Reklama

Reklama

Lolita

Trailer

Obsahy(1)

Emigrant z Evropy Humbert Humbert je po příjezdu do města Ramsdale v New Hampshiru zasažen amorovým šípem a plánuje se oženit s Charlottou Hazeovou. Avšak jen proto, aby byl navždy blízko svému miláčku – Charlottině předčasně vyspělé dceři Lolitě! Filmař Stanley Kubrick prozkoumává téma sexuální posedlosti (námět, ke kterému se vrátí o 37 let později ve filmu Eyes Wide Shut) v této hořce komické a dojemně jímavé adaptaci románu Vladimíra Nabokova. James Mason hraje záludného a pošetilého Humberta, ženatého z nouze s Charlottou (Shelley Winters), který musí soupeřit s všudypřítomným a otravným Clarem Quiltym (téměř chameleonský Peter Sellers), když jeho duši polapí bezstarostná dospívající dívka (Sue Lyon) s oním „nádherným, poetickým a melodickým jménem“ – Lolita. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (281)

klerik 

všechny recenze uživatele

Film, ktorému vlastne nie je čo vytknúť. Kubrick známy príbeh podáva "hitchcockovským" spôsobom a mieša lásku, drámu, paranoju... Takmer všetci herci sú fantastickí (ale Sellers skrátka vyčnieva) a film ma aj vďaka skvelej hudbe tak vtiahol, že som vôbec nepostrehol, že má takú dĺžku. Zdá sa, že nech zobral Kubrick do ruky čokoľvek, vedel z toho urobiť zásadné dielo pre kinematografiu... ()

fishki 

všechny recenze uživatele

Ukážka toho, čo dokážu spraviť niektoré ženy. Nebolo to nič prevratné (a napriek režisérovi som od toho veľa neočakával). Sellersove šteky, Riddleova hudba a napokon Kubrickova réžia (i keď nie taká tá známa) to však držali celú tú dobu poctivo nad priemerom. Stanleyho najhorší film. Ale aj napriek tomu slušná filmárčina. ()

Reklama

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Kubrick natočil na svoju dobu celkom kontroverzný film o láske a sexuálnom napätí medzi Lolitou a jej nevlastným, o dosť starším otcom - vzdelaným pánom v podaní Jamesa Masona, hľadajúceho pôvodne podnájom v novom meste, kde by si mohol oddýchnuť a v kľude sa venovať svojej práci. Lenže osud to chcel inak. ### Film získal oprávnene ocenenie a je označovaný ako najlepšia verzia knihy Vladimira Nabokova. Vynikajúci Kubrick, jeho réžia, vypointované dialógy, príjemná hudba a výborné herecké výkony. Ale to by nebol Kubrick ak by to nebolo dokonalé vo všetkých smeroch. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $2miliónyTržby USA $9,250,000Tržby Celosvetovo $10,500,000║ bez kúska iskry rozťahaná telenovela, ktorá je absolútne príbehovo nevyvážená a nevie či má byť vážna alebo komická(za každým keď sa na pľace objaví Peter Sellers dej dostáva úplne iný nádych-komický), James Mason úplne mimo misu a ťažko mu uveriť nejaký ten vzťah z Lolitou, ďaleko horšie a povrchnejšie než verzia Adriana Lyne, uspávanka ktorá nemá dohromady čo ponúknuť, sklamanie ako hrom, neskutočne nevyrovnaný počin od Kubricka /20%/ ()

rawen 

všechny recenze uživatele

Jak už tady někdo napsal - tahle verze je moc usedlá - chtělo to více vystihnout tu posedlost a zvrhlost hlavní postavy (Jeremy Irons ve verzi z roku 97 to dokázal o moc líp). Ani postava Lolity se mi nezdála moc dobře zahraná. Přečtěte si knihu - tenhle film je prostě jen plytká napodobenina... Dost mi taky vadila špatně vybraná a monotónní hudba. Z atmosféry knihy jsou tu jen střípky. Jinak je Kubrick jeden z mých nejoblíbenějších režisérů. 29.1.2006 - zvyšuju hodnocení na 4* - zas tak špatné to není, při prvním hodnocení jsem se primárně zaměřil na porovnání filmu s knihou... Po druhém shlédnutí sezdávám, že Kubrickova Lolita sama o sobě obstojí. 7/10 ()

Galerie (93)

Zajímavosti (37)

  • I když se děj filmu odehrává v USA, je na mnoha budovách a exteriérech patrné, že natáčení probíhalo v Anglii. (gogos)
  • Stanley Kubrick zakoupil i práva na druhou Nabokovovu knihu "Laughter in the Dark", která byla "Lolitě" značně podobná, aby ji nemohly zfilmovat konkurenční produkce. (raffspIn)

Reklama

Reklama