Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Je parný duben roku 1993 a nedaleko malého města Waco v texaské pustině dojde k jednomu z největších masakrů v novodobé americké historii, kde na jedné straně stála samotná vláda Spojených států a na straně druhé náboženská sekta připravená bránit své hodnoty. Seriál mapuje tuto tragickou skutečnou událost i to, co jí předcházelo, v šestidílném provedení plném napětí a dramatu do poslední chvíle. (vyfuk)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (100)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velice pomalý rozjezd, ale později velmi zdařilé. Dříve jsem příběh o sektě Davidiánů ve Wacu neznal, po seriálu jsem se o ni začal zajímat (což je doufám záměr tvůrců). Bohužel některé okamžiky nejsou úplně přesné a lehce otočené do pozice, v které jako by seriál chtěl křičet "americké policejní/tajné/vojenské složky jsou prostě zlé a špatné". Svět není tak bílý a černý, jak je chvílemi naznačováno. Hlavně mi přišlo, že tvůrci "nadržují" sektě Davidiánů a jejich vůdci, který rozhodně není svatoušek. Druhý úhel pohledu zevnitř sekty je tak pro mě ještě zajímavější než samotný spor vyjednávače s vedoucím úderné jednotky... Jak si někdo dokáže omotat skupinu vzdělaných a inteligentní rodin okolo prstu, využívat je a ovládat, to je pro mě prostě zajímavější. ()

IceQueen 

všechny recenze uživatele

Seriál nám predkladá svoju zľahka tendenčnú verziu skutočných udalostí z masakru vo Waco. Ak nepoznáte fakty a chcete sa nechať prekvapiť, nepokračujte v čítaní. Takže takto, som ochotná uveriť, že jusácke písmenkové agentúry zamestnávajú značné množstvo streľbychtivých tupoňov, ktorí mohli vypáliť tú osudnú prvú guľku a spustili tak streľbu na oboch stranách (aspoň sa im potvrdilo podozrenie, že na pozemku sú zbrane). A to, že ich IQ nedopustilo, aby rozum zvíťazil nad testosterónom a napumpovali tým sektárskym trúbam do baráku vysokohorľavý nesmrtiaci! slzák, ktorým ich nechtiac upálili, je čistá pravda. Ale nie som ochotná zožrať, že Koresh bol len príjemný chlapík, ktorý sa trochu stratil v biblii a pod vplyvom stresu zmagoril. Bol to pedofilný, tyranský a fanatický narcis, ktorý zneužíval oddanosť svojich stúpencov. Napríklad, boh mu prikázal, že iba on jediný môže spať s členkami cirkvi, chytrý bastard (niektorí chlapi sa práve zasnili). Čo sa "incidentu" týka, 51 dňového obliehania základne Davidiánov a následnej tragédie, takto to vyzerá, keď sa ozbrojený kretén dostane do konfliktu s ozbrojeným dementom, ľudia umierajú. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Působivá rekonstrukce skutečných událostí snažící se o vyváženost, přičemž jako padouši z toho překvapivě nevycházejí sektáři, ale vládní bezpečnostní složky, které jdou do akce z pochybných důvodů a dopustí se řady těžkých přehmatů, manipulací a šikanování. Skutečnými hrdiny v konfliktu a fascinujícím vleklém vyjednávání pak nejsou velitelé obou stran, ale do značné míry bezmocné hlasy rozumu pod nimi. Herecky nejvděčnější roli vůdce sekty ustál Kitsch obsazený proti svému dosavadnímu typu hezounů, Shannon hrající hlavního vyjednavače FBI ho ale svým charizmatem kdykoliv strčí do kapsy, stejně tak Culkinovi stačí málo, aby si diváka získal. Ženské figury na téhle šachovnici pak nemají téměř žádný význam. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Natočiť kontroverznú udalosť pri texaskom mestečku Waco bola určite veľmi náročná vec z pohľadu objektivity, lebo bezpečnostné zložky pri incidente zlyhávali na celej čiare a taktiež aj sekta Davida Koresha mala riadne maslo na hlave. Podarilo sa, tvorcovia ponúkli vyvážený pohľad na čiernu udalosť a určite k tomu napomohli knižné predlohy vyjednávača Garyho Noesnera a jedného z obyvateľov osudného domu "davidiánov" Davida Thibodeaua. Seriál bez škrupulí pojednáva o manipulácii informácií v médiach či náboženskom fanatizme a otvára mnoho otázok o bezpečnostných zložkách štátu alebo právach jednotlivcov. Profesne je natočený na vysokej úrovni, herecké obsadenie ponúka skvelé zážitky. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Výborné, děsivé, neuvěřitelné, tragické. Jen zběžně jsem věděla do čeho jdu a pokud to jde, doporučuju vědět o ději co nejméně. Díky tomu byl konec tak psychicky zdrcující. Sama jsem musela poslední epizodu několikrát zastavit, protože jsem nemohla pochopit, že sleduju realitu a ne fikci. Tohle z Waco dělá téměř docudrama. Michael Shannon a Taylor Kitsch jsou ve svých rolích brilantní. Hlavně Kitch v roli Koreshe prakticky zmizí a zůstane jen charismatický vůdce "kultu". Waco funguje jako mini ukázka politky USA a jejich mindsetu celkově. Je to tak smutné, až je skoro úsměvné, jak dobře to tahle tragédie vystihuje. Syrová minisérie, která si nebere servítky při zobrazení postupů vlády a naopak humanizuje oběti. Jeden z nejsilnějších TV zážitků tohoto roku. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (26)

  • Zprvu celou akcí řídil úřad ATF, což je úřad pro kontrolu alkoholu, tabáku a zbraní. Až později se přidala FBI společně s Národní gardou. (Patrik)
  • Agent FBI Mitch Decker (Shea Whigham) nosí neprůstřelnou vestu s nápisem HRT. HRT je zkratka „Hostage Rescue Team“ (Záchranný tým rukojmí). HRT je elitní taktická jednotka FBI, která byla založena v roce 1982. Vznik HRT byl inspirován armádní elitní jednotkou Delta Force. HRT zasahovala v USA proti militantním skupinám, teroristům a nebezpečným zločincům. Jednotka HRT byla úspěšně nasazena ve více než dvou stech případů na území USA i v zahraničí (např. v Afghánistánu a Iráku). (Rollo_Tomasi)
  • David Koresh se narodil 17. srpna 1959 v texaském Houstonu jako Vernon Wane Howell. Jeho matce tehdy bylo pouhých 14 let a později se z ní stala alkoholička. Svého otce Howell nikdy nepoznal. Ve čtyřech letech ho matka předala do péče Earline Clark, matky svého tehdejšího přítele. Když bylo Koreshovi 8 let, údajně ho znásilnil gang starších spolužáků. (Garch)

Reklama

Reklama