Reklama

Reklama

X-Men: Nová generace

(seriál)
Trailer 1
USA, (2017–2019), 21 h 1 min (Minutáž: 43–45 min)

Tvůrci:

Matt Nix

Předloha:

Stan Lee (komiks), Jack Kirby (komiks)

Hrají:

Emma Dumont, Jamie Chung, Stan Lee, Amy Acker, Natalie Alyn Lind, Stephen Moyer, Sean Teale, Coby Bell, Blair Redford, Jeff Daniel Phillips, Percy Hynes White (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(29)

Obsahy(1)

Žalobce Reed Strucker má chránit obyvatele před mutanty. Když se ukáže, že jeho syn Andy je také mutantem, dává se celá rodina na útěk. Nejdříve měl síť mutantů zničit, teď je sám potřebuje... (TV Prima)

Recenze uživatele BaronMartin k tomuto seriálu (10)

Gen X (2017) (S01E01) 

Já jsem vlastně extrémně mile překvapen. Od tohohle seriálu, jenž se odehrává v alternativní timelině, kde X-Meni zmizeli, jsem upřímně moc nečekal. Vlastně jsem čekal takovou teenagerskou blbost s naprosto banálním a klišovitým příběhem, která bude mít tragické a levně působící efekty a bude působit jako taková ta mega průměrná CW produkce. A jsem hrozně rád, že se to nestalo. The Gifted (nebo také velice pofiderní český překlad X-Men: Nová generace) totiž zatím působí velice solidně. Postavy jsou vlastně hodně sympatický, líbí se mi námět toho, že otec rodiny je někdo, kdo je zvyklý mutanty zatýkat a soudit a najednou se mu život obrátí naruby, když zjistí, že jeho vlastní děti jsou mutanti. Nejvíc výrazná je zatím dcera Lauren (jejíž herečka je mimochodem mega podobná Dove Cameron :D), která má schopnost s extrémně zajímavým vizuálem - to silové pole v podobě rádoby bublinkové fólie je prostě cool. Některý efekty sice nevypadají nejlépe - především takové to světýlko u Polaris je zvláštní a vlastně vůbec nechápu, proč tam je: má doslova stejné schopnosti jako Magneto, který se bez světelných efektů taky obešel - na druhou stranu je to ale televizní seriál a na běžné televizní poměry to vypadá vlastně ještě dost dobře. A taky se mi líbí, že seriál se očividně bude zabývat naprosto typickým X-Men motivem: tedy vnímání mutantů širší veřejností, což je prostě vždycky super, jen se bojím, jestli to není pro teenagerský seriál až moc vážné téma. Pilot Gifted je za mě zatím naprosto super. Oproti MCU young adult seriálům jako jsou Runaways nebo Cloak & Dagger tohle působí jako naprosto jiná liga, je to zábavný, je to poutavý a těším se, co tvůrci ještě předvedou. Hodnocení: 70% ()

Recept X (2017) (S01E02) 

Je to stále extrémně fajnové a svěží. Stále jsem hrozně mile překvapen z toho, jak solidně, jak zábavně a jak působivě to působí na poměry standardních young adult superhrdinovek. Tenhle díl je dějově bohužel trošku slabší než nadupaný pilot, je totiž hrozně znát, že je to taková ta epizodní zápletka, aby se nějak natáhla stopáž série. Nicméně mě stále hrozně baví samotné postavy, zamlouvá se mi i pan záporák zlý policista, který samozřejmě nebude patřit k žádným mega prokresleným postavám, ale znova, je to young adult teenagerský seriál :D Nejvíc mě baví nejspíš linka Polaris ve vězení (i když teda mi přijde úsměvné, že i po několika dnech ve vězení má stále fresh make-up :D Ale kdo ví, neznám ženské věznice v USA :D) a obecně celá ta část lidé vs mutanti a pohled veřejnosti na mutanty je prostě hrozně fajn a stojím si za tím, že na young adult seriál se to zpracovává i celkem dost vážně. Snad si seriál udrží takovýhle pohodový nádech, i když už teď je mi jasné, že s tempem to bude v některých ohledech občas trochu slabší (první sérka má 13 dílů, druhá šílených 16...). Hodnocení: 60% ()

Exodus (2017) (S01E03) 

