Reklama

Reklama

Emocionálně působivý film vypráví příběh osamělého mladíka Cala (Dean) bojujícího o přízeň svého přísného otce (Raymond Massey) a oblíbenějšího bratra Arona (Richard Davalos). (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (219)

giblma 

všechny recenze uživatele

Jak je možné, že všechna klišé a patos jsou s plynoucím časem najednou tak odzbrojující? Pro každého, kdo má sourozence naprosto pochopitelné, protože kdo se nikdy ukřivděně neopájel pocity méněcenosti a žárlivosti na osobu bratra nebo sestry, jako by nebyl. SPOILER: Mimochodem, může Cal za smrt Arona, nebo za to může Aronův nedostatek tolerance a ochoty odpustit? ()

Cubinho 

všechny recenze uživatele

James Dean v roli nezkrotného živla, jenž si snaží najít cestu k vlastnímu otci, bratru, matce, okolí... Je až neuvěřitelné, s jakou lehkostí JD hraje postavu Cala. Možná je to také trochu tím, že si jsou jejich životy trošku podobné. Steinbeckovu předlohu jsem nečetl, ale zajímalo by mě, jak velký rozdíl v té "zkaženosti" mezi oběma synymi měl být. Dean a jeho postava na mě působí totiž hodně sympaticky (snaha zavděčit se otci, odpuštění na závěr...) a vůbec ten jeho nevinný obličej, na kterém byste mu ani řasu nezkřivili, si mě touto rolí hodně získal. 8,5/10 ()

Reklama

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Filmové podobenství, které mnohem více mluví tím, co není vysloveno. Přesně pro tento talent se stal Dean ikonou nového způsobu herectví. Zároveň jde také o první roli, v níž dokonale ztělesnil pocit generace dospívající v padesátých letech. Ačkoli se děj odehrává za první světové války, Cal je prototypem dospívajícího muže z poloviny století, který neví, jak naložit se životem. Všechno staré je už přežité. Velké ideje padly na bojištích a v koncentrácích Evropy a mladí lidé tápou, protože svět ještě není nově přestavěn. Velmi silný zážitek. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,PROSÍM VÁS, NAJPRV VÁM ODTRHNE RUKU A POTOM PALEC? SNÁĎ TO MÁ BYŤ NAOPAK." __Roky si pamätám, ako som v TV zastihol iba sugestívny záver s Calom pri otcovej posteli a veľmi som sa tešil na príležitosť pozrieť si toto slávne dielo celé. Niet sa čo čudovať Jamesovi Deanovi, že bol takým obrovským vzorom voľakedajšej mládeže, keď ešte i teraz vedia črty jeho postavy mladíka akosi tápajúceho kudy-kam osloviť aj mňa, predsa len staršieho. Hoci sa v uvažovaní vzďaľujem od témy, zaujímali by ma názory mládeže na toto dielo v období 60. rokov počas nástupu ,,novej generácie" bojujúcej proti konformizmu rodičov. Dean by sa vtedy z úlohy rebelanta zrejme už vymanil. Osobne som bol milo prekvapený slovenským dabingom vytvoreným niekedy v 60. alebo 70. rokoch minulého storočia. Dozaista znie už (trocha) archaicky a občas má kolísavú kvalitu zvuku, ale oceňujem výber dabérov (Dean mi znie ako mladý Dančiak) a prostý fakt, že si RTVS za poplatky koncesionárov dala prácu vyhľadať ho v archíve a ponúknuť divákom. Verzia s pôvodným znením je v súčasnosti pre každého dostupná. (3083. hodnotenie, 185. komentár k filmu) ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Kto vie, ako by sa vyvíjala ďalej kariéra Jamesa Deana, keby ho nebola postihla tá nehoda. V  24 rokoch ponúkal také vyspelé herectvo, že pravdepodobne by sa stal najväčším hercom všetkých čias. Teda ak by sa nestihol upiť k smrti.  Z dnešného pohľadu to je už vlastne prehrávanie, ale vtedy to úplne zapadlo do filmového štýlu. A to je asi najväčšou ozdobou tohto filmu, pretože inak tie dve hodiny sú pomerne dejovo nudné. Je to dráma bez väčšej epiky, ale v druhej časti sa výrazne zlepší. Steinbeckova predloha je o niečo lepšia. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (18)

  • Oscarová nominace Jamese Deana na sošku pro nejlepší mužský herecký výkon byla první posmrtná nominace v historii Oscarů. (Ruuzha)

Reklama

Reklama