Reklama

Reklama

Lolita

Trailer

Obsahy(1)

Emigrant z Evropy Humbert Humbert je po příjezdu do města Ramsdale v New Hampshiru zasažen amorovým šípem a plánuje se oženit s Charlottou Hazeovou. Avšak jen proto, aby byl navždy blízko svému miláčku – Charlottině předčasně vyspělé dceři Lolitě! Filmař Stanley Kubrick prozkoumává téma sexuální posedlosti (námět, ke kterému se vrátí o 37 let později ve filmu Eyes Wide Shut) v této hořce komické a dojemně jímavé adaptaci románu Vladimíra Nabokova. James Mason hraje záludného a pošetilého Humberta, ženatého z nouze s Charlottou (Shelley Winters), který musí soupeřit s všudypřítomným a otravným Clarem Quiltym (téměř chameleonský Peter Sellers), když jeho duši polapí bezstarostná dospívající dívka (Sue Lyon) s oním „nádherným, poetickým a melodickým jménem“ – Lolita. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (281)

klerik 

všechny recenze uživatele

Film, ktorému vlastne nie je čo vytknúť. Kubrick známy príbeh podáva "hitchcockovským" spôsobom a mieša lásku, drámu, paranoju... Takmer všetci herci sú fantastickí (ale Sellers skrátka vyčnieva) a film ma aj vďaka skvelej hudbe tak vtiahol, že som vôbec nepostrehol, že má takú dĺžku. Zdá sa, že nech zobral Kubrick do ruky čokoľvek, vedel z toho urobiť zásadné dielo pre kinematografiu... ()

Webb 

všechny recenze uživatele

[7/10] (Anya, Harris-Kubrick, Seven Arts, Transwood) (Čb. /// Produkce: James B. Harris /// Scénář: Vladimir Nabokov podle vlastního románu /// Kamera: Oswald Morris /// Hudba: Bob Harris, Nelson Riddle /// Nominace na Oscara: Vladimir Nabokov (scénář)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Reklama

Lynn 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem shlédla svoji milovanou Lolitu (knihu a film z roku 1997 s Jeremy Ironsem v hlavní roli) i v původní filmové verzi z roku 1962. Byl to trochu nezvyk, Irons byl totiž jako Humbert Humbert geniální. Ovšem jako Lolita byla o stupínek lepší Sue Lyon. Mám jedinou výtku, která padá na hlavu obou režisérů (ačkoli Kubrickovi lze málokdy něco vytknout) - totiž Lolitě je, když ji Humbert prvně spatří a na první pohled jí podlehne, 12 let; právě to, že je ještě holčička a přitom mnohdy i žena, Humbertovi učarovalo, proto pro něj byla "nymfička". Obě představitelky Lolity byly ve svých 16, respektive 17 letech fyzicky příliš "dospělé", byť po herecké stránce zvládly vše na výbornou. A ani jednomu z filmů neuškodila víceméně vynucená zdrženlivost, spíše naopak. Vynikající drama, Kubrick i Nabokov. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Kubrickova Lolita ma nenadchla a dokonca ani príliš nezaujala. Možno je to obmedzeniami v dobe vzniku, možno tým, ako sa za 40 rokov posunuli hranice škandálneho, poburujúceho a šokujúceho. Určite je to film, ktorý je potrebné vidieť, už kvôli kompletnosti Kubrickovej filmografie, nenachádzam však ani jeden dôvod, pre ktorý by som ho chcel vidieť opakovane. To, že Peter Sellers hrá v tomto filme geniálne, je nepopierateľné. Ale vo filme Lolita mali takto hrať predovšetkým Sue Lyon a James Mason. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No tak tohle me hodne mile prekvapilo. Je mi jasny, ze Kubrick byl vyjimecnej reziser, ale precejen cernobily filmy, az na par vyjimek, nemam moc v lasce, protoze me jednoduse nudi, takze jsem od tohohle filmu zadnej extra zazitek necekal. Jenze to byla chyba, protoze tohle je naprosto paradni film, asi jeden z nejlepsich cernobilych co jsem kdy videl. Nejvetsi podil na tom maj herci. James Mason je naprosto genialni, jak behem nekolika sekund dokaze zmenit vyraz z "milujiciho tatinka" v podezrivavyho uchyla - coz je spis v druhe polovine filmu a nebo jak se neustale pretvaruje - prvni polovina. Samozrejme i ostatni jsou paradni, hlavne silene protivna Shelley Winters, dokonalej Peter Sellers, kterej tu moh bejt castejc a i Sue Lyon byla dobra. Navic je pekna, takze se na ni hezky divalo. Je dobre, ze z filmu Kubrick neudelal obycejny drama, ale je hezky prolozenej vtipnejma scenama, podbarvenej peknou chytlavou hudbou a je tu spousta nezapomenutelnych scen. Precejen je film uz starsiho data, takze mi zas tak skandalni neprisel, precejen vsechna ta skandalnost je tu odbyta recma, ale urcite ma co do sebe. Cekal jsem, ze mi bude vadit delka, ale film utek jakoby nic a me zustal vybornej zazitek. ()

Galerie (93)

Zajímavosti (37)

  • V úvodní scéně říká Quilty (Peter Sellers) „Já jsem Spartacus“, což byl odkaz předchozímu Kubrickovu filmu. (Kulmon)
  • Jedná se o první film, který režisér Kubrick natočil v Anglii. (gogos)

Reklama

Reklama