Reklama

Reklama

Seveřané

(seriál)
Norsko, (2016–2020), 9 h 8 min (Minutáž: 29–34 min)

Hrají:

Kåre Conradi, Nils Jørgen Kaalstad, Jon Øigarden, Bjørn Myrene, Silje Torp, Trond Fausa, Øystein Martinsen, Henrik Mestad, Marian Saastad Ottesen (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(18)

Obsahy(1)

Vikingové z městečka Norheim v roce 790 př. n. l. mají náročný program plný drancování, plenění a násilných řešení problémů. (Netflix)

Recenze (65)

Ewík 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalá komedie - přesně jak píše DaViD'82 - Vikingové zkřížení s Monthy Python. Líbí se mi každodenní pohledy na věci a situace a i to, co se nejspíš dělo v té době - nakládání s otroky, všelijaké čůrání, problémy s erekcí, způsoby přemýšlení a reakce...a vše okořeněno špetkou moderních témat (móda, svoboda slova, právo na názor, pozitivní pohled na situace...). Magická kombinace. A také se mi hodně líbí, že tam nejsou žádní fešáci. Prostě bžunda. "I'm serious as cancer." ()

tharros 

všechny recenze uživatele

|| V kategorii briliantních píčovin, dávám 121% || Sám moc dobře vím, jak zaujatý vůči seriálu jsem, ale když mě to tak strašně baví. Skrze krátkou stopáž, excelentně ztvárněné postavy a chytře napojenou třetí sérii na první, jedu Seveřany stále dokola a dokola. || Dodatek na závěr: Pro ty, kteří vyrůstali na francouzské ptákovině RRRrrr!!! je tohle dream come true ()

Reklama

Repulsion odpad!

všechny recenze uživatele

Na základě velmi pozitivního hodnocení na ČSFD i IMDB jsem tento seriál zkusil. Prý něco jako Monty Python. A teď si říkám, kdo je tady blbej? Monty Python je nadčasový mnohoúrovňový humor vymazlený k dokonalosti. Norsemen bych přirovnal třeba k Dívčí válce F. R. Čecha nebo scénkám Zdeňka Izera. Sem tam se mihne pokus o tzv. intelektuální humor, leč ty pokusy většinou nedopadají příšli dobře. Je to těžopádné a hluché. Víc se zde pracuje s humorem sexuálním a fekálním. Nechybí brutalita, která má být jakože legrační. No nevím, no. Nepobavil jsem se. ()

Nathaniell 

všechny recenze uživatele

3 série po 6 epizodách. To je 18 dílů něčeho, co si dělá srandu ze spousty klišé, ale tároveň dokáže nabudit i autenticitu. Proč není v žánru napsáno i - historický? Vždyť je to reálnější než opěvovaní Vikingové. :-D :-D :-D ... Musím ale vzdát Netflixu hold. Tohle se jim set sakra povedlo. První série skvělá, druhá lehce ubrala na humoru a bylo to zase ono a třetí - prequelová - nám ukáže to, co jsme ještě nevěděli. Stojí za shlédnutí. A nejen za jedno. Doporučím seriál ženě a klidně ho s ní shlédnu znovu. 5* ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Veľká, preveľká škoda, že seriál skončil po dvoch sériách. Pritom koniec tej druhej sľuboval zaujímavú dejovú zápletku v tej tretej. To však nič nemení na tom, že som si užil zábavnú jazdu plnú humoru rôznych variánt a kopec irónie či satiry. A to nehovorím o celkom slušnom parodovaní niektorých kultových filmov. Dokonca miestami to bolo tak jednoduché, tak tupé, že sa človek musel pousmiať už len nad tou blbosťou. No proste ide o jeden veľký hrniec funkčnej zábavy. Jediný problém je, že to bolo tak krátke. Silný nadpriemer. 85/100 ()

Galerie (25)

Zajímavosti (13)

  • Vikingská praxe ättestupa je ve skutečnosti mýtus. Jak je znázorněno v seriálu, od starších lidí se očekávalo, že se budou obětovat pro dobro vesnice. Původním zdrojem příběhu je však islandská zpráva ze 13. století v Gautreksově sáze. Údajné ättestupas v Norsku a Skandinávii zmiňují pouze historici z 18. a 19. století bez předchozích odkazů na jakékoli takové praktiky, kromě zmíněné Gautreksovy ságy. Nejuznávanější historici považují příběh za odraz islandské středověké tradice zobrazování Švédů jako barbarů, protože konvertovali ke křesťanství o století později než Island. (MTHRFCKR)
  • Duncarronova středověká pevnost ve Stirlingshire ve Skotsku byla použita pro vesnici Jarla Vargse ve druhé sérii. Pevnost je duchovním sídlem neziskové organizace ClanRanald Trust a mnoho jejích členů se v seriálu objevuje jako komparz, včetně vedoucího organizace. (MTHRFCKR)
  • Natáčení probíhalo ve vesnici Avaldsnes v obci Karmøy v Norsku. (MeanWhile)

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama