Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Čtvrtá série nazvaná "Blackadder Goes Forth - Černázmije pokračuje" se odehrává za I. světové války. Hlavní postavou je kapitán britské armády Edmund Černázmije (to není chyba - po těch staletích už se to píše dohromady) snažící se dostat pod jakoukoliv záminkou z války. Skvělý plán mu ale vždy překazí generál "Mroží ksicht" Melchett a jeho pobočník, kapitán Darling, který kapitána Černouzmiji nenávidí. Kromě nich jsou zde opět jeho přátelé - pucflek svobodník Baldrick a naivní poručík George. (Fary)

(více)

Recenze (173)

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další změna prostředí přináší možnost satiry úplně jiným směrem. Armáda a 1. světová válka tady dostávají na frak a nánosu dalších výborných hlášek Černé zmije a kompletního osazenstva. Díl Polní soud je určitě jedním z nejlepších z celého seriálu. Vrací se také spousta osazenstva z předchozích řad ve vedlejších rolích, což už tak nějak navozuje atmosféru postupného loučení se seriálem. Tu výborně dokresluje poslední díl, který není vesměs vůbec vtipný, ale nijak to nevodí, protože se tvůrcům podařilo dostat ze celého dílu spoustu jiných emocí, které byste tu možná ani nečekali. ()

TERRORDROME 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zmiják to dobačoval do štvrtej série brodiacej sa bahnom zákopov 1 svetovej vojny. Keď narukoval, mal za to že anglická armáda bojuje zásadne len proti meter vysokým pygmejom so zastrúhaným ovocím miesto zbraní, ktorí sa dajú jednoducho ubiť topánkou. No a teraz sedí po pás vo vode, s hrnčekom horúceho blata v ruke, horúčkovito premýšľajúc ako sa vykrútiť nezmyselným rozkazom dementného velenia ktoré ich posiela na smrť. Niet tu čo získať, snáď okrem bajonetu do brucha alebo yperitu do ksichtu. Bezmocnosť voči osudu si Edmund Čierna Zmija Kompenzuje hlavne nekonečným cynickým hláškovaním a drobnými vylomeninami, ako napr. zožratie vzácneho poštového holuba generála "mrožieho ksichta" Melchetta. Humor je čierny ako latrína v rómskej osade, bohapusté vtipkovanie pred vlastnou popravou pomáha znížiť krvný aj črevný tlak. Ešteže má Edmund dvoch podriadených, na ktorých si môže denne trénovať svoj jedovatý jazyk. Blbého a blbšieho, teda konkrétne naivného prosťáčika Georga a santusáckeho vylízanca Bladricka, ktorého v inteligencii a šarme preští aj kopcom naložená hajzlová misa. Prskajúci zmiják a jeho Parta Šit si usierajú z absurdnosti vojnovej mašinérie a riadne sa do toho opierajú. Štvrtá séria je v podstate dovedená k doonalosti, najviac sa mi páčil diel o leteckých esách s brutálne namachrovaným lordom Flasheartom čo ukáže Baldrickovi aký to je pocit keď sa mu vetry preháňajú vo vlasoch. Aj samotný Červený barón Von Richthoffen túži priučiť sa Anglickému záchodovému humoru. A to finále má silu, hrdinovia síce nemajú nádej na prežitie, ale humor ich neopúšta až kým sa nestratia v hmle. ()

Reklama

Rannveig 

všechny recenze uživatele

Nemohu si pomoci, ale postava Baldricka značně utrpěla, když na rozdíl od předchozích sérií, kde se dal považovat za řekněme Švějkovského, je v této sérii vyobrazen jako 100% retard, což je značná škoda, neboť ten domělý idiot Baldrick z 1-3 série, byl k nepřekonání, když v zásadě vždy přišel s nějakým reálně přijatelně dobrým nápadem. Škoda. ()

cogi 

všechny recenze uživatele

Geniální zakončení seriálu, každá serie byla lepší a lepší a čtvrtá je vrcholem všeho .. zamilovala jsem si postavy, herce a popravdě je mi smutno, když vím, že je neuvidím v dalších etapách lidstva .. akorát v předchozí serii mi pořád vrtalo hlavou, kdo hrál prince, kterému zmiják sloužil a v prvních sekundách poslední serii jsem uviděla Hugh Laurieho bez paruky a nalíčených líček, tak se mi obličej prince spojil s doktorem housem a já jsem si o to víc užíla seriálu ()

noriaki 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Souboj o nejlepší sérii nakonec o prsa korejské školačky vyhrála ta čtvrtá. Black Addder opustil společenství šlechty a zabydlel se v zákopech první světové války. Už dávno není pánem nad svým osudem a místo neustálého intrikování ve snaze zbohatnout a dostat se k moci, se snaží především přežít. A pokud bude přežívat někde mimo bláto, zimu a nepřátelské ostřelování, tím lépe. Ani teď nekelasá na mysli a neustále vtipně glosuje okolní svět a stírá Baldricka a po boji a slávě toužícího poručíka George. Přesto jsou epizody čímsi vážnější a možná i smutnější. Jakoby náš hrdina zhořkl. Závěrečná melancholická tečka však naznačuje, že se možná jen vyrovnal sám se sebou. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (11)

  • V roce 2004 se seriál umístil na 2. místě v anketě "nejlepší britský sitcom" vedené televizemi BBC, ITV a Channel 4. (M4rkl4r)
  • V epizodě usvědčí domnělého špiona na základě chytáku, že Hull patří společně s Oxfordem a Cambridge k proslulým univerizitám. V roce 1917, ve kterém se přibližně odehrává 4. série seriálu, ještě neexistovala univerzita v Hullu, ta byla založena až v roce 1927. (Shakaar)

Reklama

Reklama