Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dospělý Štěpán Šafránek už ztratil mnohé ze svého mladistvého elánu. Už nerecituje dívkám básničky a jeho vzdor vůči nejrůznějším nepořádkům má příchuť hořké ironie. Když Kendy natáčí v nemocnici reportáž, sestříhá Štěpánovy odpovědi tak, že vyzní jako výsměch velmi ctižádostivému řediteli nemocnice. Samozřejmě se to neobejde bez následků. Štěpán je vyhozen z práce a vrací se do rodného Hradiště. Zatímco jeho přátelé, známí a bývalí spolužáci se úspěšně zabydlují ve světě podnikatelských aktivit, on jen s obtížemi hledá vhodné zaměstnání. Setkání s jeho bývalými láskami mu přináší řadu zklamání, jeho jedinou útěchou je sympatická lékárnice Ute. Poprvé ji potkal na slavnosti místního Sokola, kde asistoval jako lékař, podruhé v lékárně, kam přišel pro léky mamince. Odměřená žena si ho však nepouští příliš k tělu. Jeden z bývalých spolužáků mu sice dohodí skvěle placené místo na soukromé klinice, kde se léčí bohatí pacienti se sexuálními poruchami, Štěpánovi se však taková práce nelíbí a brzy odejde. Jediné peníze, které vydělá, jsou za nápady, kterými zásobuje reklamní agenturu svého bývalého soka v lásce, Emila Nádeníčka. Nakonec se zdá, že i on konečně najde, co hledá. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (269)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Film si drží atmosféru, ale chybí mu drajv. 1) Změna společenských pořádků prostě sama o sobě nestačí vysoké laťce, kterou nastavila původní trilogie. Chybí nadhled nad kapitalismem. Tvůrci se neoprostili od socialistického vnímání reality. Jako byste chtěli od člověka, co se topí, posoudit krásy okolní krajiny. 2) Původně jsem film ocenil dvěma hvězdičkami. S odstupem času však nostalgie vítězí a přidávám i třetí. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Ne, nemám pocit, že by týmu kolem Kleina došel dech. To jen ten nápad reflektovat kapitalismus, ten film sráží. Všude tam, kde se film společenských změn nedotýkal, šlo skorem o staré dobré básníky, jen trochu cyničtější. Bohužel takových chvilek však je ke spatření příliš málo na dobrý film. Oněm "reflexím" se může smát jen ten, kdo má pocit, že mu to nové zřízení zle ublížilo. ()

Reklama

lennyd 

všechny recenze uživatele

Ani nová práce ani velká láska s bezdíkovskou kráskou Píšťalkou Štěpánovi Šafránkovi (Pavel Kříž) nevydržela, a tak se vrací zpět do rodného městečka, aby zde našel své štěstí. Na poli pracovním mu pšenka moc nekvete - nabídky se sice hrnou, ale ani jedna z nich nevyhovuje jeho etickým zásadám. To na poli lásky je vše veselejší - a všesokolském sletu poznává krásnou Ute (Tereza Brodská), se kterou jsou naladěni na stejnou vlnu .. K charakteristice filmu stačí jediná věta - je nejslabší z celé básnické série (i pětka byla lepší, ale o tom zase jinde). Pavel Kříž už není ten "správný" Štěpán Šafránek, a celkově vypadá tak o dvacet let starší a jeho herecký výkon-nevýkon je tak trochu k pláči. Jeho příhody v rámci tohoto dílu jsou bez ladu a skladu naházeny za sebe, aniž by dávaly nějaký hlubší smysl - a náhled na novodobý kapitalismus v praxi mi taky moc nesedl.... ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě s ostatními básníky se to moc srovnávat nedá. Štěpán už není vyjevený medik s básnickým střevem a i ty jeho dívenky nějak zestárly. Klein se pokusil další vývojovou etapu Štěpána protnout s vývojovou etapou v naší zemi. Nástup kapitalismu, který si v těch časech představoval každý jinak je ve filmu celkem solidně ztvárněn ve vší své archaičnosti a nedokonalosti prvních let, kdy jako vrchol podnikatelské top módy frčela fialová sáčka, bílé ponožky v mokasínech a ojeté Opely a Sierry dotažené z Germánie. Myslím, že z tohoto hlediska je film právě ve vztahu k ostatním předešlým dílům dost nedoceněný. Předpokládám však, že se to časem zlepší stejně jako k tomu došlo u Kurva hoši guten tag od Chytilové... Tři müsli tyčinky s oříšky (ty doporučené lékařem a nejdražší). * * * ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Konečně Štěpánovi po všech těch uťápnutých blondýnách dali akční a živou černovlásku. Z celé básnické série mám k tomuhle dílu asi nejvřelejší vztah. Jako jediný jsem ho viděl v kině a navíc jsem na něm byl s holkou, která se tehdy nápadně podobala Brodské (možná proto jsem to pak měl jednodušší). Navíc si tuhle dobu živě pamatuji a tak mě všechny ty kapitalisticko-budovatelské odkazy a vtípky hrozně baví. I dneska. Jen ten konec mi připadal vždycky tak trochu divný. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (12)

  • Ačkoliv to ve filmu zůstává nerozřešeno, představitelka Píšťalky (Eva Vejmělková) v jednom z rozhovorů přiznala, že dítě, které v tomto filmu její postava má, je skutečně Štěpána Šafránka (Pavel Kříž). Píšťalka měla původně žít s učitelem Hájkem z minulého dílu a být mu ženou v domácnosti, ale herečka přesvědčila režiséra Dušana Kleina, aby její postavu přepsal tak, aby byla soběstačnější. Stala se z ní tak matka samoživitelka. (fifox)
  • Natáčelo se v Praze, Mělníku, na nádraží v Příbrami, Kladně (v nemocnici) a ve Škvorci. [Zdroj: filmovamista.cz] (SONY_)
  • Film videlo v kinách 5,5 miliónov divákov. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama