Reklama

Reklama

Lolita

Trailer

Obsahy(1)

Emigrant z Evropy Humbert Humbert je po příjezdu do města Ramsdale v New Hampshiru zasažen amorovým šípem a plánuje se oženit s Charlottou Hazeovou. Avšak jen proto, aby byl navždy blízko svému miláčku – Charlottině předčasně vyspělé dceři Lolitě! Filmař Stanley Kubrick prozkoumává téma sexuální posedlosti (námět, ke kterému se vrátí o 37 let později ve filmu Eyes Wide Shut) v této hořce komické a dojemně jímavé adaptaci románu Vladimíra Nabokova. James Mason hraje záludného a pošetilého Humberta, ženatého z nouze s Charlottou (Shelley Winters), který musí soupeřit s všudypřítomným a otravným Clarem Quiltym (téměř chameleonský Peter Sellers), když jeho duši polapí bezstarostná dospívající dívka (Sue Lyon) s oním „nádherným, poetickým a melodickým jménem“ – Lolita. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (281)

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Kubrickov ďalší prejav geniality ktorým trýzni všetkých deviantov sveta. Veľavravná úvodná scéna lakovania nechtov, v ktorej mocná mužská ruka drží majestátne vyloženú útlu nohu nymfičky, je totiž celková erotika tohto filmu. Občas som bol aj ja sklamaný a predstavoval som si, ako by Lolitu natočil Cronenberg... Ale ten koniec (a vlastne aj začiatok) ma fascinoval a zároveň dojal. Toto sú pocity vyvolané maximálnym umením režiséra, toto sú pocity na 5 hviezdičiek. Mladá Sue Lyon bola dokonalá vo svojej úlohe, o Sellersovy nehovoriac (tomu by som dal za jeho schizofrenickú postavu rovno dvoch oscarov), ale James Mason mi fakt občas vadil. Ako mu aj Quilty povedal, vyzeral príliš normálne. A pre mňa preto aj nudne a nevýrazne. Ale keď sme pri tom Quiltym, Kubrick dokázal rozšírením jeho postavy (a eliminovaním vyššie spomínaného atribútu) nemysliteľné. Zobrať jedno dokonalé dielo a nesnažiť sa ho pokorne a s rešpektom spracovať, ale vytvoriť na jeho motívy druhé dokonalé dielo. Another piece of art... ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Dílo přivedené k dokonalosti spoluprácí Kubricka a Nabokova. Skoro se mi nechce věřit, jak geniálně si poradili s cenzurou. Na celém filmu je však nejvíce fascinující výkon P. Sellerse v roli Quiltyho. Nejlepší role, v jaké jsem měl možnost ho vidět. "Are you Quilty?" - "No, I'm Spartacus. Have you come to free the slaves or something?" ()

Reklama

Webb 

všechny recenze uživatele

[7/10] (Anya, Harris-Kubrick, Seven Arts, Transwood) (Čb. /// Produkce: James B. Harris /// Scénář: Vladimir Nabokov podle vlastního románu /// Kamera: Oswald Morris /// Hudba: Bob Harris, Nelson Riddle /// Nominace na Oscara: Vladimir Nabokov (scénář)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

V čom je toto kontoverzné, vážne nechápem, vek Lolity tu nie je myslím vôbec spomenutý, o explicitných scénach sa úchylom môže iba nechať zdať a celkovo je to proste normálny film s normálnym dejom. No a práve preto sa mi páčil, že aj bez týchto omáčiek okolo filmu je obsahová kostra zaujímavá, nikdy sa v priebehu 2,5 hodiny nenudíme a scenár dokáže niekolkokrát pekvapiť. Pointa a vyznenie sa týka skôr žien vo všeobecnosti ako veku hlavnej hrdinky, aspoň tak som to vnímal ja. Všestranný Kubrick dokázal z každej témy vždy vytrieskať maximum, nehovoriac o tom, že bol špecialistom na knižné adaptácie. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Předlohu jsem nečetl, nicméně je fascinující, jakým způsobem odstřelil Kubrick film do, místy až absurdní komedie. Škoda jen, že se drží příliš při zemi, bojí se skandálních momentů (první sex bych prostě nepochopil, kdyby mi znalec knihy po mém boku nedával průběžně doplňující informace) a nejde víc do hloubky. Kubrickova Lolita je povrchní hříčka se solidním hereckým obsazením, z něhož možná až nepatřičně vyčnívá exhibující Sellers... ()

Galerie (93)

Zajímavosti (37)

Reklama

Reklama