické studiové drama z 50. let, které běh času ve filmovém umění už dávno překonal. Tohle je přesně ten druh filmu, vůči kterému se vymezovala francouzská nová vlna, československá vlna, americký nezávislý film 70. let apod. James Dean přehrává, a to určitě ne proto, že by byl špatný herec, ale jenom se snaží vyhovět dobovým představám o dramatickém herectví a rozervané duši mladého hrdiny. Váhám mezi 3 a 4 hvězdičkami, ale nadšených nekritických obdivovatelů má tenhle kousek spoustu, takže se nemusím rozpakovat nadělit přes řadu slušných scén a zajímavých postav jen 65 % celkového dojmu a 3* k tomu. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Tento film po letech neztratil nic ze své síly. Elia Kazan je vynikající režisér, jsem si jist, že jeho filmy se budou pouštět ještě dlouho. Za kvalitu bezpochyby může i předloha Johna Steinbecka. Střízlivý realimus amerického maloměsta, uvěřitelné postavy, skvěle zahrané, vyniká nejen James Dean, ale hlavně Julia Harris. Ten příběh prostě umí vydolovat neuvěřitelně silné emoce, aniž byste tvůrce podezřívali z podbízivosti a falešnosti. Nevím, co bych dodal, tady není co vyčítat, ani kameře, hudebnímu doprovodu. Dokonalé. ()

Reklama

Pishin 

všechny recenze uživatele

Paradni drama ktere je skvele zahrano Jamesem Deanem. Na konci jsem uz byl z otce, ktery sveho syna prehlizel tak rozcileny ze jsem to zaverecne poznani, ktere braskovi ustedril vylozene pral to stejne i efekt jaky to melo na otce. Pribeh je skvely a pochopitlny a jeho sila a vypoved s roky nestarnou. ()

aluna 

všechny recenze uživatele

Nezáleží, jak moc jsou naši staroušci spravedliví a milující, ani, kolik v sobě máme dobra, stejně se všichni někdy cítíme, a taky že jsme, jako kal. Každej někdy zůstává nepochopen, v rodině, společnosti, ve světě. A tak to má být, jelikož není nic děsivějšího než charakter Arona a dovolím si ocitovat slavnýho "filosofa" z cca 18. století: "...To na ty poctivý si musíš dávat pozor, u nich nikdy nevíš, kdy udělají nějakou děsnou blbost." Na chyby, který vzhledem k roku vzniku rozhodně má, Cálím, páč stejně strčí do kapsy spoustu filmů zrozených dávno po něm. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Filmové podobenství, které mnohem více mluví tím, co není vysloveno. Přesně pro tento talent se stal Dean ikonou nového způsobu herectví. Zároveň jde také o první roli, v níž dokonale ztělesnil pocit generace dospívající v padesátých letech. Ačkoli se děj odehrává za první světové války, Cal je prototypem dospívajícího muže z poloviny století, který neví, jak naložit se životem. Všechno staré je už přežité. Velké ideje padly na bojištích a v koncentrácích Evropy a mladí lidé tápou, protože svět ještě není nově přestavěn. Velmi silný zážitek. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (18)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno