Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sňatek princezny Verunky (Eliška Jansová) má zachránit království zchudlé kvůli bláznivým nápadům svého panovníka (Boleslav Polívka). A nápadníků má hned několik! Básník Alexandr Alexandrovič (Martin Myšička), ze kterého by i Puškin bledl závistí, dvouhlavý baron, vojevůdce a hudební skladatel v jednom Wajsman (Jaroslav Plesl), tajemný Markýz (Pavel Liška), vládnoucí kouzlem své matky, panovnice smrti Morany a podivínský vynálezce sir Klevr (Marek Taclík). Může být Ondra (Jiří Mádl), kluk toužící po tom stát se plavcem na divoké vodě, jejich důstojným soupeřem? (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (363)

depony 

všechny recenze uživatele

Další pohádka, která mi přišla zbytečná a tak hrozně nedomyšlená a nedodělaná, s nelogickým chováním mnoha postav. Umíněný Mádl, který se cítí být plavcem, ale naprosto nerespektuje žádná jejich pravidla (dvakrát do stejného jezu nevpluješ!); Liška, kterého mám jako člověka rád, ale jako herce vůbec (jeho záporná postava je tak blbá, že ono oslovení "diblíku" tomu dalo ještě větší grády), Polívka s rudým obličejem vypadal, že dává svému herectví maximální podporu alkoholem. Takže jedinou postavou, která bavila, a s kterou jsem se dokázal ztotožnit, byl učitel v podání Ivana Trojana. Ten si zasloužil asi 3 hvězdičky, zbytek filmu vážně bída. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Když jsem zažehnal zklamání ze Štědrovečerní pohádky od pana Janáka, těšil jsem se na pohádku páně Stracha, kterého považuji za jednoho z nejschopnějších režisérů současnosti. Jen jsem se divil, proč ji ČT stáhla z programu na Štědrý večer a pustila ji na Boží hod od 20 hodin. Bohužel, jak jsem haněl pohádku Janákovu, tak Strachova byla pro mě totální zklamání. Tvůrci asi věděli, jaký budou mít rozpočet, tak napsali scénář o chudém království, takže se točilo na zchátralém zámku, v prázdných komnatách a bez komparsu, což vypadalo nejvíce podivně. Všude bylo prázdno. Děj by mohl být i zajímavý, ale zabil ho nešťastný výběr hlavní postavy (Jiří Mádl se mi sem prostě nehodil) a předevěším nápadníků princezny. Panoptikum, jež se sjelo k námluvám, by jistě uvítali v každé psychiatrické klinice a to včetně celkem povedené kopie Jacka Sparrowa. Herci byli určitě schopní, ale prostě jaksi neměli co hrát. Navíc, splnit TAKOVÝ úkol vzdělané princezny, to chtělo opravdu asi jen chovance ústavu. Po hodině filmu jsem ji již jen přál jeho konec, bylo mi trapně za samotné herce i režiséra, který evidentně sáhl vedle. Závěr byl pěkně zkratkovitý, na to, jak se děj vlekl před tím, a vzdělaní a moudří lidé, na které se mnohokráte odkazovala princezna, se již jen útrpně smáli či si rvali vlasy nad tím, jaké hlouposti vypouštěla z úst. Stejně tak jako vorař, který byl celý film na svůj původ hrdý, na závěr ukázal, že na vorařinu nemá, úplně jako jeho soupeř, Sparrow. Co se dělo dál, to už byla jen křeč a poslední minuty ji nezachránily. Je možné, že pohádka byla pro opravdu malé děti (někdy to tak věru vypadalo a ty také nerozuměly dělení a derivacím, které mimochodem princezna nepočítala), ale pak nechápu, proč ji televize vysílala od osmi hodin večer. Jedna hvězdička je pouze za několik málo povedených vtipů a snahu Ivana Trojana trapný děj zachránit. ()

Reklama

Pierre 

všechny recenze uživatele

Tento film by fungoval jako komedie, ne jako pohádka dána v hlavním vysílacím čase na Boží hod. Co je na celém díle nejhorší jsou k smrti nevýrazné a otravné postavy do kterých bohužel patří i ta Trojanova, který celou dobu vlastně hraje takové křoví. Ovšem když vidím Mádla musím se smát a jsem rád že v této pohádce byl a jeho plavec (nebo kuchař) mně docela bavil. Stačilo by přidat vtipu, pohádkovosti a ubrat pitvoření rádoby vtipného Lišky a třeba by to i na tři vytáhla. ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Strachovi věci mají úroveň, to nepochybně. A tady jsem se fakt párkrát od srdce zasmál. Nejvíc to zabíjel Trojan, pak Mádl a sem tam Vondráček. Princezna je sice tuctová neherečka, ale o výkony se stará vynikající Štěpnička a ač Lišku moc nemusím, protože umí hrát jen blbečky, tak blbeček, co se snaží být zlej je aspoň vtipný. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Trochu nešťastně pojatá pohádka o chudém království. Popravdě ... popisovanou nezáviděníhodnou finanční situaci dost dobře nechápu, neboť panovníkovo permanentní vynalézání prostě nemohlo být její hlavní příčinou. Podle toho, co jsem měla možnost vidět na vlastní oči, nejednalo se v žádném případě o činnost jakkoli nákladnou, která by vyžadovala kupříkladu specializované výzkumné pracoviště s týmem dobře placených odborníků, drahé speciální materiály nebo snad náročné technologické postupy (vše na dobové úrovni ... pochopitelně). Králova tvůrčí práce víc než co jiného připomínala spíše jakési domácké amatérské kutilství, které se spokojí s tím, co dům (či hrad) dá. Tudíž by možná bylo dobré zaměřit se na hledání nelegálního tunelu, kterým odtékala aktiva z královské pokladnice. Leč abych se vrátila k věci: Zdá se, že nevytunelovaný zůstal jen humor, což by nebylo tak docela marné, kdyby se nejednalo o odrůdu humoru poněkud zmateného a cílové skupině diváctva povětšinou zcela nesrozumitelného. A pokud se v pohádce o chudém království sejdou chudé kostýmy + chudé nápady, nemůže být výsledek kdovíjak bohatý. Bídné 2* ()

Galerie (214)

Zajímavosti (8)

  • Herci trávili před nástupem na plac 1,5 hodiny v maskérně. Nejnáročnější přípravy vyžadovala postava barona Wajsmana (Jaroslav Plesl), která představuje dvě osoby v jednom těle. (SONY_)
  • Eliška Jansová (princezna Verunka) se svěřila, že nejnáročnější pro ni byla scéna, kdy se na slavnostní hostině sešla téměř celá herecká sestava. Při citově vypjatém momentu nemohla zastavit výbuchy smíchu. Dokonce musela být vyhlášena přestávka, během které ji zkušenější kolegové radili, jak salvy smíchu ovládnout. Scénu se nakonec podařilo natočit. (SONY_)
  • Natáčelo se na moravském zámku Uherčice a na Rabštejně nad Střelou. Natáčelo se také na řece Nežárce kousek od Veselí nad Lužnicí. Mezi filmové lokace patřily i vodopády Černá Desná, Křemže a Vlkov (mlýn Krkavec). (SimpanzJi)

Reklama

Reklama