Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Román M. Viewegha Výchova dívek v Čechách je vlastně prvním porevolučním (a po revoluci i napsaným) původním českým literárním bestsellerem. V jeho textu se umně slučuje humor, politika, sex, autorská sebereflexe i existenciální metafyzika. Stal se předlohou ke stejnojmennému filmu, který vypráví příběh Oskara, českého učitele a začínajícího spisovatele (O. Pavelka). Oskar dostane od místního zbohatlíka (M. Lasica) nabídku a těžko jí dokáže odolat: za peníze, několikanásobně převyšující jeho měsíční plat, má v kurzu tvůrčího psaní doučovat milionářovu dceru (A. Geislerová), která s ním zpočátku naprosto odmítá komunikovat. Do tvrdohlavé dívky se posléze zamiluje, nedokáže však kvůli ní opustit svou ženu a dceru a už jen zpovzdálí sleduje svou vyprahlou lásku, jak se řítí k neodvratnému konci… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (123)

no2 

všechny recenze uživatele

4/10 - Výchova dívek v Čechách není špatný film. Není o moc horší než Báječná léta pod psa. Jenže - literární předloha, podle které byla Výchova natočená, je už o třídu níž než Léta... V tom je ten problém. Natočit nějaký film podle některého Vieweghova románu znamená sice slušný divácký ohlas, ovšem na Českého lva či na jiné ocenění tohle prostě nemá. V případě Něžného barbara měl Petr Koliha k dispozici kvalitní literární předlohu a filmem nic nezkazil. U Výchovy... režisér svůj um potvrdil a dopadlo tak, že film převyšuje knihu. ()

Woyczek 

všechny recenze uživatele

Film mě moc nepobavil a ani moc neposunul dál. Dvě hvězdy jsou za pár scén, kde jsem se opravdu od srdce nasmál (třeba, když pan učitel dorazil pocelonočním flámu do školy, kde se ho ujali kolegové z kabinetu), ale jinak jsem se na film poslední půlhodinu dodívával, jen abych věděl, jak to teda dopadne. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Výchova spĺňa asi všetky kritéria midcultu podľa Umberta Eca. Je to s tými definíciami komplikovanejšie, ale zhruba aj pre tento film platí, že ide o masový produkt, využívajúci neinvenčné artové prostriedky k tomu, aby u svojho diváka vyvolal dojem umeleckého zážitku. Takže tam dáme vnútorné monológy, citáty rôznych spisovateľov do obrazu a hlavná postava je intelektuál- a spisovateľ. No a ako vyjadriť lepšie spaľujúcu vášeň ako milovaním v aute za jazdy v plnej prevádzke? Koliha však túto adaptáciu nakrútil vcelku svižne, nerušivo a nikdy nenudí. Len keby ten nevkus deväťdesiatok nekričal z každého záberu. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Kolega honajz2 napsal před pár dny k jinému filmu, že existují tři neustále omílané klišé prvky novodobého českého filmu: sex, blití a smrt. V duchu mu s úsměvem dávám za pravdu, onedlouho na to vidím zrovna český film a neplánovaně si potvrzuji, že tomu tak skutečně je... :o) Ale nejen díky těmto prvkům působí zde samotný děj dost předvídatelně, zvláště pak pokud jde o proměnu a osud ústřední dívčí postavy. Na druhé straně přes nepříliš pozitivní dojmy spočátku, kdy mi film ani hlavní postava spisovatele v podání nesympatického Pavelky příliš nesedli, jsem se docela zadíval a dokázala mě zaujmout i výtvarní stylizace ve vybraných scénách. Prolínání vyprávění různými citacemi od slavných osobností či různých knih je zde určitě originálním prvkem, ač využíván v tak obrovské míře, že brzy mě spíše otravoval. Hlavní devizí Výchovy dívek v Čechách pak pro mě byla Aňa Geislerová, která již v pouhých 21 letech prokázala svůj nesporný talent a dodala navíc postavě Beáty opravdu příjemné kouzlo. I díky ní mi snad z tohoto filmu i po čase zbydou nějaké pozitivní dojmy, který bych možná v rámci té české romantické komedie i dokázal vnímat jako mírný nadprůměr? [60%] ()

MarkHoppus 

všechny recenze uživatele

Anna Geislerová už za svoji hereckou karíéru jasně dokázala, že patří mezi nejlepší české herečky. Ve Výchově dívek v čechách předvedla dobrý výkon a výborně tak doplnila sympatického Pavelku. Film má poměrně dobrý děj, i když se z velké části skládá z milostných pasáží dvou hlavních postav. Možná že kdyby jich tam bylo o trochu méně, filmu by to rozhodně neuškodilo. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Milionářská vila je na adrese Hejnická 311, Raspenava. Točilo se také v Chorvatsku v Umagu. Lom se jmenuje Kujalův a nachází se v Hřiměždicích. (sator)

Reklama

Reklama