Reklama

Reklama

Velká válka

(seriál)
  • Rusko Pervaya mirovaya voyna (více)

Obsahy(1)

V roce 1914 zaskočil Evropu konflikt, který neměl v historii obdoby. V Evropě se přelomu století – dlouhému období bez větších válek – říkalo Belle Epoque, Krásné časy. Časy rozvoje vědy, techniky a umění. Elektřina, rádio, kinematograf, rentgenové paprsky, automobily a fotbal. Vědci ale také objevili plyny – chlor, fosgen a hořčičný plyn, později známý jako yperit. Pokrok postupoval mílovými kroky. Seznámíme se s politickou situací v Evropě, která vyústila ve válku, kterou si skoro nikdo nepřál. Poznáme panovníky a vojevůdce jednotlivých stran konfliktu, i ty, kteří stáli na počátku svých hvězdných kariér. Rodion Malinovskij, baron Wrangel, konstruktér Sikorskij, budoucí maršál Rokossovskij a i kozácký hrdina Krjučkov měli v první světové válce sehrát důležité role. (Česká televize)

(více)

Recenze (14)

Muff 

všechny recenze uživatele

Dobře zpracovaný seriál, poměrně sugestivní, ale nelze přehlédnout dost intenzivní masírku, ignorování porážek a průšvihů ruských vojsk, když ústup, tak plánovaný a vychytralý, když útok, tak jedině úspěšný, opakované líčení slabého a neschopného nepřítele, marginalizování jeho úspěchů, neustálé vyzdvihování hrdinství ruských vojáků i nevojáků, výčty jejich řádů a medailí. Nebýt toho, dostal by seriál snad 5*, ale ta neskrývaná a zbytečná propaganda ho v mých očích silně srazila. Je zřejmé, pro jaké obecenstvo byl seriál určen. ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

Obstojný dokument, ktorý prináša plno zaujímavých informácií o tomto brutálnom konflikte. Väčšina západných dokumentov vo veľkej miere ignoruje dianie na východnom fronte a ponúka o ňom len čiastkové informácie. Preto ma podrobný opis udalostí z tohto bojiska potešil. Ale snáď by bolo lepšie, keby bol celý dokument len o tomto fronte, keďže vo vzťahu k ostatným bojiskám sa stavia pomerne striedmo a tiež prináša len čiastkové informácie. Ďalšia vec, ktorá mi trocha vadila sú hrané pasáže, ktoré síce občas zaujímavo dokreslia konkrétnu situáciu, ale zväčša sú doslova o ničom. A tiež by nezaškodilo viac objektívnosti než len takéto vlastenecké prihrievanie vlastnej polievočky. 70%. ()

Reklama

majky19 

všechny recenze uživatele

Výborně zpracovaná dokumentární série o stěžejních okamžicích první světové války. V dokumentu jsou zachyceny nejdůležitější události tohoto konfliktu, jsou zde taktéž zobrazeny nejvýznamnější osobnosti, které zasáhly do dění nejen této válečné mašinérie, ale které svou postatnou roli sehrály i v následujících etapách historie nedávno minulé, jmenovitě např. generál pěchoty a pozdější prezident Německa Hindenburg, dále např. vojín a později vůdce Třetí říše Adolf Hitler, nebo např. maršál Rodion Malinovskij. Své místo má v pořadu rovněž představení technických vymožeností, které v první světové válce našly své první významné uplatnění, kupř. vzducholodě nebo supertěžký moždíř nazývaný "Tlustá Berta" atd. Ačkoliv jsem viděl ze dvou epizod pouze jednu, konkrétně část Velká válka: První Vánoce, tak musím konstatovat, že mé dojmy jsou veskrze pozitivní a podoba tohoto pořadu mě velmi oslovila. Věřím, že i další epizody budou zrovna tak zajímavé, jako ty první dvě. Pořad hodnotím velmi pozitivně. ()

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Nevadí mně důraz na vlastní dějiny a na především vlastní účast v konfliktu, nicméně podobně neobjektivní a zkreslující jako Velká vlastenecká válka. Hrané sekvence jsou až příliš nakašírované a prkennost herců nad normal podobných pořadů a hraných dokumentů, nicméně to ruské náckovství tomu až příliš čouhá z bot. První díl ještě jakž takž, ve druhém to exsoudruzi rozbalili zcela naplno. Porážky se prostě musí co nejvíc marginalizovat a dávat na stejnou úroveň katastrofu u Tannebergu a nějakou lokální srážku s jezdeckým vítězstvím carské armády je zcela mimo realitu. Už v prvním dílu bylo několik hodně problematických tvrzení, například to o dobře vyzbrojené ruské armádě či její technické úrovni i o úloze "perfidního" Albionu, kdy Edward Grey je prezentován bezmála jako Chamberlain první světové války. Doba, kdy se v Rusku točily objektivní a kvalitní dokumenty je pryč (přelom tisíciletí a vynikající a přitom bohužel v Česku nikdy a nikde neuvedený mnohadílný dokument o dějinách Sovětského Svazu...) a nyní nastupuje skrytá propaganda. Sice hezky zabalená, barevná, ale hlavně propaganda. Zmínka třeba o faktu, že už v roce 1914 neměla ruská armáda dost pušek a část vojáků nastupovala beze zbraní a čekala, až si bude nějakou moct sebrat po padlém spolubojovníkovi se tady nekonala....nicméně právě z výše uvedeného důvodu bude zajímavé sledovat celý seriál, zejména jak budou Rusové vysvětlovat totální selhání zázemí a porážku. Protože Brestlitevský mír nic jiného než porážka nebyla. Uvidíme, ještě se k tomu vrátím. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Naprosto náhodou jsem na tento dokument narazil v programu, vůbec jsem o něm nevěděl. Zpracováním hodně připomíná Velikaju vojnu. Nelze si nevšimnout, že si Rusové mírně přihřívají polívčičku a vlastní účasti věnují více pozornosti než ostatním bojištím, na druhou stranu i tak stále dokážou podobný dokument zaplnit mnoha zajímavými informacemi ze všech bojišť (i když více informací o srbské frontě by sa zišlo). Prozatím ale dávám čtyři a budu sledovat dále. ()

Galerie (60)

Reklama

Reklama