Reklama

Reklama

The Orville

(seriál)
  • USA The Orville (více)
Trailer
USA, (2017–2022), 31 h 43 min (Minutáž: 42–86 min)

Tvůrci:

Seth MacFarlane

Hrají:

Seth MacFarlane, Adrianne Palicki, Penny Johnson Jerald, Scott Grimes, Peter Macon, J. Lee, Mark Jackson, Jessica Szohr, Halston Sage, Anne Winters (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(36)

Seriál se odehrává 400 let v budoucnosti a sleduje dobrodružství průzkumné vesmírné lodi Orville střední úrovně. Její posádka, lidská i mimozemská, čelí zázrakům a nebezpečím vesmíru. (Disney+)

Videa (5)

Trailer

Recenze (102)

Sunny.69 

všechny recenze uživatele

Wow! Nečekala jsem od Setha MacFarlana něco takovýho. Je to tak tisíckrát lepší než celej Star Trek: Discovery (nejsou tam žádný ty píčoviny, který ze ST: Discovery dělaj tu hroznou sračku!). Nejen, že tohle je vtipný a postavy neustále hláškujou, ale taky to má neuvěřitelnej přesah. Témata, které zde řeší jsou vážná, a důležitá. Je milým překvapením, jak dokázal Seth spojit svůj druh humoru s tímto seriálem. ()

maty39 

všechny recenze uživatele

Pamatujete si staré Star Treky, Hvězdné brány a další sci-fi epizodické seriály, které už dnes vlastně nejsou moderní? Pak s Orvillem budete cítit silný pocit deja vu. Přestože jméno hlavního tvůrce tohoto seriálu napovídá, že půjde o ztřeštěnou anarchistickou komedii říznutou nekorektním a občas fekálním humorem (nic proti němu), tak samotný seriál je překvapivě umírněná komedie, která využívá dříve nejpoužívanější schéma sci-fi seriálů a přimíchává do něj humor, ale jinak se pohybuje v mantinelech žánru. Humor je nenucený a poměrně zábavný, postavy jsou sympatické a některé zápletky jsou zajímavé. Když nebudete čekat řachandu a jste fanouškem žánru, tak si Orville zřejmě užijete. ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Od Orville jsem čekal parodii na Star Trek. Po prvním díle to vypadalo že zvládnu možná ještě dva další a seriál odložím. Vtipy mi připadaly částečně hloupé a částečně dětinské. Třetí epizoda můj názor změnila. Humor ustoupil do pozadí a prim dostaly sociální a morální témata. Některé epizody mi připomněly známé zápletky z TOS, TNG, DS9, případně Black Mirror. Přitom nejde o žádné parazitování na fenoménu Star Treku. Scénář chytře komentuje aktuální otázky, tedy takové, které v době natáčení zmíněných seriálů ještě neexistovaly. Pochopitelně rozebírá i univerzální problémy typu svobodná vůle jedince, nebo mezilidské vztahy. Plusem je, že nenabízí snadné a líbivé odpovědi. S řešením jsem občas nesouhlasil, ale vždy se nad ním dalo přemýšlet a nakonec ho akceptovat jako možné. Vedle tohoto přístupu vypadá Star Trek Discovery jako tupé politické školení, což ostatně také je. Postava doktorky to vyjádřila krásně "Měj otevřenou mysl, ale ne tak aby ti vypadl mozek." Časem se i humor vytříbil a konkrétně epizodu s01e09 považuju za výbornou romantickou komedii. Zapomeňte na Discovery, to je Star Trek leda podle názvu. Orville má startrekovskou duši, a to se počítá. ()

husokachna 

všechny recenze uživatele

Začnu negativně. Jestli tohle je lepší než Star Trek, tak jsem rád, že jsem Star Trek nikdy pořádně nesledoval, protože něco tak hloupýho bych asi nedal. Seth opět ukazuje, že je geniální v jednotlivostech, ale celek se mu rozpadá pod rukama. Nevadí mi, že jeden díl je sci-fi (jako právě z onoho ST), druhej je vztahové drama, další romance atd. Nevadí mi ani (spíš naopak) ta žánrová neukotvenost - vtípky jako z parodie v totálně vážném ději. Co mi ale hodně vadí je scénáristická lenost a neschopnost, kdy polovina zápletek a děje, existuje pouze proto, že posádka jinak snad ve všem geniálních jedinců, je banda neprofesionálních dementů, nesvéprávných emocemi zmítaných hovad, co kolem sebe šlape jako slon v porcelánu. A vedle toho chce Seth, abychom věřili tomu, že jsou to hrdinové, kteří vše vyřeší díky svému umu a profesionalitě. Ne, vždycky všechno poserou a pak někdo řekne - mohli bychom přegratonovat pulsní mechablokátory a zaměřit duální fázové receptory, čímž způsobíme, že na planetě začnou pršet hovna a tím všechny zachráníme. Přes tuhle litanii, jsem to dokoukal zatím celý, protože co Seth umí, to je napsat postavy (a být sympaťák). Takže to prostě člověk chce dokoukat, i když mu to občas leze na nervy, protože ta parta degenů je prostě v mnoha ohledech fajn. Dobrej průměr řekl bych a nepřemýšlet záhodno. ()

JJ.Gibson 

všechny recenze uživatele

Prokousat se prvními epizodami, byl trošičku problém, ale cca od 4tého dílu jsem si začal na Orville zvykat a abych řekl pravdu, tak jsem si ho oblíbil. Seth MacFarlane si s námi trochu pohrál, pač by jste čekali, že to bude "ostrovtipná jízda", který bude klasický Star Trek trhat na kusy. Ale ono to tak vůbec není. Vlastně je to, je to jakýsi nový Star Trek, který Vám buďto vyhovuje nebo nikoli. Já jsem v té první skupině. Líbí se mi jak se postavy utvářejí a vyvíjejí a některé z námětů na díly, rozhodně stojí za podívání, když už má člověk pocit, že všechno ze světa sci-fi seriálů viděl. Není to sice seriál, ze kterého se posadíte na zadek, ale je to příjemná oddychovka... ()

Galerie (404)

Zajímavosti (68)

  • V 6. minutě, když se členové posádky nacházejí ve westernové simulaci, můžeme v pozadí slyšet píseň „Girls Just Want to Have Fun“ od americké zpěvačky Cyndi Lauper, která vyšla v roce 1983 na jejím debutovém albu nazvaném „She's So Unusual“. (Trajektt)
  • Když si posádka Orvillu prohlíží kontrolní centrum, můžeme nalevo od parabolických antén zahlédnout věž, která svým tvarem připomíná pyramidu. Jedná se o věrnou repliku mrakodrapu Landmark Tower v japonské Jokohamě. (HellFire)

Reklama

Reklama