Reklama

Reklama

Lolita

Trailer

Obsahy(1)

Emigrant z Evropy Humbert Humbert je po příjezdu do města Ramsdale v New Hampshiru zasažen amorovým šípem a plánuje se oženit s Charlottou Hazeovou. Avšak jen proto, aby byl navždy blízko svému miláčku – Charlottině předčasně vyspělé dceři Lolitě! Filmař Stanley Kubrick prozkoumává téma sexuální posedlosti (námět, ke kterému se vrátí o 37 let později ve filmu Eyes Wide Shut) v této hořce komické a dojemně jímavé adaptaci románu Vladimíra Nabokova. James Mason hraje záludného a pošetilého Humberta, ženatého z nouze s Charlottou (Shelley Winters), který musí soupeřit s všudypřítomným a otravným Clarem Quiltym (téměř chameleonský Peter Sellers), když jeho duši polapí bezstarostná dospívající dívka (Sue Lyon) s oním „nádherným, poetickým a melodickým jménem“ – Lolita. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (284)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně jeden ze slabších Kubricků. Z dnešního pohledu velmi neskandální a strašně rozvláčné. Narozdíl od ostatních nemám potřebu nikterak vyzdvihnout Petera Sellerse, jehož Quilty mě otravoval kdykoli se zjevil (dáno však samozřejmě charakterem jeho postavy, nikoliv herectvím Sellerse), nýbrž Jamese Masona, jehož postava v průběhu filmu vzbudí snad všechny myslitelné emoce. Divácký zážitek mám sice spíše pozitivní, ale opakování projekce myslím nehrozí. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Kubrickova Lolita ma nenadchla a dokonca ani príliš nezaujala. Možno je to obmedzeniami v dobe vzniku, možno tým, ako sa za 40 rokov posunuli hranice škandálneho, poburujúceho a šokujúceho. Určite je to film, ktorý je potrebné vidieť, už kvôli kompletnosti Kubrickovej filmografie, nenachádzam však ani jeden dôvod, pre ktorý by som ho chcel vidieť opakovane. To, že Peter Sellers hrá v tomto filme geniálne, je nepopierateľné. Ale vo filme Lolita mali takto hrať predovšetkým Sue Lyon a James Mason. ()

Reklama

iamek 

všechny recenze uživatele

Můj nejslabší Kubrick. Kdyby film měl o 60 minut méně, tak se vůbec, ale vůbec nic nestane, protože mi celý děj přišel natahovaný a nudný. Potěšil výkon Petera Sellerse, kterého mám v hlavě zabudovanáho jako Růžového pantera. Takže jen jeden film se mi od Kubricka nelíbí. To není špatná bilance mistře. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $2miliónyTržby USA $9,250,000Tržby Celosvetovo $10,500,000║ bez kúska iskry rozťahaná telenovela, ktorá je absolútne príbehovo nevyvážená a nevie či má byť vážna alebo komická(za každým keď sa na pľace objaví Peter Sellers dej dostáva úplne iný nádych-komický), James Mason úplne mimo misu a ťažko mu uveriť nejaký ten vzťah z Lolitou, ďaleko horšie a povrchnejšie než verzia Adriana Lyne, uspávanka ktorá nemá dohromady čo ponúknuť, sklamanie ako hrom, neskutočne nevyrovnaný počin od Kubricka /20%/ ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Ne zrovna strhující, ale pořád dostatečně zábavné sledování, kam povede vztah starostlivého pána se skrývanými touhami a panenské, přirozenou ženskou svůdnost objevující adolescentky. Klidně a plynule vyprávěný příběh, psychologicky detailní a jemný, s překvapivými tragikomickými momenty a tajuplně nejednoznačnou postavou Petera Sellerse. Co mi ovšem v Kubrickově verzi Lolity trestuhodně chybí, je odkrytější nebo alespoň naznačené spektrum jejich intimního sblížení, které si v ní můžeme leda domýšlet. Hlavní postava Humberta z ní vychází spíše jako platonicky zamilovaný impotentní nešťastník, který svůj objekt touhy drží fanaticky zkrátka pouze proto, že ho sám nemůže mít. ()

Galerie (93)

Zajímavosti (37)

  • Osm let po premiéře snímku Stanley Kubrick uvažoval, co by udělal jinak: „Zdůraznil bych erotickou složku jejich vztahu se stejnou razancí jako Nabokov.“ (Zetwenka)
  • V románu má Dolores „Lolita“ Hazeová 12 let, ale ve filmu jí musí být kvůli cenzorům 14 let. (Zetwenka)

Reklama

Reklama