Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lovec lidí Clint Eastwood se vydává po stopách obávaného zločince El India, který uprchnl z vězení. Jelikož největší banka na Západě je v El Pasu, je více než jasné, že jeho kroky budou směřovat právě tam... Lovec lidí Mortimer pátrá po hledaném vrahovi Callawayovi. Dopadne ho, vyinkasuje odměnu a vydává se hledat dalšího zločince. Tomu je však na stopě už jiný lovec, Monco, kterému se podaří jej dopadnout i inkasovat vypsanou odměnu. Brzy nato dojde k útěku obávaného lupiče El India z vězení. Monco i Mortimer přijíždějí do El Pasa, kde je největší banka. Oba předpokládají, že se ji El Indio po svém útěku určitě pokusí vykrást. Monco a Mortimer na sebe narazí a je z toho rvačka. Potom se však dohodnou na partnerství pokud El India dopadnou, o odměnu se rozdělí. El Indio mezitím loupež skutečně plánuje. Monco se má podle plánu pokusit proniknout do bandy jako jejich kumpán... (Bontonfilm)

(více)

Zajímavosti (46)

  • I když byl film v USA z počátku poměrně neúspěšný a vzbuzoval pochybnosti (stejně jako Pro hrst dolarů, 1964), Clint Eastwood si uvědomoval, že tento snímek bude díky své odlišnosti znamenat revoluci ve westernovém žánru. (ClintEastwood)
  • Clint Eastwood popsal svou roli „Muže beze jména“ těmito slovy: „Moje postava byla přesně tím typem antihrdiny, který dělá to, po čem všichni ve skrytu duše touží... takový Bogart v sedle, který se nebojí být sám sebou, ať už v dobrém či ve špatném.“ (ClintEastwood)
  • Celosvětová premiéra proběhla 18. prosince 1965 v Turíně (Itálie). (Varan)
  • Proslulá úsečná, pomalá a odměřená mluva postav ztvárněných Clintem Eastwoodem, později využívaná nejen v Leoneho snímcích, se poprvé objevila až v tomto filmu. Eastwood byl totiž nadšen dabérem, jenž ho v „jedničce“ (Pro hrst dolarů, 1964) namluvil pro italskou verzi právě tímto způsobem. Tak ho tento projev uchvátil, že způsob mluvy přijal za svůj. (DaViD´82)
  • Sergio Leone chtěl trochu utlumit teatrální a rozšafný projev Gian Marii Volontého - podle něj se vůbec nehodil do stylu a vyznění snímku. Proto ho nechal natáčet mnohé scény stále dokola, aby ho „vyšťavil“. Následně do filmu použil až jednu z pozdějších klapek. Volonté si této taktiky samozřejmě nebyl vědom. (DaViD´82)
  • Sergio Leone tímto filmem zbořil mnohá hollywoodská tabu stále panující v 60. letech. Neudělal to ovšem vědomě; prostě o nich neměl tušení. Mimo jiné šlo o zobrazení střelce i jeho oběti v jednom záběru, zastřelení koně, znásilnění či pokuřování marihuany jednou z hlavních postav. (DaViD´82)
  • Gian Maria Volonté předaboval do anglického znění sebe sama a to i navzdory tomu, že v té době neovládal ani základy Shakespearova jazyka. Ke své práci si přizval překladatele a ten ho učil výslovnost každého slova v jeho dialozích. (DaViD´82)
  • Natáčení probíhalo opět převážně ve Španělsku. Pro interiéry bylo vybráno římské studio Cinecittà. (Terva)
  • Do finální verze filmu se některé záběry nedostaly, vystřižena byla scéna Manca (Clint Eastwood) s recepční v posteli. (Monco)
  • Pro roli mladého lovce odměn si Sergio Leone přál výhradně Clinta Eastwooda. Z celkového rozpočtu 600 tisíc amerických dolarů dostal za svou roli nabídku ve výši 50 tisíc dolarů, tedy o 35 tisíc více, než za předchozí snímek Pro hrst dolarů (1964). (Monco)
  • Když se Sergio Leone rozhodl natočit pokračování snímku Pro hrst dolarů (1964), neměl žádnou představu o námětu. Zápletku o dvou lovcích odměn a banditovi pak vymyslel po dvou týdnech. Scénárista Luciano Vincenzoni, jehož Leone přizval ke spolupráci, se zprvu k příběhu stavil skepticky. Po převyprávění celého námětu byl ale nadšen a Leoneho nabídku přijal. (Monco)
  • Režisér Sergio Leone o pokračování Pro hrst dolarů (1964) vůbec neuvažoval, ale jelikož se z filmu stal velký hit, studio odmítlo Leonemu zaplatit dlužnou částku a tím ho donutilo k práci na "druhém dílu". (HellFire)
  • Ačkoli se Eastwoodovo pončo během "dolarové trilogie" nikdy nepralo, muselo se spravit oněch sedm děr po Ramonových kulkách z "prvního dílu". V tomto filmu je pončo nošeno obráceně a v některých scénách jsou stopy po kulkách (nyní za pravým ramenem) jasně patrné. (džanik)
  • Lee Van Cleef prohlašoval, že je v ovládání zbraní rychlejší než Clint Eastwood. Tasit, natáhnout a vystřelit mu prý zabralo pouhá tři filmová políčka (osminu vteřiny). (džanik)
  • Postava herce Aldo Sambrella se jmenuje "Cochelio", což je anglická výslovnost španělského termínu "cuchillo" = nůž. (džanik)

Související novinky

Kultovní western dostane nové pončo

Kultovní western dostane nové pončo

včera

"Dobrých předělávek není nikdy dost.", řekli si nejspíš producenti ze stáje Euro Gang Entertainment, když se rozhodli odklepnout to, že ikonický western Pro hrst dolarů se dočká remakeu. Snímek z… (více)

Reklama

Reklama