Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když v odlehlé části Ruska zaujme mobilní odpalovací rampa s raketou SS-50 palebné postavení, rozhodne americká vláda vyslat na místo tým špičkových agentů, kteří by ji zneškodnili. Je rozhodnuto vyslat současně dva agenty, zcela postradatelné a nic netušící, kteří mají upoutat pozornost sovětské kontrarozvědky. Vybráni jsou poněkud roztržitý šifrant Austin Milbarger a sebevědomý Emmett Fitz-Hume, kteří se dokázali ztrapnit už během kvalifikačních testů. V domnění, že uspěli a jsou na prahu úžasné kariéry, podrobí se náročnému výcviku. Nakonec jsou shozeni na území Afghánistánu, kde okamžitě padnou do rukou ruských agentů. Bystrý a vzdělaný Austin odhalí léčku a oběma se podaří uprchnout, ovšem jen proto, aby padli do rukou afghánských mudžáhidů. Během dalších bláznivých dobrodružství zjistí, jaký byl vlastně jejich úkol, ale navíc se po smrti jednoho z agentů nečekaně stanou jedinou nadějí na záchranu světa... (TV Nova)

(více)

Recenze (195)

hudryhudry 

všechny recenze uživatele

John Landis dokázal krásně zlehčit a zparodovat situaci mezi USA a SSSR na konci studené války. Tato komedie si dělá legraci opravdu ze všeho, co bylo v této době tak vážné, z armád obou bloků, z hrozeb jaderné války i z technických vymožeností té doby. Krásné bakelitové modely všelijakých zbraní a satelitů se nám pohupují před kamerou a zahrnují nás svým neopakovatelným kouzlem z dob, kdy filmové digitální efekty byly ještě v plenách. Hlavní dvojice amerických špionů - tupců je poměrně zdařile ztvárněna a krom několika trapných gagů se s nimi můžete celý film příjemně bavit. Na rozdíl od většiny podobných filmů jsou hlavními záporáky američtí důstojníci, což naznačuje, že tento snímek není rozhodně nijak propagandistický, ba naopak, spíše kritický a parodující tehdejší americkou politiku. U srdce (a nejen tam) nás zahřejí krásné tajné agentky a pobaví nás stylizace policejní volhy, která jako by z oka vypadla vozu americké policie. A "člověče nezlob se" s atomovkami na závěr, to mě opravdu rozesmálo :-) ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

I přes dobré osmdesátkové obsazení jsem byl překvapený, jak stupidní a nevtipná tahle komedie byla. Reference přitom byly docela pozitivní a tak jsem neváhal si tento film pustit. Zklamání bylo opravdu velké, protože jsem se za celou dobu nedočkal jediného podařeného vtipu a ani scénář nestál za nic. 40% ()

Reklama

P@\/EL 

všechny recenze uživatele

Ze začátku se zdá, že se bude jednat o dobrou, nicméně spíše tuctovou a nenápadnou americkou komedii 80. let s několika povedenými vtípky. To se však postupem času s přibývající dobrodružstvími mění, jelikož celý příběh je propletený spoustou komických situací, kterým jsem se mnohdy řádně chechtal, a graduje do excelentního satirického a trefně vypointovaného závěru, přičemž baví stále víc a víc. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si po pár dlouhých letech zopakoval i tuhle komedii a matně jsem si pamatoval, že to bylo dobrý a ono docela bylo. Ten konec byl teda slabší, chtěl jsem dát předtím 4 hvězdičky, kdyby tam bylo více vtipných situací a ještě se tam něco pořešilo, aby to bylo zajimavější, ale i tak tahle starší komedie nezapadne. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Čtvrtá hvězdička je z nostalgie. Mě to vážně baví, ale nevidět to v dětství bezpočtukrát, dnes bych asi tak nadšený nebyl. Na druhou stranu - Chevy Chase nepotřebuje nic říkat ani předvádět, je legrační ze své podstaty:), je tu skvělá scénka s opisováním a geniální scénka s operací, bezpočet (celkem nevyužitých) cameí (Gilliam, Raimi, Coen, Harryhousen!!! atp.) a v neposlední řadě atmosféra nefalšované 80´s infantilní zábavy. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (9)

  • Vanessa Angel a její filmový debut. (ČSFD)
  • Film byl inspirován slavnými road movies Boba Hopa a Binga Crosbyho, což vysvětluje cameo Boba Hopa. Těchto necelých 30 vteřin je posledním momentem, kdy se Hope objevil na filmovém plátně. (HellFire)
  • Sanitka, se kterou ústřední dvojice ujíždí z tábora mudžahedínů, je typ Renault-Saviem SG2. Někomu může připomínat československou Avii, což je správně, jelikož Avia na konci 60. let koupila od Saviemu licenci na výrobu těchto nákladních vozů. (Foxhound#1)

Reklama

Reklama