Ne že by to najednou nebylo dobrý, to vůbec, je to stále dost obstojný. Tenhle díl mi jenom přišel mnohem víc teenagerovský a mnohem prvoplánověji a hloupěji napsaný, než ty dva předchozí. Abych začal pozitivněji, celá ta linka s Reedem se mi líbila. Reed se snaží dostat se zpět ke své rodině a je pro to ochotný udělat cokoliv, včetně nabonzování základny mutantského undergroundu. Následně si ale uvědomí, jaká to je volovina a v podstatě ukáže záporákův jeden velký fakáč. Tahle část byla super. Taky se mi líbila postava Dreamer, především její schopnost měnit a přidávat vzpomínky lidem (i když zde samozřejmě nastává obrovská otázka: když jednou dokázala změnit vzpomínku Clarice, nešlo by ji změnit podruhé a vymazat to, co tam dřív vytvořila). Jenomže ten zbytek epizody je dle mého docela pain :D A oproti těm hodně fajnovým dvěma epizodám dříve mi přijde, že to působí prostě mnohem míň vyspěle a mnohem víc infantilně a puberťácky, což jasně, ten seriál pro tuhle cílovku prostě je, ale předchozí díly tak vůbec nepůsobily. Především mi vadí to, jak stupidně je zde vykreslena ta nenávist lidí proti mutantům. Nebo teda spíš, jak stupidně s tím pracuje ten svět. Sakra, pořád je to USA, kde jsou nějaké zákony :D Místo, kde je legální odprásknout zloděje, když ti vkročí na pozemek. Neříkejte mi, že banda lidí si jen tak, za bílého dne, nakráčí na pozemek poměrně váženého člověka, s brokovnicema a pálkama, a nejen, že ho zbijí, ještě mu vlezou do baráku a jdou lovit mutanty. Ať je ta společnost vykreslena sebezáporněji a ta nenávist lidí sebevětší, neříkejte mi, že tohle by těm lidem prostě prošlo :D Navíc, já upřímně mám mnohem radši interpretaci nenávisti k mutantům jako čistý rasismus, kdy to je prostě zakořeněné v lidech a lidi jsou prostě k mutantům hnusní. Úplně se mi nelíbí tahle verze, že je celá společnost, celý systém a celé právo proti mutantům takhle vysazeno a v podstatě je otročí. Nicméně, Caitlin je naprosto otravná postava :D Klade neskutečně debilní otázky, přijde mi nonstop zmatená a hrozně mě štve. To stejné začíná platit o Andym, ze kterýho se stává takový ten mega otravný a pitomý archetyp „ty lidi nás stejně nesnáší, tak proč jim nedělat zlý věci“, něco jako byl Pyro v X-Men filmech. Jinak je to jak říkám stále fajn seriál, jenom tenhle díl mi přijde hrozně hloupě napsaný :D Hodnocení: 49% ()

Exitová strategie (2017) (S01E04) 

Po dvou hodně fillerových a dost epizodických dílech přichází konečně něco, co má nějakou váhu a nějaký větší význam, což je za mě rozhodně super. Celá linka Reeda a Polaris, kteří se sbližují v cele, byla dost fajnová, navíc já osobně mám neskutečně rád tyhle „přepadení konvoje“ linky ve filmech a seriálech, protože mají vždycky hrozně dobrou atmosféru, tudíž i zde mě to potěšilo :D Celá scénka s konvojem, to budování napětí, to se mi vlastně dost líbilo. Část s Marcosem, který jde za svou bývalou do kartelu, byla taky fajn, i když jsem byl extrémně zklamaný z toho, jak se seriál snaží budovat to, že Marcosovi se příčí využívat své schopnosti pro mučení lidí - což je zde ale vyobrazeno strašně hloupě, protože Marcos zde týpkovi jenom pohrozí, že ho oslepí, a to je vlastně všechno :D A dělá se z toho strašná věc. Na druhou stranu ale cením jisté prvky, třeba to, že se Clarice a její falešné vzpomínky stále řeší, což je dost svěží, jelikož si dokážu představit, že podobný motiv by některé young adult seriály naprosto vyignorovali a do budoucna s ním nepracovali. Takže jo, The Gifted jsou stále fajn. Je z toho sice znát, že to je young adult pro teenagery, občas tu jsou ne moc logické scény a momenty, ale ve výsledku je to stále moc fajn. Hodnocení: 65% ()

Reklama

Extrakce vzpomínek (2017) (S01E05) 

