Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1967, během války ve Vietnamu, nastupuje skupina nových rekrutů na výcvik k námořní pěchotě. Čeká je zde vojenský dril, ale hlavně tvrdý a nesmlouvavý seržant Hartman, který vojáky despoticky drezíruje a šikanuje. Mezi rekruty jsou vojíni Vtipálek, Kovboj a také neohrabaný a tlustý Leonard. Hartman ho neustále ponižuje, za jeho neúspěchy začne dokonce trestat celou rotu. Ne každý je schopen takový dril přežít a zachovat si zdravé myšlení. Leonard se uzavírá do sebe, přestává komunikovat s okolím, nakonec zastřelí Hartmana a pušku obrátí i proti sobě. Vtipálek, po čase seržant, se stane válečným zpravodajem. Dorazí k bojové jednotce, které velí jeho kamarád z výcviku Kovboj. Jednotka je cílem vietnamského odstřelovače, vojáci jeden po druhém umírají, mezi nimi i Kovboj. Vtipálek nakonec nachází střelce, kterého jeho kolega z novin, válečný fotograf, postřelí. Je to mladinká Vietnamka... (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (940)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Čestně – nedivím se, že Stoneova Četa si ve své době vedla lépe... Kubrickův Vietnam je pro oko diváka přeci jen méně atraktivní, urbanističtější (žádné ztísněné džungle se nedočkáme), méně akční, rozvláčnější a obšírněji pojatý. Přesto je působivý, byť na můj vkus jaksi odosobněný a chladný. Za vůbec nejlepší považuji úvod a závěr filmu – mariňácká přípravka se sestává z neustávajícího řvaní péráka, otupujícího drillu a zpěvu oslavných písní. To vše v tradičně vynalézavém vizuálním podání made in mr. Kubrick (scéna kontroly ostříhaných nehtů se špalírem vojínů na bednách je nezapomenutelná). Závěrečná scéna se sniperem je naopak to nejosobnější, co dává všemu dosud viděnému zrůdný smysl... a patří mezi to nejdrastičtější, co je v tomto žánru k vidění. Za nejproblematičtějčí rys Olověné vesty považuju postavy, které jsou až příliš schematické a nenápadné, o to však více vyniká naprostá absurdita a odlidštěnost války. A samozřejmě též Kubrickův cit pro dramatičnost situace a její vizualizaci. Výtečný je i "dobový" písničkový soundtrack. Suma sumárum, Olověná vesta patří mezi ty mezi divácky "méně atraktivní" Vietnamy, ale po stránce ideové mezi nejzajímavější. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Teď už je mi celkem jasný odkud čerpal Sam Mendes do Mariňáka, použil dokonce i několik stejných scén. Mariňáka jsem viděl jako prvního a myslim že je to jen dobře, protože jsem si ho opravdu užil a zážitek z tohohle filmu mi to neubralo. Olovená vesta je tak skvěle natočená, že ani to, že jsem několik scén už viděl, nemůže zkazit dojem. První polovina je plná neuvěřitelně krutejch hlášek, nic drsnějšího jsem ve filmu snad ještě nikdy neslyšel. To co tam předváděl R. Lee Emery bylo prostě něco neskutečnýho. Po přesunutí do války už nejsou drsný hlášky a celkově film změní svojí tvář, ale pořád zůstává skvělá režie a dokonalá realističnost. Nic jinýho než 5* pro tenhle film neexistuje ()

Reklama

Anthony 

všechny recenze uživatele

Těžko na cvičišti, lehko na bojišti - to ovšem musí člověk cvičiště vůbec přežít. Film se dělí na dvě části (výcvik a akce ve Vietnamu), přičemž první mi přišla lepší, především díky neskutečným výkonům Lee Ermeyho (sám bývalý mariňák) a Vincenta D´Onofria. Film byl nominován na Oscara za scénář (Kubrick a další). ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Žádný jiný režisér nevytáhne z herců tolik jako právě Kubrick. Především ve výcvikovém táboře, kde se všichni mohou vyřvat až do nebe, je to krásně vidět i slyšet. První polovina je famózní, druhá jen dobrá, ale pochodové píšně a geniální práce s kamerou z toho i tak dělají výjimečný snímek. Jen mi nejde do hlavy, že zrovna Stanley dokázal natočit tak zábavné scény s prostitutkou. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Můžete dát srdce Ježíšovi, ale vaše prdel patří námořní pěchotě." Před válkou je nutné mozek vyndat z hlavy, lehce ho oprášit a pak začít důkladné vymývání. Seržant Hartman je přeborník v čistících praktikách a dokáže skvěle motivovat své "milované" chlapce. A pro mě není nic zábavnějšího, než když celá jednotka zběsile klikuje a příčina této zábavičky, vojín Pyle, si mezi ufuněnými postavami v klidu konzumuje koblihu. Jenže pár otcovsky zařvaných rad doprovázených předpisově provedenou "dekou" dokáže z kohokoli udělat vražedné monstrum. Jenom to časování se nepovedlo zcela doladit. To nevadí, chyby se stávají a členové bohem milované "věčné" námořní pěchoty se přesouvají do Vietnamu, aby zde mohli pochopit, jak je těžké osvobozovat někoho, kdo osvobozen být nechce. Tuto zkušenost získávají američtí nositelé svobody již mnoho let, ale zachycení "logiky válečného nesmyslu" se asi nikdy nepodařilo brilantnějším způsobem. ()

Galerie (107)

Zajímavosti (65)

  • Na začiatku scény odohrávajúcej sa v meste Hue, keď vojaci prestanú strieľať na budovu, si môžeme všimnúť, že veliteľ jednotky vo svojej M16 nemá vložený zásobník. Keď kamera obíde ostatných členov jednotky a vráti sa k nemu, môžeme vidieť, ako si zásobník vyťahuje a vkladá nový. (TMNT)

Reklama

Reklama