Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmová pohádka na motivy pověstí o císaři Josefovi II. Stejně jako on i filmový císař Maxmilián (O. Vetchý) často mizí v přestrojení ze zámku, aby poznal život svých poddaných. Na jednom ze svých „výletů“ potká císařského tambora (P. Rajchert) vracejícího se z vojny. Spolu s ním prožívá četná dobrodružství. Setkají se nejen s loupežníky, ale i s lidskou hloupostí a proradností, která je málem přivede až na popraviště. Ani v této pohádce samozřejmě vedle napětí, přátelství a humoru nechybí láska, která i ty nejchmurnější vyhlídky nakonec promění v dobro. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (111)

Jaromír 

všechny recenze uživatele

Nic moc, znovu tuto pohádku už vidět nemusím. Film měl rozhodně na víc. Na to, že měl film hodinu a čtvrt se v něm skoro nic nestalo. Neseděla mi ani amatérská kamera a mluvený projev. Nevím, jestli to namlouvali až dodatečně, či to není chyba jen mé kopie, ale kvalitou post-synchronů mi to připomělo porevoluční porno filmy, někdy jsem až vyprskl smíchy :). S takovými herci jako je Vetchý atd. se dalo udělat víc, pro mě velké zklamání. Vetchý, Skopeček a Goldflam dělali co mohli ale sami to neutáhli ()

UncleG odpad!

všechny recenze uživatele

Není zcela jisté, jestli v roce 98 už na Moravu dorazila kamerová technika, protože tohle bylo evidentně točený vydlabanou bramborou na proužky mlácený slámy. A jinak Televiznímu studiu Ostrava to zase střílí... Kanonáda prázdnoty a bezobsažnosti, nepřekvapivosti a kolosální nudy vrcholí asi nejdebilnější bitevní scénou všech dob. Pohádkou běhají psi a svazují loupežníky. Panna Márinka vystavuje z okna staré chaloupky svá poňoukadla (obě bohužel stejně rozostřená). A pak se tam děje něco, co by v jiný časoprostorový dimenzi mohlo částečně dávat smysl... Chtělo by se říct "snaha byla". Ale ona nebyla. Tak bohužel... ()

Reklama

Rami 

všechny recenze uživatele

Není to špatná pohádka, ale ani dobrá. Možná kdybych ji viděl před 15 - 20 lety, tak bych hodnotil jinak, ale dnes nemůžu dát víc jak 1 hvězdičku. Začátek mě vyloženě nalákal - dobré herecké obsazení, velmi zajímavý námět, sympatický hlavní hrdina... tím to ale končí. Najednou se začaly valit zápory jeden po druhém: chybí hlubší seznámení s postavami (film je na to moc sestříhaný a krátký), zlo je příliš infantilní a bezvýznamné, scénář je zejména v té druhé části velice bláznivý, postavy se povětšinou chovají nelogicky (panstvu chybí vznešenost a vážnost, turecký velvyslanec vzbudil akorát pocit trapnosti, atd.) a především - nejvíce toho vykoná pes (popřípadě psí smečka), čímž scénář degraduje někam hodně hluboko. Inu převeliká škoda - kdyby to dopadlo dobře mohlo to překonat všechny české novodobé pohádky. ()

česnek 

všechny recenze uživatele

V této pohádce je pěkně a velmi povedeně vyjádřený motiv z románu "Princ a chuďas". Princ nebo-li císař (Ondřej Vetchý) se rád převléká za chudáka, aby zjistil, jak žijí poddaní. Z chudáka se mu najednou nedaří dostat se zpět do postavení císaře. Ve finále trumfuje, stává se opět císařem a pokoří nepoctivce v čele se správcem panství. Krom tohoto je však pohádka jinak velmi chudá na zajímavé příběhy a zápletky. Nepříliš přesvědčivě zvládnuté role ostatních herců vyvažuje velmi zdařilý výkon herce Ondřeje Vetchého. Nejedná se o žádnou výpravnou pohádku - málo herců, málo komparzu, málo kulis, patrný omezený rozpočet. Přesto oceňuji alespoň vhodně vybraný zámek (byť téměř bez inventáře) a některé venkovské chalupy. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Císař a tambor je tak jednoduchá pohádka, že její nasazení do kin vypadá i po letech jako špatný vtip. Přitom jde o ideální materiál pro televizi. Ještě divnější je, že Křístkovi nikdo neomlátil scénář o hlavu. Ty dvě stránky sice natáhl přes hodinu, ale při tak krátké stopáži působí občasné němé pasáže směšně. Nepotěší ani absence ženské krásy. Jeden bujný dekolt to fakt nezachrání. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Natáčelo se na zámcích Bruntál, Náměšť nad Oslavou, Dobroslavice a zřícenině hradu Cornštejn, točilo se také ve skanzenu Rožnov pod Radhoštěm. (M.B)
  • Pohádka je natočená na motivy příběhů o císaři Josefu II., který se stejně jako císař v pohádce údajně vydával v převleku mezi prostý lid. (Matej.Krajci)

Reklama

Reklama