Reklama

Reklama

Převýchova Cameron Postové

  • USA The Miseducation of Cameron Post (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Snímek inspirovaný uznávaným románem Emily M. Danforthové, sleduje titulní postavu (Chloë Grace Moretz), která je během maturitního večírku přistižena s jinou dívkou na zadní sedačce auta a následně poslána do speciální instituce pro mladistvé, kde jsou teenageři pomocí křesťanské víry léčeni z homosexuality. V zařízení, vedeném přísnou a tvrdou dr. Lydií Marshovou a jejím bratrem reverendem Rickem – který je živoucím důkazem toho, jak mohou být účastníci programu “napraveni” – je sexuální náklonnost ke stejnému pohlaví léčena pomocí Boha a křesťanské víry. Tváří v tvář nesnášenlivosti a popření se Cameron seznámí se skupinkou “spoluhříšníků” včetně huličky Jane, která je po amputaci, a jejího kamaráda Adama, chlapce “dvojího ducha” z kmene Lakotů. Společně tvoří nesourodou rodinu, která bojuje o přežití. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (81)

Avathar 

všechny recenze uživatele

Režisérke Desiree Akhavan sa podarilo neľahkú tému uchopiť veľmi citlivo a účinne. Je pravdou, že nám neposkytuje tak emocionálne vypätý pohľad, ako si možno námet pýtal (je isté, že pobyt v podobných táboroch musel byť omnoho väčší teror), ale napriek tomu je snímka funkčná a má sympatické postavy. Navyše Chloë Grace Moretz predvádza veľmi silný a uveriteľný výkon. Dokonca mám dojem, že ide o najlepší výkon v jej doterajšej kariére. A hlavne ma celý čas poriadne mrazilo už len z faktu, že podobné zariadenia skutočne existovali a niekde ešte stále existujú. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Vážení fanúšikovia TV Chloe Moretz, žiadne super scény s hviezdičkou tam nie sú. Zato 80 minút nudy, áno. Desiree Akhavan vo svojom debute jemne kritizovala islam, že je málo ústretový k LGBT. Dnes za to isté kritizuje kresťanstvo. Má skrátka pifku na náboženstvo. Film Cameron Post si je natoľko istý, že diváci budú zdieľať jeho postoje, že v podstate neodprezentuje argumenty kresťanov, ale paradoxne hlbšie ani pocity prevychovávanej Cameron. To všetko vidíme akoby z rýchlika. Miesto toho prežívame emócie, lenže až na 1 udalosť mdlé. Konanie všetkých postáv sa mi zdalo neautenticky doslovné až teatrálne. Akoby posolstvom filmu bolo, že oba tábory sú natoľko nezmieriteľné, že dialóg medzi nimi nemá zmysel. Nemyslím, že je to nutne tak. Boh nie je bigotný, ale chápavý. Len mi ľudia často nevieme pochopiť druhých. Festival inakosti 2018. ()

Reklama

kajas 

všechny recenze uživatele

Chloë se z Hit Girl vyloupla v opravdu velmi talentovanou herečku, na jejíž další projekty se budu moc těšit. V "Převýchově" ale nezaujme jenom její výkon, potěší i ostatní mladé tváře, zachycení devadesátkové atmosféry a samozřejmě i námět, protože já jsem třeba neměla tušení o existenci "rodinných" ústavů pro léčbu náklonnosti k opačnému pohlaví. Když terapeuti považují užívání přezdívky Cam (zkratka jména hlavní hrdinky) za "jitření genderové nejistoty", z plna hrdla se zasmějete, ale ve skutečnosti vám z takového uvažování je spíše do pláče. Sympatický snímek, který dokazuje, že festivalová sekce Horizonty opět patří k těm nejsilnějším. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Tak nevím jestli na podobných táborech to probíhalo ze strany vedoucích vůči chovancům takhle klidně. Možná nějaké fyzické útoky k převýchově byly, ale kdo ví. Rozhodně to v tam nebylo příjemné a je smutné, že rodiče své děti nutily tam vůbec jezdit, než aby své dítě pochopili. Film je jinak takový průměrný, žádný extra zvrat v ději nenastal, takže se spíš vše neslo v klidném duchu. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Šikovná Chloë Grace Moretz v nešikovném filmu. Rozhodně se jedná zajímavý námět o převýchově a léčení homosexuality. Bohužel jsem se nedokázala na film absolutně naladit. Chybí tu hlubší scény a celkově je téma zpracováno velmi povrchově a z rychlíku. Bohužel slabší kousek s nevyužitým potenciálem.. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (4)

  • Celosvětová premiéra proběhla 22. ledna 2018 na filmovém festivalu Sundance v Utahu (USA). (BMW12)
  • Natáčelo se ve státě New York (USA). (griph)

Související novinky

19. ročník Mezipater se blíží

19. ročník Mezipater se blíží

30.10.2018

19. ročník Mezipater přinese jako každý rok výběr těch nejlepších hraných filmů, dokumentů i kraťasů z queer kinematografie. Festival začíná v Praze od 8. do 15. listopadu. Po jeho skončení se… (více)

Reklama

Reklama