Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Je parný duben roku 1993 a nedaleko malého města Waco v texaské pustině dojde k jednomu z největších masakrů v novodobé americké historii, kde na jedné straně stála samotná vláda Spojených států a na straně druhé náboženská sekta připravená bránit své hodnoty. Seriál mapuje tuto tragickou skutečnou událost i to, co jí předcházelo, v šestidílném provedení plném napětí a dramatu do poslední chvíle. (vyfuk)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

Fr 

všechny recenze uživatele

„SHLEDÁME SE NA NEBESÍCH...“ /// Uprostřed Texaskejch planin, 14 km od města Waco, na kopci zvaném Mount Carmel se mezi 28. únorem a 19. dubnem 1993 odehrál jeden z největších průserů americkejch vládních složek. Série přináší nezávislej pohled na událost, která skončila smrtí čtyř agentů ATF a 76 členů náboženskýho hnutí Davidiáni. Na seriálu spolupracovali David Thibodeau, který byl do poslední chvíle s členy sekty na farmě a agent FBI Gary Noesner, který vedl vyjednávání. Nevznikla tak jednobarevná story o podivným náboženským kultu, ale fungující dramatickej příběh, ve kterým se (v našem zájmu) pravda kloubí s fikcí. Je to seriál dvou mužů (když nepočítám Koreshe). Taylor Kitsch už ukázal, že dokáže bejt králem smutnejch lidskejch okamžiků (TEMNÝ PŘÍPAD 2). Díky němu je tahle cesta do hlubin Koreshovi duše opravdová! Sympatie „druhý strany“ pro sebe ukradl Michael Shannon. Když nadejde čas k rekonstrukci událostí… chtě nechtě musím s těma lidma soucítit. Po tom všem, co ty hovada ze státních složek předváděj… tady jde Bůh stranou. Takže ač neznaboh – nemám slov. Emoce jedou naplno a já už dlouho nebyl tak nasranej – pardon, emočně vysílenej. Myslím, že o to šlo. Američani prostě dokážou bojovat i sami proti sobě. I v tomhle je ten seriál poučnej. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knížky, který napsali člen sekty David Thibodeau – „Waco: A Survivor’s Story“ a agent FBI Gary Noesner - Stalling for Time: My Life as an FBI Hostage Negotiato, neznám. 2.) Zabila mě pohádka. Ta vo těch Sedmi pečetích. 3.) Thx za titule „twister78, leletoto, Lucifrid a KevSpa. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

Azrael515 

všechny recenze uživatele

Waco obstoji len ako jednostranna obzaloba bezpecnostnych zloziek. Co je vzhladom k faktu, ze na nase institucie by sme mali klast omnoho prisnejsie kriteria nez na vodcov nasich siekt, asi v poriadku. No osobne mi nieje laxny pristup k dostupnym faktom a dramatizujucim skratkam az tak sympaticky. U tragedii tychto rozmerov aspon predstieram elementarnu nestrannost. Pripadne sa vzdam historickej doslovnosti a dielo pojmem ako dramu inspirovanu skutocnostou s pravom na vlastny interpretacny presah. Ako drama strhujuce, ako historicky film hlboko fabulujuce a relativizujuce. Inymi slovami smutne doslovna exploitacia. ()