Takhle, epizoda to není špatná, jenom je zde taková hrozná tuna nesmyslných a stupidních scén, až mně to místy opravdu dost vadilo. Abych začal tedy na pozitivní notě, upřímně se mi líbí postava agenta Turnera a jeho fakt dobrá motivace, i přes to, že flashback na tuto událost naprosto srší tím nedostatkem budgetu a působí extrémně levně. A mně osobně se dost líbí celý ten nápad toho, že jak se mu mutanti šťourali v hlavě, tak na tuto událost nechtěně zapomněl, a pokud s tím seriál bude dobře a zajímavě pracovat, mohlo by to být fakt super a akorát to jeho motivace ještě prohloubit. Jenže ten zbytek epizody je fakt hloupý :D Od linky s Reedem, kterého pošle John na extrémně nebezpečnou misi s kým jiným, než s tím jedním týpkem, který Reeda očividně nesnáší, a nedá jim žádný doprovod navíc. Hned jak se tato scéna stala, tak jsem protočil očima a představil jsem si tu neskutečně klišé scénu, jak se seriál bude snažit budovat napětí tím, že ho tadyten týpek rádoby zradí, ale na poslední chvíli se ukáže a dvojice včas uprchne. A víte co? Přesně to se stalo :D Je to škoda, protože samotná procházka po městě, kde Reeda zaznamenají kamery, je fakt napínavá a hezky atmosféricky postavená. Linka v doupěti není o moc lepší, zbytek rodiny zde zachraňuje krvácejícího borce a vlastně jediný smysl této části je, aby rodinka ukázala, že jim lze věřit. Tudíž zde každý má jakousi svou malou momentku: matka se stará o raněného, Andy nabídne svou krev a Lauren uzavře tepnu. A zase to působí hrozně klišovitě :D Proč ty postavy musí dokazovat svou věrnost? Vždyť už jsou ve skrýši minimálně pár týdnů a zatím jenom pomáhají. A taky je šíleně vtipný, jak ten krvácející mutant umírá a dusí se ve vlastní krvi a jeho mutantí kámoši jenom stojí kolem a čumí, co bude rodinka dělat :D Po páté epizodě musím říct, že Gifted jsou takový ten young adult seriál, který se nesnaží být ničím extra větším, což není nutně špatně, občas ale vyloženě sklouzává k tomu naprosto generickému a klišovitému průměru, což mě hrozně mrzí, jelikož ten seriál fakt není úplně zlý. Hodnocení: 55% ()

Expedice do Baton Rouge (2017) (S01E06) 

I s šestou epizodou The Gifted neustále střídají mezi dvěma seriály: vlastně hrozně fajnovým a pohodovým akčním serošem a naprosto hloupým pořadem s tupým scénářem. A přesně tohle je i tady. Jsou zde fakt skvělé momenty, celá vloupačka do soudní budovy, napínavé sekvence v kamionu, prohledávačka policií. Jenomže do toho tu jsou i ty nelogičnosti a ten tak trochu debilní scénář, který tomu všemu podkopává nohy. Proč mají tvůrci potřebu Marcosovi vymýšlet nové schopnosti (navíc, nejsem žádný světlolog, ale nejsem si jistý, jestli takhle vtahování světla úplně funguje :D). Jakoby, v této epizodě je doslova představena postava Wese, týpka, jehož schopnost je vytvářet iluze a klamy. Nehodil by se náhodou podobný člověk na celou tu akcičku do Baton Rouge? :D Jasně, že sakra jo. Tak proč ho nevzali. Hlavní rodinka je celkem fajn, ale doslova 2 její členové z 4 jsou občas k nevydržení. Caitlin je 90% času naprosto clueless, působí totálně zmateně, jak kdyby vůbec nevěděla, v jaké situaci se nacházejí. Doslova zde nechce, aby její dcera trénovala své schopnosti, ale proč prostě? :D Vždyť trénink je to poslední, co by jí mohlo nějak ublížit. Andy je zde vykreslen jako arogantní fracek, co si myslí, že zachrání den, týmová práce mu nic neříká a stejně tak netuší, co znamená pojem „držet se plánu“. Jenom díky jeho stupiditě se celý plán jejich skupinky málem 2x podělal. Na závěr chci říct, že je funny, jak seriál každý díl musí mít v cold openu ten povinný flashback, který je většinou naprosto zbytečný :D The Gifted jsou prostě zvláštní. Je to ve své podstatě fajn young adult seriál, který ale občas sklouzává k naprosté průměrnosti. A je to škoda. Hodnocení: 60% ()

Extrémní opatření (2017) (S01E07) 

Hmm, co na to říct :D Pořád je to hrozná plejáda těch nejprofláklejších klišé momentů, který jsou hozený do vlastně poměrně fajn young adult seriálu a který ho šíleně kazí. Hned úvodní moment, kdy Reed najde kompro info na Wese a dostáváme takové to klasické *Reed najednou zmlkne a užasle kouká na monitor*, „Co je? Našel jsi něco?“ „Ne, nic to není.“. Ježiš, to je taková bolest :D Navíc je fakt zvláštní, jak se všichni můžou zbláznit z toho, že uprchlík Wes v minulosti někoho podvedl a něco ukradl. Jako oukej, kdyby to byla vražda, pochopím. Ale krádež? Vážně? Kvůli tomu všichni vyvádějí? :D Záporák pan doktor je dost fajnový, svou zajímavostí převyšuje samotného Jace. A pokus o propojení s filmy v podobě Trask Industries je celkem dost marný, vzhledem k tomu, jak seriál vůbec, ale jakože fakt vůbec nepracuje s tím samotným konceptem alternativní reality bez X-Menů. Hodnocení: 60% ()

