Reklama

Reklama

Lolita

Trailer

Obsahy(1)

Emigrant z Evropy Humbert Humbert je po příjezdu do města Ramsdale v New Hampshiru zasažen amorovým šípem a plánuje se oženit s Charlottou Hazeovou. Avšak jen proto, aby byl navždy blízko svému miláčku – Charlottině předčasně vyspělé dceři Lolitě! Filmař Stanley Kubrick prozkoumává téma sexuální posedlosti (námět, ke kterému se vrátí o 37 let později ve filmu Eyes Wide Shut) v této hořce komické a dojemně jímavé adaptaci románu Vladimíra Nabokova. James Mason hraje záludného a pošetilého Humberta, ženatého z nouze s Charlottou (Shelley Winters), který musí soupeřit s všudypřítomným a otravným Clarem Quiltym (téměř chameleonský Peter Sellers), když jeho duši polapí bezstarostná dospívající dívka (Sue Lyon) s oním „nádherným, poetickým a melodickým jménem“ – Lolita. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (284)

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Kubrick natočil na svoju dobu celkom kontroverzný film o láske a sexuálnom napätí medzi Lolitou a jej nevlastným, o dosť starším otcom - vzdelaným pánom v podaní Jamesa Masona, hľadajúceho pôvodne podnájom v novom meste, kde by si mohol oddýchnuť a v kľude sa venovať svojej práci. Lenže osud to chcel inak. ### Film získal oprávnene ocenenie a je označovaný ako najlepšia verzia knihy Vladimira Nabokova. Vynikajúci Kubrick, jeho réžia, vypointované dialógy, príjemná hudba a výborné herecké výkony. Ale to by nebol Kubrick ak by to nebolo dokonalé vo všetkých smeroch. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Teď, když jsem viděl už i remake Lolity z roku 97 s Ironsem, můžu tvrdit, že Kubrickova Lolita je lepší. Lepší jí dělá nejenom Peter Sellers, kterej ve svejch výstupech opět strhává pozornost na sebe, ale taky podle mě líp rozprostřenej děj, kterej je jako celek pro mě víc zabavnější než už zmíněnej remake. ()

Reklama

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Dílo přivedené k dokonalosti spoluprácí Kubricka a Nabokova. Skoro se mi nechce věřit, jak geniálně si poradili s cenzurou. Na celém filmu je však nejvíce fascinující výkon P. Sellerse v roli Quiltyho. Nejlepší role, v jaké jsem měl možnost ho vidět. "Are you Quilty?" - "No, I'm Spartacus. Have you come to free the slaves or something?" ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Dostatečně dramatická, dostatečně ironická, ale překvapivě málo naléhavá a osudová, taková je Kubrickova Lolita. Jsem rozmazlený z Lyneho dokonalého remaku, ale když vidím Humberta v Masonově zbytečně umírněném podání předvádět neodůvodněné paranoidní záchvaty a když si Shelley Winters jako Charlotte Haze ukňučeně stěžuje a přehrává přitom, tak ve mně všechno vře. Největší výhrou je tak samotná Lolita, jejíž čarovně okouzlující představitelka dokáže svým nejjemnějším úsměvem vyvolat v divákovi přesně ten pocit, který musel mít Humbert při prvním jejím zahlédnutí. Zajímavé je i pojetí Quiltyho, kterého mám v paměti jako nepolapitelného všudypřítomného démona a tady je v Sellersově podání slizkým hadem, otevřeně ukazujícím svou tvář a naznačujícím do očí Humbertovi svoje touhy. Konečné pocity jsou nakonec smíšené. Scénář má velmi hluchá místa a drobné chyby v návaznosti, ale nebojí se přijít s úžasně sarkastickým momentem (uchechtnutí při čtení láskyplného vyznání) nebo všeříkajícím romantickým obrazem (úvodní titulky). Ale je to "jen" romantické drama a ne osudová zpověď plná zoufalé a unikající vášně. 70% ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Adaptácia Nabokovej vlastnej knihy prešla turbulenciami aké si len málo filmov prešlo. Výsledkom je vyzretý kvalitný scenár plný náznakov a sofistikovaných scén, ktoré umožnili priechodnosť aj puritánskej časti Ameriky. Kubrick ho spracoval skvelým spôsobom, bola radosť sledovať filmárčinu v jeho poňatí. Herecké obsadenie super. Jedinou škvrnkou je azda prepálená minutáž. ()

Galerie (93)

Zajímavosti (37)

  • Legie slušnosti před uvedením klasifikovala C (zamítnuté). Začalo tak soukromé jednání mezi producentem a Legií, aby známku snížila, protože takové omezení by se projevilo na nízkých tržbách při bojkotu katolických diváků. Správa produkčního kodexu podle čerstvě předělaných klauzulí, mezi které spadal i bod o „sexuální zvrácenosti“, nakonec dala hodnocení „R“ – osoby mladší 18 let mohou vidět jen v doprovodu dospělého. (Zetwenka)
  • Peter Sellers se ve filmu objevil pouze 34 minut z celkových 154. (Pavlínka9)
  • Shelley Winters (Charlotte) vzpomínala, že "v jedné scéně jsem tančila s Jamesem Masonem cosi jihoamerického. Během zkoušek tam Stanley Kubrick skoro nebyl, možná se schovával a pozoroval nás tajně. když jsem pak vložila do svých pohybů víc erotiky, stál najednou vedle mě, jako by se vynořil odnikud, a řekl: 'To je ono.' Později jsem byla sama ohromená, jak přesvědčivě a sexy ta scéna vyšla." (NIRO)

Reklama

Reklama