Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Děj I. série se odehrává v 15.století (1485 - 1498) na dvoře krále Richarda IV. (pouze v prvním díle na začátku u jeho předchůdce - Richarda III.). Zde se královský princ Edmund "Černá zmije", vévoda z Edinburghu, snaží za pomoci svých věrných přátel Baldricka a Lorda Percyho stát korunním princem namísto svého bratra Harryho anebo dokonce králem celé Anglie. Ovšem vždy to dopadne jinak než si představuje. (Fary)

(více)

Recenze (248)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První řadu Černé zmije považuji za nejslabší,ale i tak je výborná.Největší problém mám s Rowanem Atkinsonem,který se tady chová příliš jako Mr.Bean,a to mi nevyhovuje,protože ho mám radši v inteligentnějších rolích.Naopak naprosto skvělý je v první sérii Brian Blessed jako Richard IV.,absolutně ovládne každou scénu,ve které účinkuje.Všechny čtyři řady seriálu příliš nefungují s českým dabingem,naštěstí vlastním kopii v původním znění s titulky,humor se tak dostává minimálně o level výše. ()

KoRner 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Niekdy sa mi zdá, že Rowan s tou svojou mimikou až príliš tlačí na pílu-čo však nič nemení na tom, že je to veľmi vtipný seriál s trefnými hláškami. Tento druh humoru však asi neocenia všetci. A český dabing je naozaj tragický. "Edmunde, budeš s náma bojovat?!" - "Proboha ne!Myslel jsem že budu bojovat s nepřítelem!!!" - "Doufám, že ho nepostavíš blízko mně." ()

Reklama

fantoci 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ve skutečnosti ne jeden seriál, ale 4 série (starověk, středověk,novověk a první světová válka). Kdo by za tváří Rowana Atkinsona hledal pitomce, měl by se podívat na tento čtyřseriál. Je tedy dosti náročný a stoprocentně si jej vychutnáte pouze při dobré znalosti britské historie a literatury, ale nenechte se odradit. Spousta scének je srozumitelná všem a mnohde zjistíte přímou návaznost i na českou politickou scénu (pane, vy jste mne vyhodil? -Jistě, co s tebou? -Ale já vám sloužím od vašich dvou let!- Tak dlouho, že jsem s Tebou vydržel? Měl jsem Tě vyhodit už dávno!-Pane budu vám sloužit třeba zadarmo!- Zadarmo? No pak by to snad mohl akceptovat...) Není to zajímavý dialog? ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bohužel, ale 4* dát musím. Normálně bych o 5ce vůbec nepochyboval, ale ve srovnání s tím, co přijde v dalších sériích, je to pouhý odvar. R. Atkinson mile překvapil. Že je vtipný i když mluví, a dá se říct, že když jenom mluví. Špinavost středověku pěkně udělána, Adder je fakt slizoun, ale vtipné to opravdu je :). ()

TERRORDROME 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vždy som mal rád Mr. Beana, ale potom som narazil na Čiernu zmiju a odvtedy mi Bean pripadá len ako infantilný pako. Pravda, všetci sa zhodujú v tom že prvá séria Zmije, odohrávajúca sa v stredoveku, je celkovo najslabšia a ja sa tiež pripojím. Trpí to hlavne svojou teatrálnosťou a Atkinsonovými jalovými pokusmi o protopitvorenie. Tie jeho ksichty ho síce preslávili ako Beana, ale v Zmijákovi sú úplne mimo. On je tu Edmund vôbec taký odstrkovaný a vyjukaný chudáčik, ktorého jeho šialene vytlemený kráľovský otec stále volá Edgar. Keď však pominieme tieto začiatočnícke chyby je to stále nálož typicky britského zádrapčivého, silno čierneho až morbídneho humoru a ostrých hlášok. Predovšetkým potom posledné dve epizódy o lovcovi čarodejníc a bande rapavých zabijáckych vagabundov sú poriadne drsne našlapané. Taktiež oproti ďalším sériám je tu Edmundov sluha, smrdutý hajzlipuciar Baldrick dosť inteligentný. Zato lord Percy Percy je hneď skraja dokonalý vôl. Mňa to chytilo a ďalšie série už boli len lepšie a lepšie. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (11)

  • Epizoda obsahuje potitulkovou scénu. (SONY_)
  • Epizoda "Zrozen pro trůn královský" je remejkem pilotního dílu. (Kulmon)
  • Edmundowo manželství s princeznou Leiou Uherskou je odkazem na manželství Richarda II. s Isabellou Francouzskou, které bylo v době sňatku pouhých 6 let. Bylo to čistě politické manželství bez sexuálního soužití. Isabella ovdověla v 10 letech. (Kulmon)

Reklama

Reklama