Riziko extinkce (2017) (S01E08) 

Tento díl za mě tahá především celá Reedova linka a jeho setkání s otcem, které je poměrně dost fajnově napsané, i když se jedná o takovou řekněme „tradiční“ scénu a nacházejí se zde přesně takové dialogy, které byste asi v podobných momentech čekali, na emoce to ale stejně celkem funguje. Celá historie rodiny Struckerů je zajímavá, zmínku zde dostávají i sourozenci Von Struckerovi, které někteří nešťastní jedinci mohou znát z jistého velice kvalitního filmu :D Jsou zde bohužel i ty klasické chyby, ať už občas prazvláštní dialogy nebo třeba fakt, že se seriál snaží být za každou cenu šíleně cool - třeba faktem, že úplně každá superschopnost zde musí mít nějakou vizuální reprezentaci. Například je zde jedna telepatka a samozřejmě, že ji při čtení myšlenek musí svítit oči :D Proč prostě, když třeba takový Charles Xavier vždycky fungoval bez toho? No protože je to seriál mířící na mladší cílovku a svítící oči prostě vypadají cool... Hodnocení: 70% ()

Extrémní moc (2017) (S01E09) 

Zatím asi nejlepší epizoda seriálu, především díky tomu, jak dobře se ve finálním aktu pracuje s napětím a atmosférou, díky čemuž i dostáváme poměrně fajne cliffhanger, který snad konečně přinese do seriálu něco zajímavého a trochu zamíchá s kartami. Abych si klasicky postěžoval na nějaké blbůstky, které mě při sledování napadly, zaprvé, proč sakra na začátku dostáváme flashback na celkem zásadní událost, kdy postavy poprvé využili své schopnosti kombinovaně (což je stejnak zvláštní, protože Andy v této chvíli ještě ani neměl schopnosti), tedy moment, který je pro obě postavy důležitý (alespoň tak o něm později mluví), ale zatím jsme o něm absolutně neslyšeli? :D Ani nebudu zmiňovat, jak moc prapodivný je ten fakt, že se rodinka musí držet za ruce, aby dosáhli své maximální síly. Prostě family power :D Jsou zde stále zvláštní momenty, viz to, jak Reed má po smrti vlastního otce stále jeden a ten stejný kamenný poker face výraz, nebo třeba to, že je očividně veřejně známá informace, že rodina Struckerů měla mezi svými předky mutantský teroristy, jelikož o tom tady najednou všichni mluví a nacházejí o tom všude novinový články, ale před minulou epizodou to nikdo nikde nevěděl... klasický líný scénář :D Dále mi tak trošku vadí, že se vlastně půlka seriálu odehrává v tom jednom baráku mutantskýho undergroundu, což je hrozná škoda a myslím si, že by častější změny prostředí prospěly. A na závěr chci jenom říct, že postava Andyho je místy naprosto nuceně psaná jako ten nejvíc arogantní fracek a mě to extrémně vytáčí. Hodnocení: 72% ()

Experiment (2017) (S01E10) 

Proč, proč takhle nemohl ten seriál vypadat už od začátku. Proč se tvůrci prvních 8 dílů snažili hrát na poli epizodních a nezajímavých příběhů, když naprosto očividně, alespoň dle tohoto dílu, umí tvořit i poměrně zajímavý full-arc příběh v rámci mezí young adult seriálu. Celá linka mutantů ve vězení/laborce je super, je zajímavá a napínavá, jsou zde super dialogy a dobře napsané momenty. Smrt Dreamer, ačkoliv režijně a kinematograficky trošku bídná a nezajímavá, je vlastně hodně dobrá, jelikož jsem fakt nečekal, že se young adult seriál mířící na mladší publikum takto zbaví jedné z postav, třebaže poměrně dost vedlejšího charakteru. Pořád tu jsou jisté podivnosti, např. ta nucená snaha propojovat to s X-Menama, třeba výskytem adamantia a odkazováním na Wolverinův origin, ale jakmile dojde na lámání chleba a seriál dostává možnost vyprávět zajímavou linku o zmizení X-Menů v tomto světě, najednou to prostě neřeší... A taky ta očividná parafráze na nacismus :D jakože, hajlující senátor, Sentinel Services neboli SS. To je trošku podivný :D Jinak to ale vypadá, že seriál si konečně našel svou cestu a mě jenom mrzí, že takhle to nevypadalo od začátku. Hodnocení: 75% ()

Reklama

Reklama