Reklama

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

Po seriálu Narcos tu máme další seriál, který se točí kolem velkého amerického problému. Tentokrát to ale nejsou drogy, nýbrž sekta, kvůli níž přišlo 51 dní trvající obléhání. Těžko říct, která strana je na vině víc, ale samozřejmě za to můžou obě. Na jedné straně tu máme fanatika, který svým lidem nic nedovolí a slibuje jim Boží spásu, ale životy ostatních jsou mu ukradeny. Na druhé straně první máme unáhlené ATF, po kterých to převezme FBI se skvělým vyjednavačem Garym a ne příliš schopnými šéfy. Nejhorší na všem je samozřejmě přístup FBI, kteří odmítají přijmout své chyby a veškeré smrti a problémy hází na druhé. Na seriálu musím hlavně pochválit herecké výkony, všichni své role zvládli opravdu bravurně. 85% ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Snažit se rovnoměrně vykreslit pozici obou stran obléhání nemohlo z logiky věci dopadnout stoprocentně. Máme-li na jedné straně pragmatickou státní mašinu s devadesáti poradci ve stanech nad mapami a vysílačkami a na straně druhé hluboce věřící ztracence, jež se vší upřímností čekají na zásah zhůry, kteroužto víru nelze zpochybňovat u lidí, kteří s důvěrou a na počkání předhazují své ženy a dcery do natřepaného lože svého vůdce, je zřejmé, že pro takovou práci nebude lehké najít jednotnou formální metodu. Dowdlovic bráchové na to jdou od lesa a staví celou sérii na vnitřních konfliktech na obou stranách, z nichž od začátku víme, na čí straně je pravda. Problém je, že onu nejednoznačnost seriál jenom hraje, protože zatímco problematický aspekt komunity ve Waco seriál zabírá zejména v prvních dvou dílech, v posledních čtyřech jsou díky policejnímu zákroku již tyto dva prakticky zapomenuty a sledujeme jenom kavalérii mizerných rozhodnutí logicky ústících ve finální katastrofu. A posledním záběrem je pak naprosto jasné, komu ve finále dává za pravdu. Jakkoli se v tomto s autory nedá nesouhlasit (bavíme se o charakteru zákroku, nikoli o charakteru oné komunity), měla ona pozice být zřejmá od začátku a neprostituovat se instantnímu napětí a atrakcím. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Jako vymyšlený seriál by to bylo hodně zajímavé, ale jelikož to má být vykreslení skutečné události, tak to už je trochu problém. Koresh je tam Tayleorem Kitschem ztvárněn v podstatě jako sympaťák, který má své svaté poslání, z kterého nemůže uhnout. A v té stejné logice není žádná oběť dost velká, všechno jsou jen zkoušky a testy víry. Svými věrnými sice manipuluje, ale jen tak zlehka, neškodně až téměř laskavě; nijak je tam nedrží. Kdyby opravdu chtěli, odejít můžou kdykoliv. Ale takhle to zcela jistě ve skutečnosti nebylo (informace z vnitřku sekty čerpají hlavně z knižní předlohy Davida Thibodeaua, čerstvého Davidiána, který jako jeden z mála celou tragédii přežil - a který má ve scénáři navíc roli naprostého superklaďase - takže na jeho objektivitu se můžeme spoléhat jen těžko). Ale že to FBI pěkně zpackala, o tom tedy žádná. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (26)

  • V seriálu je zachycen incident v Ruby Ridge. Ruby Ridge bylo místem jedenáctidenního obléhání poblíž Neapole v Idahu v USA. Začalo 21. srpna 1992, kdy se Randy Weaver, členové jeho nejbližší rodiny a rodinný přítel Kevin Harris bránili maršálům Spojených států (USMS) a záchranného týmu FBI (FBI HRT). Vše začalo kvůli tomu, že Weaver nezaplatil poplatky za zbraně. Počáteční setkání mezi šesti americkými maršály a Weaversem vyvrcholilo v přestřelku a smrt maršála Williama Francise Degana (42 let), Weaversova syna Samuela (14 let) a Weaverova psa Strikera. Při následném obléhání Weaverovy chaty, vedeném FBI, byla Weaverova žena Vicki (43 let) zabita ostřelovačem FBI. Všechny oběti zemřely v prvních dvou dnech operace. Konec obléhání byl nakonec vyřešen civilními vyjednavači. Přeživší členové rodiny Weaverových obdrželi v roce 1995 odškodné 3,1 milionů amerických dolarů za smrt Vicki Weaverové a Samuela Weavera. Kevin Harris přijal v roce 2000 odškodné 380 tisíc dolarů. (Rollo_Tomasi)
  • Ani v době vydání seriálu nejsou úplně přesvědčivé zprávy o tom, co se tehdy uvnitř hnutí odehrávalo, ale Koreshovu pozici nejspíš nikdo nezpochybňoval, jak to naopak vyplývá ze seriálu Waco vysílaného právě k pětadvacátému výročí této tragédie. (Garch)
  • Při obležení Waco měl tým vyjednavačů z FBI celkem 25 členů. (Rollo_Tomasi)

Reklama

Reklama