Reklama

Reklama

Emocionálně působivý film vypráví příběh osamělého mladíka Cala (Dean) bojujícího o přízeň svého přísného otce (Raymond Massey) a oblíbenějšího bratra Arona (Richard Davalos). (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (219)

Šandík 

všechny recenze uživatele

Kazanův filmový opus je kongeniálním přepisem závěrečné části mimořádné knižní předlohy. Rozhodně to ovšem není jednoduchá látka, ani v knižní podobě, ani ve filmovém přepisu, v němž jde o záležitost snad ještě intenzivnější a bolavější. Přesto má jeho sledování očistný účinek, neboť je ve svém poselství hluboce pravdivý... Celkový dojem: 90% Zajímavé komentáře: Radek99, Pohrobek PS: Černý puntík posílám České televizi, která opět neváhala a uvedla film v ořezu 16:9, ačkoli originál má téměř dvojnásobný poměr stran: 2.55 : 1... ()

aluna 

všechny recenze uživatele

Nezáleží, jak moc jsou naši staroušci spravedliví a milující, ani, kolik v sobě máme dobra, stejně se všichni někdy cítíme, a taky že jsme, jako kal. Každej někdy zůstává nepochopen, v rodině, společnosti, ve světě. A tak to má být, jelikož není nic děsivějšího než charakter Arona a dovolím si ocitovat slavnýho "filosofa" z cca 18. století: "...To na ty poctivý si musíš dávat pozor, u nich nikdy nevíš, kdy udělají nějakou děsnou blbost." Na chyby, který vzhledem k roku vzniku rozhodně má, Cálím, páč stejně strčí do kapsy spoustu filmů zrozených dávno po něm. ()

Reklama

hippyman 

všechny recenze uživatele

no já nevim, jednoduše to nějak nefungovalo... celé se to moc táhlo, tolik opěvovaný Dean mě nijak extra neuchvátil, sošku za nejlepší herečku ve vedlejší roli taky moc nepobírám. knihu jsem nečetl, asi bych se měl stydět, ale upřímně řečeno, tenhle film mě ani moc nenabádá to napravit... prostě nuda. je mi líto, zklamání. 50% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

East from Eden, ktory reziroval Elia Kazan je vyborna drama z farmarskeho prostredia v USA z rokov 1917 -- 1918 a prakticky dokaz, ze James Dean bol vyborny herec. Filmu vladne vyborny pribeh, rozhovory, herecke vykony - tu fakt suverenne vedie samotny James Dean. K tomu vsetkemu genialny zaver, na ktory sa len tazko zabuda. A najviac sa mi pacilo, ze kazdy je niekedy ako Cal, nepochopeny ci uz rodicmi/kamaratmi. Opat prakticky dokaz, preco som milovnikom starych filmov. Tento film sa moze kludne zaradit do Zlateho fondu svetovej kinematografie. Nadhera : 100 % ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Natěšen Rebelem bez příčiny a dalšími skvělými americkými klasikami z 50. a 60.let, jsem čekal od tak slavného filmu o dost víc. Docela mě mrzí, že ten film musím kritizovat, ale v porovnání s již zmíněným Rebelem, nebo nedávno viděným Dlouhým horkým létem s Newmanem v hlavní roli, mi Na východ od ráje přišlo mnohem méně komplexní a nadčasové. Naopak se neodbytně dostavovaly pocity přílišného zestárnutí filmu, roztahanosti a i jakési teatrálnosti ve scénáři a hereckých výkonech. Ani s Deanem jsem se zde nemohl příliš ztotožnit - neustálé podivné pohnutky a výčitky jeho postavy jsem příliš nechápal, snad kdybych četl předlohu...Tedy, je to určitě dobrý snímek, ale z tohoto období existuje mnoho filmů, jež jsou kvalitativně o parník výše. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (18)

  • Oscarová nominace Jamese Deana na sošku pro nejlepší mužský herecký výkon byla první posmrtná nominace v historii Oscarů. (Ruuzha)

Reklama

Reklama