Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Je parný duben roku 1993 a nedaleko malého města Waco v texaské pustině dojde k jednomu z největších masakrů v novodobé americké historii, kde na jedné straně stála samotná vláda Spojených států a na straně druhé náboženská sekta připravená bránit své hodnoty. Seriál mapuje tuto tragickou skutečnou událost i to, co jí předcházelo, v šestidílném provedení plném napětí a dramatu do poslední chvíle. (vyfuk)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (100)

Ant 

všechny recenze uživatele

Výborné, děsivé, neuvěřitelné, tragické. Jen zběžně jsem věděla do čeho jdu a pokud to jde, doporučuju vědět o ději co nejméně. Díky tomu byl konec tak psychicky zdrcující. Sama jsem musela poslední epizodu několikrát zastavit, protože jsem nemohla pochopit, že sleduju realitu a ne fikci. Tohle z Waco dělá téměř docudrama. Michael Shannon a Taylor Kitsch jsou ve svých rolích brilantní. Hlavně Kitch v roli Koreshe prakticky zmizí a zůstane jen charismatický vůdce "kultu". Waco funguje jako mini ukázka politky USA a jejich mindsetu celkově. Je to tak smutné, až je skoro úsměvné, jak dobře to tahle tragédie vystihuje. Syrová minisérie, která si nebere servítky při zobrazení postupů vlády a naopak humanizuje oběti. Jeden z nejsilnějších TV zážitků tohoto roku. ()

Azrael515 

všechny recenze uživatele

Waco obstoji len ako jednostranna obzaloba bezpecnostnych zloziek. Co je vzhladom k faktu, ze na nase institucie by sme mali klast omnoho prisnejsie kriteria nez na vodcov nasich siekt, asi v poriadku. No osobne mi nieje laxny pristup k dostupnym faktom a dramatizujucim skratkam az tak sympaticky. U tragedii tychto rozmerov aspon predstieram elementarnu nestrannost. Pripadne sa vzdam historickej doslovnosti a dielo pojmem ako dramu inspirovanu skutocnostou s pravom na vlastny interpretacny presah. Ako drama strhujuce, ako historicky film hlboko fabulujuce a relativizujuce. Inymi slovami smutne doslovna exploitacia. ()

Reklama

decouble 

všechny recenze uživatele

Překvapilo mě, že spíše, než kritika náboženských sekt, je Waco především obžaloba militarizace amerických policejních složek a s tím souvisejícího jejich selhání kultivovat důležitou schopnost komunikace s potenciálními podezřelými. V kontrastu s westernovým přístupem policajtů tu stojí (jako vždy) brilantní Shannon, který hraje zkušeného vyjednavače a vlastně i Kitsch jako vůdce sekty Koresh, který vystupuje jako schopný a sebevědomý komunikátor. Krom toho pak Waco ukazuje, že americká skepse a nedůvěra ve stát a jeho instituce, má své základy v podobných příbězích jako je tento. V jádru je to vlastně strašně smutný příběh (nehledě na to, kdo je opravdu zodpovědný za tragický konec), který nenabízí nějaký lepší pohled do budoucnosti. A v dnešní době, kdy je nedůvěra v instituce akcelerována sociálními sítěmi a militarizace americké policie se rozhodně nezastavila, je to až nadčasový dílo. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Působivá rekonstrukce skutečných událostí snažící se o vyváženost, přičemž jako padouši z toho překvapivě nevycházejí sektáři, ale vládní bezpečnostní složky, které jdou do akce z pochybných důvodů a dopustí se řady těžkých přehmatů, manipulací a šikanování. Skutečnými hrdiny v konfliktu a fascinujícím vleklém vyjednávání pak nejsou velitelé obou stran, ale do značné míry bezmocné hlasy rozumu pod nimi. Herecky nejvděčnější roli vůdce sekty ustál Kitsch obsazený proti svému dosavadnímu typu hezounů, Shannon hrající hlavního vyjednavače FBI ho ale svým charizmatem kdykoliv strčí do kapsy, stejně tak Culkinovi stačí málo, aby si diváka získal. Ženské figury na téhle šachovnici pak nemají téměř žádný význam. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Natočiť kontroverznú udalosť pri texaskom mestečku Waco bola určite veľmi náročná vec z pohľadu objektivity, lebo bezpečnostné zložky pri incidente zlyhávali na celej čiare a taktiež aj sekta Davida Koresha mala riadne maslo na hlave. Podarilo sa, tvorcovia ponúkli vyvážený pohľad na čiernu udalosť a určite k tomu napomohli knižné predlohy vyjednávača Garyho Noesnera a jedného z obyvateľov osudného domu "davidiánov" Davida Thibodeaua. Seriál bez škrupulí pojednáva o manipulácii informácií v médiach či náboženskom fanatizme a otvára mnoho otázok o bezpečnostných zložkách štátu alebo právach jednotlivcov. Profesne je natočený na vysokej úrovni, herecké obsadenie ponúka skvelé zážitky. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (26)

  • Ve skutečnosti se David Thibodeau (Rory Culkin) s Davidem Koreshem (Taylor Kitsch) nesetkal v music baru, nýbrž v obchodě Guitar Center. Koresh mu podal vizitku, na které bylo cosi napsáno, načež mu Thibodeau odpověděl, že nechce být v křesťanské kapele. Po týdnu přemýšlení jim ale sám zatelefonoval a rozhodl se je poznat blíže. (Nick321)
  • Dle svědectví zúčastněných David Koresh (Taylor Kitsch) skutečně odpovídal na trýznivé zvuky ze strany FBI hraním své vlastní hudby. Na rozdíl od seriálu toto dělal, dokud útočící síly federálů neodřízly celý davidiánský komplex od elektřiny. (Nick321)
  • V 15. minutě, když se David Koresh (Taylor Kitsch) a David Thibodeau (Rory Culkin) poprvé setkají v baru, zahrají na pódiu píseň „My Sharona“ od americké rockové kapely The Knack, která vyšla v roce 1979 jako jejich debutový singl. (Trajektt)

Reklama

Reklama