Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Když seržant Dave Bannion (Glenn Ford) vyšetřuje překvapivou sebevraždu jednoho ze svých kolegů, naráží na jisté nejasnosti. Mrtvý zřejmě pracoval pro Mikea Laganu (Alexander Scourby): zkorumpovaného šefa městské správy - a jak se Dave domnívá - zároveň hlavu městské mafie. Když seržantovi začnou klást do cesty překážky i jeho nadřízení, pustí se do případu s o to větší vervou... Podle novinového seriálu Williama McGiverna. (Pohrobek)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (66)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Noiry Fritze Langa jsou rozhodně těmi z nejlepších, což potvrzuje i Velký zátah. Zkorumpovaná státní správa, neochotní a podplacení policejní důstojníci a hrdina, který se musí uchylovat k ilegálním metodám. Pesimistické ražení příběhu je zesíleno kamerou, ponechávající postavy vesměs v polostínu, a přímým příběhem, který se příliš neohlíží na podružnosti. Skvělé je i herecké osazenstvo. Glenn Ford jako jasný, odhodlaný hrdina, který se musí zasadit o právo, ač ho to stojí skoro vše, co miloval. Lee Marvin jako psychopatický zabiják - jeho opaření vlastní milenky je jednou z nejbrutálnějších scén filmu noir jako takového. Jenom od pohledu hnusný Dan Seymour nedostal tentokrát svoji ultra-hnusnou (Mít a nemít, Key Largo) roli, nýbrž výborně ztvárnil zbabělce od přírody. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Další ze skvělých noir filmů, u něhož si brzo získáte sympatie hlavního hrdiny a zápletka vás vtáhne do děje. Nechybí tu ani emotivnější scéna s výbuchem auta a následkem tohoto gangsterského činu. Glenn Ford je v roli Banniona skvělý, stejně jako Lee Marvin v záporné roli. Jednou ze scén, které utkví v paměti diváka je jistě ta s konvicí kávy či finální střet dobra a zla - zákona a zločinu. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Fritz Lang se stal mistrem noiru i ve Spojených státech amerických a ve filmu "Velký zátah" je to krásně dokázáno. Výborné postavy, snad všechny, co zde jsou, skvělý příběh, který začíná výbornou scénou, kdy není jasné, kdo vlastně zabil policistu a co se stalo, a pak jen drsné rozplétání, kdy si nemůže být nikdo jistý tím, jak vlastně skončí. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Seržant Bannion je ohromný sympaťák, takže jsem neměla nejmenší problém svézt se na filmové vlně, čestný a poctivý polda, který všude, kam vkročí, naráží na korupci a propletenec politiků s policií a mafií, což je samo o sobě nadčasové téma.. Chválím scénář, výtečné herce, vývoj postav, zejména mě zaujala Gloria Grahamová, v závěru mě dostala, no a stručně řečeno - zdařilá kriminálka.. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Poctivé řemeslo, ale bez nějakého stylistického přesahu, které svým filmům uměli dodat Hitch nebo Billy Wilder (a sám Lang v tom jindy také nezaostává). Díky správně dravému tempu a výrazným, rozumně motivovaným aktérům však zřejmě absolutně stěžejní prototyp krvavých příběhů o soukromé pomstě, které má Hollywood dodnes tuze rád. Glenn Ford je příkladně charismatický bijec a Gloria Grahame nezapomenutelně nesvázaná femme fatale. 85% ()

Galerie (41)

Zajímavosti (12)

  • Herec Rex Reason si mal pôvodne vo filme zahrať menšiu úlohu Tierneyho alebo detektíva Burkea. Jeho agent sa mu však snažil dohodiť nejakú väčšiu úlohu, pravdepodobne úlohu zlosyna, ktorú nakoniec dostal Lee Marvin. Rokovania boli neúspešné, a tak sa Rex rozhodol z projektu úplne vycúvať. Napriek tomu ho niektoré knihy a časopisy z 50. rokov minulého storočia s filmom herecky spájajú. (beso74)
  • Smyšlené město kde se příběh odehrává, se jmenuje Kenport. (Pumiiix)
  • Když se Lee Marvin poprvé setkává tváří v tvář s Glenn Fordem, tak hraje v pozadí písnička "Put the Blame on Mame", která je odkazem na Fordovu roli ve filmu Gilda. (formelin)

Reklama

Reklama