Reklama

Reklama

Léto 84

  • Česko Léto roku 84 (festivalový název) (více)
Trailer 1

"Nejšílenější věci se odehrávají na předměstích", sděluje nám v úvodu filmu "Léto 84" patnáctiletý Davey Armstrong, a něco o tom ví. Děj se odehrává v červnu onoho titulního roku v oregonském městě Ipswich. Davey tráví celé dny i noci poflakováním, tlacháním o sexu a podrobnostech z pokračování Hvězdných válek, a hraním si na “lovce lidí” s kamarády Eatsem, Woodym a Curtisem. Když se v televizi objeví zpráva, že policii uniká sériový vrah, pro Daveyho, který se vyžívá v konspiračních teoriích, je hrůzostrašná novinka příslibem vzrušujícího dobrodružství. Vezme si do hlavy, že oním vraždícím maniakem, který v okolí kosí teenagery v jeho věku, je jeden z jeho sousedů, navenek přívětivý policista Wayne Mackey. Davey strhne své tři nejlepší kámoše k tomu, aby společně začali na vlastní pěst pátrat po usvědčujících důkazech. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (295)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Vykalkulovaná "jakože amblinovka", která se (krom očividných zdrojů) inspiruje především u Fright Night či Disturbie. Dlouho spíše tuctové osmdesátkové retro "když to umí Stranger Things/To, zvládneme to také", které nad vodou drží krom solidního tempa především sympatické obsazení pubertálních rolí. Vykoupení z tuctovosti přináší až nekompromisní závěr, který navíc nepůsobí na sílu naroubovaný jako u nedávného (v mnohém podobného) Super Dark Times. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Je leto roku 1984 a pre partiu chlapcov z Ipswichu v Oregone sa začínajú letné prázdniny. Hlava ich skupiny Davey (Graham Verchere) je nadšeným fanúšikom konšpiračných teórií a rôznych záhad, takže keď mesto zasiahne správa o tom, že sa v ňom nachádza sériový vrah, ihneď začne pátrať po možnom podozrivom. Do oka mu padne sused Wayne Mackey (Rich Sommer), lenže možnosť, že by on mohol byť sériovým vrahom, je mizivá, pretože je členom policajného zboru. To ale chlapcom neprekáža a začínajú Mackeyho sledovať. Čakajú na nich nevídané dobrodružstvá a prázdniny, na ktoré nikdy nezabudnú. - Presne túto revolúciu som mal na mysli, keď som písal komentár k druhej sérii Stranger Things. Summer of '84 je ďalším nádejným príspevkom do radu moderných hororov s tematikou osemdesiatych rokov a ako skrátenie čakania na tretiu sériu, ktoré bolo nedávno ešte predĺžené, je výborným príspevkom. Na začiatok by som trochu odsúdil mierne prehnanú stopáž a takmer absolútnu absenciu gore, ktoré bolo esenciou predchádzajúceho Splatteru Turbo Kid od tohto kreatívneho tímu, ale toto mohlo byť spôsobené tým, že tentokrát spracovali scenár od niekoho iného. Ale zase je pekné vidieť, že sú flexibilní a verím, že sequel Turbo Kid 2 bude zase plný vnútorností. Detskí hrdinovia tohto hororu sú impozantní, úplne realistickí, a aj celková štruktúra sa drží v medziach uveritelnosti, takže sa na to pozerá ešte lepšie. Na kulisy si tvorcovia dávali velký pozor, a aj keď kvôli rozpočtu nie sú také bohaté, ako inde, v rámci možností sú zvládnuté s prehladom. Na hudbe si tvorcovia dali tiež záležať, čo sa mi velmi páči a počúvalo sa to perfektne. Napätie sa miestami objaví, bola tu aj jedna nepríjemná lakačka a tvorcom sa pekne darí tvoriť hru s divákovou myslou, kedy nevie, kto tým vrahom naozaj je. Pre mňa jeden z najzábavnejších hororov tohto roku, ktorý funguje v prvej polovici takmer ako komédia, ale keď príde desivejšia druhá polovica, funguje ako horor. Najviac ma jednoznačne zaujal úvodný a záverečný monológ hlavnej postavy, ktorý mi strašne pripomínal výrok majstra Georgea A. Romera. I've always felt that the real horror is next door to us, that the scariest monsters are our neighbors. + herec z The Babysitter + herečka z Dead of Summer + herec z Scream Queens a Goosebumps + herec z iZombie ()

Reklama

JAn 

všechny recenze uživatele

Tough pill to swallow, I know, but it'’s true. Summer of ’84 je v podstatě novodobý Fright Night. Z Hollandova filmu si vypůjčuje jak základní premisu, tak dílčí motivy, s nimiž nakládá po svém, a přitom mu nezůstává prakticky nic dlužen. 80‘s vibe funguje na výbornou, postavy jsou dostatečně sympatické a jeho atmosféra dokáže snadno pohltit. Nicméně jeho největší předností je funkční spojení hororové roviny se strastmi dospívání, díky čemuž je ve dvou ohledech přímo znepokojivý. Jednak úžasně vyobrazuje dětská traumata a bezmoc spojenou s rozchodem rodičů a rozpadu idealizované domácnosti, a druhak doslova uzemní svou nečekanou krutostí v samotném závěru. Za tuhle nově probuzenou nostalgii a hlad po hororech tematizujících dětství, který nastartovala popularita Stranger Things, jsem obzvlášť vděčný. A jestli je Summer of ’84 jen první vlaštovkou, máme se opravdu na co těšit. O to netrpělivěji teď vyhlížím Elmorův Boogeyman Pop. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Toto je Disturbia s oveľa mladším obsadením, takže film osloví najmä mládež, fanúšikov Stranger Things a kníh o Troch pátračoch. Pozeralo sa to ale veľmi dobre, škoda len prepáleného resp. uponáhľaného záveru, ktorý je skôr upútavkou na prípadný druhý diel než dôstojným zakončením. Ale svoj cieľ film splnil, väčšinu svojho času upútal. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Snímek strašně připomínal Kingův rukopis. To mimo jiné znamená, že nebyl absolutně děsivý. Hlavní záporák byl odhalen v podstatě v počátcích snímku a byl vskutku ubohý. Podobné snímky o partě dětských detektivů moc nemusím, tento však patřil dokonce mezi ty méně povedené z nich. Parta dětí nebyla nikterak zvlášť sympatická. Celkem slušný byl snad až před závěr snímku a zcela nečekaný byl potom drsný závěr, kdy jsem měl pocit, že jej točil snad úplně jiný režisér. [55 %] ()

Galerie (23)

Zajímavosti (10)

  • Mackeyovo (Rich Sommer) policajné auto sa v záberoch mení z modelu Chevrolet Impala (1981-1985) na Chevrolet Caprice (1986). (beso74)
  • Keď chlapci na začiatku filmu idú na bicykloch BMX, hrá pritom pesnička "Cruel Summer" od skupiny Bananarama. Táto pesnička je použitá aj vo filme Karate Kid (1984) a Daniel (Ralph Macchio) počas nej taktiež ide na svojom BMX. Mimochodom, tento singel vyšiel v lete roku 1984. (beso74)
  • V 15. minutě se Eats (Judah Lewis) postaví z lavice a nechá na ní položený míč. V dalším záběru ho ale zase drží. (Duoscop)

Reklama

Reklama